H φωτογραφία (επάνω), στην οποία η Κυριακή Μάλαμα κοιτάζει απορημένη τον κ. Κασσελάκη να ψηφίζει την πρόταση των Παππά-Φάμελου-Γ.Τσίπρα, που ήταν αντίπαλη στη δική του, ήταν το αποκορύφωμα ενός Συνεδρίου με πολλά γιουχαϊσματα, αρκετά απρόοπτα και ανεξήγητα.

Ads

Χθες το πρωί, οι προτάσεις σχετικά με την εκλογή προέδρου ήταν τρεις. Μία του Στέφανου Κασσελάκη που ήταν εκλογές στις 10 Μαρτίου. Μία της αντιπροέδρου Όλγας Γεροβασίλη, που δήλωσε «παρούσα» στο κάλεσμα Κασσελάκη: εκλογές αλλά με τήρηση του καταστατικού, δηλαδή μετά από έναν μήνα. Και μια που ήρθε από την «πυροσβεστική» πρωτοβουλία των Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Παππά και Γιώργου Τσίπρα που  ήταν κατά της διεξαγωγής εκλογών.

Τρεις μέρες μετά την προτροπή του νυν προέδρου Στέφανου Κασσελάκη «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» και την πρότασή του για διεξαγωγή εκλογών τον Μάρτιο, οι συσχετισμοί έδειχναν νικήτρια την πρόταση Κασσελάκη. Ηθελε όμως πράγματι ο τελευταίος εκλογές;

Γιατί την κρίσιμη στιγμή ο πρόεδρος του συνεδρίου Πάνος Ρήγας, την εκλογή του οποίου είχε υποστηρίξει το κασσελακικό στρατόπεδο, έθεσε σε ψηφοφορία μόνο την πρόταση των τριών. Την οποία ψήφισε και ο κ. Κασσελάκης. Χωρίς να ζητήσει να ψηφιστεί μετά και η δική του ώστε να καταμετρηθεί ποια από τις δύο προτάσεις υπερίσχυε!

Ads

Αν πράγματι ήθελε, ο κ. Κασσελάκης θα μπορούσε επίσης να παραιτηθεί, προκαλώντας υποχρεωτικά εκλογές. Αλλά φαίνεται ότι δεν ήθελε. Γιατί όμως τότε το «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» της Πέμπτης αλλά και τα «πώς θα μείνω πρόεδρος υπό αυτές τις συνθήκες», «πάμε για όλα ή τίποτα» που επανέλαβε χθες λίγο πριν τη ψηφοφορία;

Οι αντίπαλοι του εκτιμούσαν χθες ότι ήδη σχεδόν από την αρχή του Συνεδρίου ο κ. Κασσελάκης είχε αποφασίσει να μην πάει σε εκλογές και τα υπόλοιπα ήταν θέατρο. Δεν είναι γνωστό αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έλυσε την απορία της έκπληκτης Κυριακής Μάλαμα. Αλλά σίγουρα χρωστάει μια εξήγηση για την ψήφο του στα μέλη του κόμματος και την κοινή γνώμη.