Η αποστροφή του λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη που «δεν τρέφει αυταπάτες  για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες» ήταν το επιστέγασμα μιας ομιλίας – επιτομή του θατσερικού νεοφιλελευθερισμού που εκφώνησε στη ΔΕΘ. 

Ads

Τη μέρα εκείνη «έκλαψαν» οι Διαφωτιστές και έσβησαν την «Ισότητα» από το τρίπτυχο της Γαλλικής Επανάστασης ενώ ο κοινωνικός δαρβινισμός επισκίασε τις αρχές της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θεωρεί την ισότητα αντίθετη με την ανθρώπινη φύση, λησμονεί ότι η ανισότητα γεννά διαφορετικές ευκαιρίες για τους πολίτες και πλήττει την κοινωνική δικαιοσύνη. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αποθεώνει τον ατομικισμό, οι ίσες ευκαιρίες δεν είναι φυσική κατάσταση.

Είναι ο πρώτος επίδοξος πρωθυπουργός που υπόσχεται μια κοινωνία ανισοτήτων με τον ίδιο προστάτη των ισχυρών. Την ώρα που αμφισβητεί το κοινωνικό οικοδόμημα του δυτικού κόσμου υπερασπίζεται με πάθος τους φοροφυγάδες από τις διάφορες λίστες και  προαναγγέλλει με ύφος ότι θα αμνηστευτούν για τα κλεμμένα! Και το κοινό του τον χειροκροτεί…

Ads

O Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να κάνει επίδειξη πολιτικού αμοραλισμού, όπως την περιέγραψε ο Βολταίρος: «Θ’ αφήσουμε αυτόν τον κόσμο ακριβώς έτσι όπως τον βρήκαμε: ανόητο, άδικο και κακό». Το γεγονός ότι η οικογένειά του αγόρασε το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι δεν σημαίνει ότι τον καταλαβαίνει κιόλας.

Άλλωστε ο Βολταίρος είχε πει πως «Αν έχεις ικανότητες, δεν έχεις ανάγκη από προγόνους».