Η υπόθεση με το plan B Βαρουφάκη είναι ενδεικτική της αδυναμίας της χώρας να συζητήσει σοβαρά. Ξεκίνησε όταν μετά την υποχώρηση της κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2015, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν, που υποστήριζε τις ελληνικές θέσεις, εξέφρασε την έκπληξή του επειδή η κυβέρνηση δεν είχε plan B στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Ads

Ηταν τότε που ο Γ. Βαρουφάκης θυμήθηκε ότι με 4 – 5 συνεργάτες του είχαν συζητήσει κάποιο σύστημα πληρωμών και όχι νομίσματος. Και αυτό όχι σαν εναλλακτικό σχέδιο αν οι δανειστές δεν συμβιβάζονταν, αλλά μόνο σε περίπτωση που η ομάδα Σόιμπλε επέβαλλε το σχέδιο της για το grexit. Και σε κάθε περίπτωση αυτό το plan B – plan X το ονόμασε ο κ. Βαρουφάκης σε μια συνέντευξη του στο Σκάι – δεν είχε ποτέ αντιμετωπιστεί από τη κυβέρνηση σοβαρά. «Να τελειώσουμε με το θέμα του Plan X. Πόσο είχε προχωρήσει αυτό το σχέδιο; Είχε δοθεί ποτέ η εντολή ενεργοποίησης του;», είχε ερωτηθεί. Και η απάντησή του ήταν: «Όχι, σε καμία περίπτωση. Σε καμία περίπτωση δεν δόθηκε έγκριση και εντολή».

‘Αλλωστε, αν ο Τσίπρας συνωμοτούσε  για επιστροφή στη δραχμή, όπως τον κατηγορεί τώρα η αντιπολίτευση με επικεφαλής τη ΝΔ, δεν είχε καλύτερη ευκαιρία στο κόσμο να υλοποιήσει το σχέδιό του από τη περίοδο μετά τη νίκη του στο δημοψήφισμα. Δεν ήταν η ίδια η διεθνής και εγχώρια τρόικα που το είχαν παρουσιάσει ως δημοψήφισμα για τη παραμονή ή όχι στην ευρωζώνη;

‘Εκτοτε η υπόθεση αναθερμαίνεται κάθε τόσο, κυρίως με δηλώσεις συνεργατών και του ίδιου του πρώην υπουργού Οικονομικών, που δίνουν τελείως διαφορετικές εκδοχές μιας υπόθεσης που υποτίθεται ότι ήταν τόσο σοβαρή. Τελευταίος στη σειρά, ο Γκλεν Κιμ, συνεργάτης τότε του υπουργού, αναφέρθηκε σε μια «light» εκδοχή: η κυβέρνηση θα εξέδιδε κουπόνια για το 10% του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία θα χρησίμευαν αποκλειστικά για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία, στο πρότυπο των κουπονιών σίτισης.

Ads

Σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση, διαφημίζοντας πέρυσι το βιβλίο του για την ελληνική κρίση, ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, έκανε λόγο για άμεση εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, επαναπροσδιορισμό των καταθέσεων σε Νέα Δραχμή, μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων. Στην ουσία για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ίσως με τη βοήθεια της αστυνομίας και του στρατού! Είναι να αναρωτιέται κανείς για τη συνοχή της ομάδας του plan X αλλά και για τη σοβαρότητα των συνεργατών του κ. Βαρουφάκη. Αλλά είναι αυτό θέμα Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής;

Στη πραγματικότητα, αν υπάρχει λόγος, όχι για ανακρίσεις και εξεταστικές, αλλά για σοβαρή συζήτηση άλλη θα έπρεπε να είναι: πως η κυβέρνηση επέλεξε τη σύγκρουση με τους δανειστές χωρίς να έχει επεξεργαστεί τι θα κάνει σε περίπτωση που δεν έκαναν βήμα πίσω. Τα υπόλοιπα είναι για να κάνουν αντιπολίτευση ο κ. Μητσοτάκης και το ΠΑΣΟΚ, προωθώντας και το βιβλίο του Γ. Βαρουφάκη.