Η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για απαγόρευση εκδηλώσεων που συνδέονται με τη ρωσική καλλιτεχνική δημιουργία προκάλεσε αντιδράσεις, αποτροπιασμό, χλεύη. Η ακύρωση της “Λίμνης των Κύκνων” του Τσαϊκόφσκι έγινε εμβληματική ως ένδειξη της ελληνικής εκδοχής του μακαρθισμού.

Ads

Το πολιτικό κόστος για την Λίνα Μενδώνη που είχε την πρωτοβουλία και την ευθύνη ήταν μεγάλο. Και προφανώς ως εύκολη λύση της φάνηκε να κρυφτεί πίσω από την ΕΕ και να εμφανιστεί ως εκτελεστικό όργανο αποφάσεων των Βρυξελλών. Για να το πετύχει αυτό, έφτασε στο σημείο της παρουσίασης “πειραγμένου” εγγράφου, ώστε να φαίνεται ότι οι απαγορεύσεις προκύπτουν από τη Διακήρυξη των Ευρωπαίων Υπουργών Πολιτισμού.

Η εκδίκηση στον ρωσικό πολιτισμό και αθλητισμό δεν είναι ελληνική επινόηση. Εντάσσεται στη λογική των κυρώσεων της Δύσης στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία και είναι η πλέον αμφιλεγόμενη επιλογή. Το πρόσχημα είναι ότι δεν πρόκειται για δίωξη καλλιτεχνών αλλά για διακοπή συνεργασίας με το ρωσικό κράτος.

Η πλέον δραματική επίπτωση είναι η αποθάρρυνση Ρώσων αντιφρονούντων να αναζητήσουν διέξοδο ή βοήθεια στη Δύση. Το μήνυμα που τους απευθύνεται είναι επιθετικό, τους λέμε ότι είναι ανεπιθύμητοι, τους επιβάλλουμε συλλογικά αντίποινα.

Ads

Η ευθύνη της Λ. Μενδώνη δεν είναι ότι ευθυγραμμίστηκε με μια ευρωπαϊκή “γραμμή”. Είναι ότι υπήρξε πρόθυμη να συνταχθεί και να εφαρμόσει, ότι υπερασπίζεται αυτή την απόφαση και ότι δεν ανοίγει το διάλογο ώστε να ακουστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ψύχραιμες φωνές που αντιμάχονται τον φανατισμό και κάθε είδους αυταρχισμό.

Εχθρός είναι ο Πούτιν, δεν είναι τα Μπολσόι. Και η υπουργός Πολιτισμού θα έπρεπε όχι απλώς να το πιστεύει, αλλά και να το λέει, να το υπερασπίζεται, να δίνει μάχες γι αυτό. Αλλά δεν είναι αυτός ο μόνος λόγος για τον οποίο είναι άτυχη η χώρα μας.