Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ διαδήλωνε την πρόθεσή του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, στη Ανταρκτική παρατηρήθηκε μια ακόμη τήξη των πάγων, που θα οδηγήσει σύντομα στην αποκοπή ενός τεράστιου παγόβουνου, συνολικής έκτασης 6.542 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όση ακριβώς καλύπτει η αμερικανική πολιτεία του Ντέλαγουερ.

Ads

Την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος έχυνε κροκοδείλια δάκρυα για τις έρημες, πάλαι ποτέ εύρωστες, βιομηχανικές πόλεις της Ζώνης της Σκουριάς στις ΗΠΑ, στη Σρι Λάνκα, 180 άνθρωποι έχαναν τη ζωή του και περίπου μισό εκατομμύριο έμεναν άστεγοι, στις χειρότερες πλημμύρες που έχει γνωρίσει η χώρα.

Αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική αλλαγή το επόμενο διάστημα και η κυβέρνηση Τραμπ επιμείνει στην καταγγελία και την απόσυρση από τη Συμφωνία του Παρισιού, οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν το πρόγραμμα Ομπάμα για στροφή στην καθαρή ενέργεια των ανανεώσιμων πηγών και θα επιβαρύνουν τον πλανήτη με εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που θα αυξήσουν τη μέση θερμοκρασία κατά 0,3 βαθμούς. Αυτό θα έχει ως συνέπεια ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης των πάγων στους δύο πόλους, σημαντική αύξηση της τήξης τους μέσα στα επόμενα χρόνια και μεγάλη άνοδο στη στάθμη της θάλασσας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις ανθρώπινες δραστηριότητες στα κράτη με εκτεταμένη ακτογραμμή.

Η Ελλάδα είναι ένα από αυτά. Όπως έχει υπολογίσει ειδική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, μια τέτοια εξέλιξη θα συνεπαγόταν άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 1,5 μέτρο έως το 2070, βύθιση και διάβρωση ακτών και παραλιακών οικισμών στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα, συντριπτικό χτύπημα στον τουρισμό και ένα οικονομικό κόστος που υπολογίζεται μεταξύ των 40 και των 600 δισεκατομμυρίων ευρώ – σχεδόν δύο φορές δηλαδή το σημερινό χρέος της χώρας.

Ads

Αυτά όμως τα σημάδια είναι ψιλά γράμματα για τον Τραμπ και το πανίσχυρο λόμπι της εξορυκτικής οικονομίας του άνθρακα και του πετρελαίου. Η Αποκάλυψη έχει ήδη ξεκινήσει,αλλά τα πορτοφόλια και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί η σημερινή, αμερικανική προεδρία εθελοτυφλούν επικίνδυνα, καθιστώντας πια τη θητεία Τραμπ στον Λευκό Οίκο, τη χειρότερη είδηση για την επιβίωση του ανθρώπου και τις κλιματικές αντοχές της Γης.