«Το επόμενο θα είναι να με σκοτώσουν» είχε πει η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς μετά την παρακρατικού τύπου διάρρηξη στο σπίτι της. Δεν έκλεψαν τίποτα αλλά έψαξαν τα πάντα, χωρίς να βρουν, τελικά, αυτό που ήθελαν. 
 
Η πρόβλεψή της επιβεβαιώθηκε. Δεν υπήρξε φυσική εξόντωση αλλά θεσμική και ηθική. Η θέση της καταργήθηκε και θα πρέπει να παραδώσει τις δικογραφίες που έχει στην ευθύνη της. Ολη η ιστορία έγινε για την υπόθεση Novartis. Αυτόν τον φάκελο ήθελαν να της πάρουν.
 
Επικοινωνιακές υπερβολές, λάθη και ατυχείς πολιτικοί χειρισμοί; Ενδεχομένως. Σκευωρία ή σκάνδαλο; Σκάνδαλο σίγουρα. Τεράστιο σκάνδαλο για το οποίο υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες και στο τέλος της διερεύνησης θα φανεί αν υπάρχουν και ποινικές. 
 
Ακόμη και αν δεν καταλογιστούν ποινικές ευθύνες σε ούτε ένα πολιτικό πρόσωπο, που αυτή τη στιγμή κανείς δεν το ξέρει, αυτό δεν θα σημαίνει ότι δεν έπρεπε να γίνει προσπάθεια διαλεύκανσης αλλά ότι είχαν κρυφτεί πολύ καλά τα ίχνη του μαύρου χρήματος στην διαδρομή του προς τα πάνω. 
 
Η Ελένη Τουλουπάκη είναι πολύ πιθανό ότι θα βρει το δίκιο της στην ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη. Προφανώς θα της μείνει η πίκρα για τη στάση μερίδας συναδέλφων της απέναντί της, αλλά λόγω εμπειρίας μάλλον γνωρίζει καλά τι θα πει διάκριση εξουσιών στην ελληνική της εκδοχή. 
 
Παραδικαστικό κύκλωμα υπήρχε και υπάρχει, κύκλοι επιρροής πολιτικών προσώπων και οικονομικών συμφερόντων λειτουργούσαν και λειτουργούν, εξωθεσμικές εντολές δίνονταν και δίνονται. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν κατάφερε να φέρει την κάθαρση στο χώρο της Δικαιοσύνης και κάποιες φορές πήγε να παίξει με τα μέσα των αντιπάλων για να βγάλει άκρη. Δεν έβγαλε. 
 
Σήμερα ο θόρυβος γύρω από τη Novartis, με κραυγές για «μέχρι τέλους» εκδίκηση (Σαμαρας) και ουρλιαχτά για ειδικό δικαστήριο και φυλακές, συσκοτίζει πλήρως την ουσία του σκανδάλου που έχει να κάνει με την πολυετή έκρηξη της φαρμακευτικής δαπάνης, βασική αιτία της ελληνικής χρεοκοπίας. 
 
Αυτό που μένει είναι ο διαχρονικός θρίαμβος της διαφθοράς που όταν συναντιέται με τη διαπλοκή πολιτικής – οικονομικής – δικαστικής τάξης γίνεται τέλειος. 
 
Ενα αξέχαστο παράδειγμα: Με τη Siemens χάσαμε γιατί εξαφανίστηκαν οι πρωταγωνιστές, Μ. Χριστοφοράκος και Χρ. Καραβέλας, επί κυβέρνησης ΝΔ, λόγω ολιγωρίας της Δικαιοσύνης, για την οποία μπορεί εύλογα να υποθέσει κανείς ότι δεν ήταν εντελώς τυχαία. 
 
Οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου της Novartis θα πρέπει να το διασκεδάζουν πολύ. Οι κατηγορούμενοι γίνονται κατήγοροι και οι κατήγοροι κατηγορούμενοι σε μια καταιγιστική πολιτικοδικαστική φάρσα που βρίσκεται κάπου μετά τη μέση.