Ποιο ήταν άραγε το μεγαλύτερο λάθος του Γιάνη Βαρουφάκη; Όχι βέβαια ο τρόπος που διαπραγματεύτηκε το 2015, τακτική που οδήγησε στη χωρίς προηγούμενο απομόνωσή του στο eurogroup. «Το μεγαλύτερο λάθος μου – δήλωσε – είναι ότι εμπιστεύτηκα τον Τσίπρα». Γιατί αντίθετα με ότι είχαν συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό, η χώρα δεν πέρασε στη δραχμή όταν τα πράγματα έφτασαν σε οριακό σημείο. 

Ads

Ο πρώην υπουργός κάνει φιλότιμες προσπάθειες να υπερασπιστεί το έργο του από τα fake news, όπως ο μύθος ότι η διαπραγμάτευση του 2015 κόστισε 200 δις ευρώ. Αλλά στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη σημερινή πολιτική του, που αναγκαστικά κινείται στη λογική της δραχμής ως Plan B, καταφεύγει σε μεγάλες ανακρίβειες διαψεύδοντας τον… Βαρουφάκη. 

Μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο αποδεικνύει ότι ο κ. Βαρουφάκης είχε δεκάδες φορές αναλύσει τις καταστροφικές συνέπειες της δραχμής. Με αφορμή δηλώσεις του υπέρμαχου της δραχμής Κ. Λαπαβίτσας το Μάρτιο του 2015, απαντούσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Η μόνη διαφωνία μου με αυτούς τους εξαιρετικούς συναδέλφους μου, είναι ότι εγώ θεωρούσα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όσο κι αν ασκώ κριτική στην αρχιτεκτονική δόμηση της ευρωζώνης, καταστροφική».

Σε άρθρο του, στην αρχή της κρίσης, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σε είκοσι λεπτά θα είχαν στεγνώσει όλα τα ΑΤΜ… όλοι θα τραβούσαν όσο πιο πολλά ευρώ μπορούσαν από τις τράπεζες… το πρωί οι ουρές έξω από τις τράπεζες θα ήταν ατελείωτες και μετά από μια ώρα οι τράπεζες θα κατέβαζαν τα ρολά. Η οικονομία θα κατέρρεε» και συνέχιζε καταλήγοντας ότι η κατάσταση δεν θα ήταν ποτέ προσφορότερη (για αποχώρηση από την ευρωζώνη) από αυτή που ίσχυε το 2011, όταν έγραψε το άρθρο. 

Ads

Η αλήθεια είναι ότι μερικές σκηνές από το σενάριο αποκάλυψης που περιέγραφε, τις έζησε η χώρα για λίγες μέρες, την περίοδο του δημοψηφίσματος. Είναι ευτύχημα ότι ο πρωθυπουργός δεν άκουσε όσους πρότειναν κατάληψη του Νομισματοκοπείου και επιστροφή στη δραχμή, αν και τότε ο κ. Βαρουφάκης δεν ανήκε σε αυτό το στρατόπεδο.  Προσχώρησε πολύ αργότερα, για να δικαιολογήσει τις λαθεμένες πολιτικές επιλογές του και την αποχώρησή του από την κυβέρνηση. 

Ο κ. Βαρουφάκης έχει πει τις πιο απίθανες, αντιφατικές εκδοχές για τα πεπραγμένα του, αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβει ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου. Και επίσης ότι ο ναρκισσισμός είναι κακός σύμβουλος: στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες είναι οι πρωθυπουργοί που επιλέγουν συνεργάτες και όχι ο υπουργός που θα επιλέξει τον πρωθυπουργό και θα του «δείξει εμπιστοσύνη». Θα είχε περισσότερο δίκιο με το μέρος του, αν υποστήριζε ότι ήταν μάλλον ο Βαρουφάκης το μεγαλύτερο λάθος του Τσίπρα.