Η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν πρωτοφανής. Στήθηκε μια γιγάντια επιχείρηση σαν να επρόκειτο να βγουν στη γύρα οι πιο επικίνδυνοι καταζητούμενοι της χώρας – ανάμεσά τους, ίσως, ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππάς που παραμένει άφαντος.

Ads

Η εικόνα του αστυνομοκρατούμενου Πολυτεχνείου ήταν φρικτή και προσβλητική για το νόημα της ημέρας. Μύριζε μπαρούτι παντού στο κέντρο της Αθήνας. Η κυβέρνηση είχε στήσει σκηνικό έντασης πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια. Άλλωστε, μέρες τώρα, δυναμίτιζε την ατμόσφαιρα, καλλιεργούσε πόλωση και στοχοποιούσε την Αριστερά.

Οταν οι διαδηλωτές του ΚΚΕ, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, έφτασαν στην αμερικανική πρεσβεία παρά την απαγόρευση, σηκώθηκε βουή στα social media και στα ΜΜΕ από φίλους της κυβέρνησης που διαμαρτύρονταν για την ανοχή και ζητούσαν καταστολή.

Όσο περνούσε η ώρα, οι φωνές της αγανάκτησης γίνονταν κραυγές φανατισμού. Μέχρι και για τους νέους νεκρούς του Πολυτεχνείου μιλούσαν ζητώντας από την κυβέρνηση να δράσει. «Ο σχεδιασμός της ΕΛΑΣ απλώς απέτυχε» έγραψε στο twitter, απογοητευμένος, ο γνωστός για τον φιλονεοδημοκρατικό του οίστρο, Μπάμπης Παπαπαναγιώτου.

Ads

Η παρουσία αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο του ΕΑΤ – ΕΣΑ, χωρίς κανέναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθιστούσε την απαγόρευση των συναθροίσεων κενό γράμμα και πρόκληση για τους σκληρούς της ΝΔ που διαπίστωναν ότι το δόγμα «νόμος και τάξη», που καταναλώθηκε πολύ προεκλογικά, αποδεικνύεται στην πράξη κούφιο.

Μετά από πολλές σκέψεις και συσκέψεις αποφασίστηκε επίδειξη πυγμής. Κόλαση στο κέντρο της Αθήνας. Αυτή τη φορά οι συγκρούσεις δεν ήταν ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και ΜΑΤ, τα δακρυγόνα, οι κρότου λάμψης και τα νερά από τις αύρες έπεσαν στα μέλη του ΚΚΕ. Επεισόδια έγιναν και σε άλλες περιοχές της Αθήνας και της χώρας. Προσαγωγές, συλλήψεις, βία, αυθαιρεσία.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, είπε ότι «με δική του ευθύνη οι πολιτικές εκδηλώσεις έγιναν χωρίς πρόστιμα». Έτσι απάντησε στην παρατήρηση της Σίας Κοσιώνη ότι ο κόσμος έλεγε πως «αν είσαι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, αν είσαι απλώς πολίτης θα φας το 300άρι». Και για την αλλαγή στάση της αστυνομίας στη συνέχεια, υποστήριξε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή αφού συγκεντρώθηκαν 1500 μέλη του ΚΚΕ στην Πανεπιστημίου. Προανήγγειλε πρόστιμα σε όσους προσήχθησαν και διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τη διοργάνωση της διαδήλωσης. Δηλαδή, έριξε λάδι στη φωτιά.

Με άλλα λόγια, ο Μ. Χρυσοχοϊδης έδειξε ότι η κυβέρνηση είναι αμετανόητη. Προκάλεσε σκοπίμως την ένταση «αποφασίζοντας και διατάσσοντας» και εκ των υστέρων, μετά από μια τόσο θλιβερή μέρα για τη δημοκρατία, δεν αναγνωρίζει κανένα λάθος, καμία παράλειψη, καμία ευθύνη.

Κάπως έτσι, γίνεται ορατό ότι μετά την 17η Νοεμβρίου τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Η κυβέρνηση έγινε καθεστώς και οι μάσκες έπεσαν κάνοντας πιο εύκολη τη διάδοση του ιού του αυταρχισμού.