Οι αιτήσεις αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή που απορρίπτονται η μία μετά την άλλη θυμίζουν με τον πλέον δραματικό τρόπο πόσο θορυβώδης είναι η πτώση της από τα ύψη της μεγαλύτερης δυνατής πολιτικής και επαγγελματικής καταξίωσης.

Ads

Ξένα ΜΜΕ (με τελευταίο το Politico) φέρνουν στο φως νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη μεροληψία της για το Κατάρ και την ειδική σχέση που είχε με την Ντόχα ως ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβούλιο.

Η βελγική Δικαιοσύνη θα κρίνει αν είναι ένοχη και για τι ακριβώς ή όχι, αλλά ήδη την αντιμετωπίζει σαν βαριά εκτεθειμένη και δικαιολογημένα ύποπτη με αποτέλεσμα να μην της επιτρέπει ούτε καν τον κατ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι παρόλο που είναι μητέρα μικρού παιδιού.

Στη χώρα μας υπάρχει σιωπή για το φαινόμενο Καϊλή. Καταγράφονται οι ειδήσεις που έρχονται από τις Βρυξέλλες χωρίς αναδρομή στα έργα και τις ημέρες της εδώ, χωρίς ανάδειξη των προνομιακών σχέσεών της με ισχυρούς παράγοντες του τόπου, χωρίς αυτοκριτική από τα ΜΜΕ που την δόξασαν με ελαφρότητα και χωρίς πολλή σκέψη.

Ads

Μέχρι να αρχίσει η πτώση της, η Εύα Καϊλή είχε την εικόνα μιας υπερεπιτυχημένης πολιτικού που θα μπορούσε να ηγηθεί της κεντροαριστεράς, να γίνει δήμαρχος Θεσσαλονίκης ή υπουργός του Κ. Μητσοτάκη – έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξει.

Δεν βρέθηκε σε δύσκολη θέση ούτε όταν αποκαλύφθηκε το ψέμα της για τον δήθεν θάνατο του παππού της από… κομμουνιστές στον εμφύλιο, ούτε όταν έσπασε τη γραμμή του κόμματός της για να αγκαλιαστεί με τους Μακεδονομάχους στα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Όλα ήταν εύκολα γι αυτήν μέχρι που έγιναν πολύ δύσκολα. Και το ηθικό δίδαγμα είναι βαρύ όχι μόνο για την ίδια αλλά και για όσους έκαναν πως δεν καταλαβαίνουν.