Ο διευθυντής της εφημερίδας “Καθημερινή” Αλέξης Παπαχελάς το συστήνει ευθέως στην κυβέρνηση: Να κάνουν πίσω στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας γιατί το φθινόπωρο δεν θα είναι εύκολο, γιατί η νέα γενιά έχει πιεστεί πολύ, γιατί μπορεί να γίνει το σπίρτο που θα ανάψει τη φωτιά.

Ads

Η αλήθεια είναι πως έχουν κάνει έτσι κι αλλιώς πίσω. Ο νόμος ψηφίστηκε με πομπώδεις διακηρύξεις και δεν εφαρμόζεται. Υποτίθεται ότι η αρχή θα γινόταν τον Απρίλιο σε πέντε ΑΕΙ και από τότε η εγκατάστασή της πάει από αναβολή σε αναβολή, χωρίς να έχει δοθεί κάποια εξήγηση.

Αν θυμηθεί κανείς τον στόμφο με τον οποίο υπερασπίζονταν τη “μεταρρύθμιση” οι αρμόδιοι υπουργοί Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη και τη σιωπή που επικρατεί έκτοτε, θα συνειδητοποιήσει πόσο δύσκολο είναι για το Μέγαρο Μαξίμου να αναμετρηθεί με τους φοιτητές που έχουν αποφασίσει να αντισταθούν στην παρουσία ειδικών φρουρών έξω από τα αμφιθέατρα.

Ο πραγματικός λόγος, άλλωστε, που τα πανεπιστήμια μένουν κλειστά ενώ ανοίγουν τα πάντα είναι ο φόβος της κυβέρνησης ότι θα δημιουργηθεί ένταση γιατί έχουν μαζευτεί πολλά που έχουν προκαλέσει δυσφορία στους 18-24 στους οποίους η ΝΔ έχει πολύ χαμηλή επιρροή.

Ads

Από τη αστυνομική αυθαιρεσία μέχρι τα κηρύγματα καταστολής και από την καταγγελία των συνωστισμών στις πλατείες μέχρι τη συνειδητή ενοχοποίηση των νέων για όλα τα δεινά της πανδημίας, η κυβέρνηση σταθερά προσβάλλει τη νέα γενιά την οποία τιμωρεί για την ψυχική και πολιτική απόσταση που κρατά από το κυβερνών κόμμα και το σύστημα Μητσοτάκη.

Ο Αλ. Παπαχελάς ευγενικά τους προειδοποιεί να υποχωρήσουν για να μην μπλέξουν. Η ουσία πίσω από την επιχειρηματολογία του υπέρ των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων είναι ότι στα πανεπιστήμια μπορεί να εκφραστεί η νεανική οργή και απόγνωση για όλα: Για το δυσανάλογα μεγάλο κόστος που πλήρωσαν οι νεότεροι μέσα στην πανδημία, για το εργασιακό τους μέλλον που προβλέπεται ζοφερό με τη μέθοδο Χατζηδάκη, για τη συρρίκνωση της δημοκρατίας μέσα από τον κυβερνητικό αυταρχισμό και τον προπαγανδιστικό ολοκληρωτισμό, για την απουσία σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη.

Αν η Ν. Κεραμέως και ο Μ. Χρυσοχοϊδης δώσουν συνέντευξη σε ξένο ΜΜΕ μπορεί να ρωτηθούν τι συμβαίνει με την πανεπιστημιακή αστυνομία και γιατί τα ΑΕΙ μένουν κλειστά ενώ ανοίγουν μέχρι και τα γυμναστήρια. Και αν προσπαθήσουν να ξεφύγουν με αοριστίες και υπεκφυγές μπορεί να πιεστούν και να εκτεθούν. Αλλά μάλλον θα το αποφύγουν.