Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών ολοκληρώθηκε με τη διαπίστωση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έριξε τους τόνους που είχαν οξυνθεί επικίνδυνα, ενώ αναδείχτηκε ότι η εσωτερική της διαμάχη έγινε ένα εθνικό πρόβλημα κι ότι δεν έχει εκλείψει η υποκρισία όσων το χειρίστηκαν και αντιτίθενται στη λύση.

Ads

Αυτό που θα ήθελε να αποφύγει ο αρχηγός της ΝΔ  ήταν η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη, εκτός προγράμματος μάλιστα, που φαινομενικά έκανε κριτική στην κυβέρνηση, αλλά επί της ουσίας επαναλάμβανε διαρκώς τις παραδοχές της κυβέρνησης Καραμανλή για τον όρο «Μακεδονία» στο πλαίσιο της εθνικής γραμμής και, ηθελημένα ή όχι, υπενθύμισε ότι την έχει κατεδαφίσει η ακροδεξιά πτέρυγα υπό την ανοχή της ηγεσίας της ΝΔ. Στην εκ διαμέτρου αντίθετη θέση ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε τις γνωστές μαξιμαλιστικές θέσεις και τις εθνικιστικές κορώνες, με τις οποίες  έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και έχτισε πολιτική καριέρα.

Σε δύσκολη θέση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε με άνευρα επιχειρήματα να συγκεράσει τις δυο αντιτιθέμενες απόψεις προκειμένου να στηρίξει την αδιευκρίνιστη θέση του. Και μόνο η επίκληση του επιχειρήματος ότι ο πρωθυπουργός επιχείρησε να διχάσει τη ΝΔ, υπενθυμίζει ότι πράγματι υπάρχουν – τουλάχιστον – δύο γραμμές στη ΝΔ για το Μακεδονικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε μια ιστορική ομιλία, χρειάστηκε να εξιστορήσει τα διαχρονικά εγκλήματα και την υποκρισία της παλιάς πολιτικής τάξης που δημιούργησε το πρόβλημα αλλά και την παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που καταδιώκει τους επιγόνους του. «Εδειξε» παλινωδίες της αντιπολίτευσης, η οποία συνεχίζει να αναζητεί προσχήματα, σε αντίθεση με όσους αναλαμβάνουν τις προκλήσεις της ιστορίας. 

Ads

Καθώς κλείνει αυτή η θλιβερή ιστορία της εξωτερικής πολιτικής, είναι ευδιάκριτο όσο ποτέ ότι η δημαγωγία του παλιού πολιτικού προσωπικού δημιούργησε αρχικά την υστερία και στη συνέχεια διχασμό, ενώ κληροδότησε ένα αχρείαστο πρόβλημα και δυναμιτίζει μέχρι τέλους τη λύση του.