Τώρα που ο πρωθυπουργός ανεβαίνει στη ΔΕΘ, καλύτερα να αποφύγει τα δημόσια νοσοκομεία.

Ads

Η ΠΟΕΔΗΝ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία, ετοιμάζει πανελλαδική κινητοποίηση την Παρασκευή, τη μέρα των εγκανίων, με πορεία και συλλαλητήρια διαμαρτυρίας που θα συνεχιστούν το Σάββατο.

Στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, δεν έχουν υπάρξει τόσο εκτεταταμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την υγεία και δεν είναι τυχαίο: με «πρωτεργάτη» τον Αδωνι Γεωργιάδη, οι δομές δημόσιας υγείας καταρρέουν, στο ήδη πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας να αγγίζουν το 40% των συνολικών δαπανών.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ είναι γεμάτη απο στοιχεία που προκαλούν οργή και αγανάκτηση.

Ads

«Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5,5% του ΑΕΠ την στιγμή που ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7.5% του ΑΕΠ (…) Έχουμε κύμα μαζικών αποχωρήσεων υγειονομικών και μειούμενο συνεχώς προσωπικό στο ΕΣΥ.

Από τον Ιανουάριο του έτους 2022 έως και τον Μάιο του έτους 2024, σε 2,5 χρόνια το τακτικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας μειώθηκε κατά 4.926 υπαλλήλους (…) Οι συμβασιούχοι υγειονομικοί υπηρετούν 8 χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η εργασιακή ανασφάλεια τους οδηγεί σε μαζικές αποχωρήσεις. Αποχώρησαν μέσα σε ένα χρόνο πέραν των μονίμων και 1.000 συμβασιούχοι που παραιτήθηκαν από το ΕΣΥ (…)

(…) Τα μεγάλα Νοσοκομεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας έχουν υπερβολικά υψηλή επισκεψιμότητα στις εφημερίες με αποτέλεσμα να υπάρχει απίστευτη ταλαιπωρία ωρών στα επείγοντα. Γολγοθάς για το προσωπικό η διευθέτηση των ασθενών που εισέρχονται, νοσηλεύονται σε ράντζα – φορεία, σε άσχετες κλινικές με την πάθησή τους. Οι χειρουργικές κλινικές των νοσοκομείων γεμίζουν με παθολογικά περιστατικά. Ένας από τους λόγους που είμαστε πρωταθλητές στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις (…)

(…) Τα νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δις ευρώ και αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν την συντήρηση και ανανέωση της κτηριακής και υλικοτεχνικής υποδομής τους.

Έχουμε υπερσύγχρονο εξοπλισμό στα Νοσοκομεία ..που προέρχονται από δωρεές στη διάρκεια της πανδημίας και κοινοτικά κονδύλια που δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεων προσωπικού. Το αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούνται οι πολίτες σε λίστες αναμονής ή να αναγκάζονται να προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα.

Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών των Νοσοκομείων είναι κλειστές λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Εάν προσληφθεί προσωπικό και ανοίξει το σύνολο των χειρουργικών αιθουσών σε λιγότερο του ενός έτους θα εξαφανιστούν οι λίστες αναμονής».

Η ανακοίνωση των εργαζόμενων αποκαλύπτει την κυβερνητική προπαγάνδα για τα απογευματινά ιατρεία: καταφεύγουν σε αυτά όσοι έχουν χρήματα και δεν είναι σε λίστα αναμονής, ενώ φτωχοί και ασθενέστεροι συμπολίτες μας περιμένουν μήνες ή και χρόνια για να χειρουργηθούν:

«Τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή κλείνουν ένα εξάμηνο λειτουργίας..Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί περί τα 5.000 απογευματινά χειρουργεία. .Οι περισσότεροι εξ αυτών των ασθενών που χειρουργήθηκαν, δεν ήταν εγγεγραμμένοι σε λίστα αναμονής.

Πάνω από 100.000 χειρουργεία βρίσκονται σε λίστα αναμονής εκ των οποίων τα 30.000 περίπου από ένα έτος έως και πέντε έτη (…) Οι ασθενείς που περιμένουν χρόνια σε λίστα αναμονής είναι σαφές ότι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν για να χειρουργηθούν. Εάν είχαν θα είχαν ήδη απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα υγείας (…)

(…) Παράδειγμα στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου έχουμε 10.000 χειρουργεία σε λίστα αναμονής. Μέχρι τώρα σε έξι μήνες έγιναν 500 περίπου απογευματινά χειρουργεία. Η συντριπτική πλειονότητα εξ αυτών εκτός λίστας αναμονής. Ο αριθμός χειρουργείων σε αναμονή παραμένει στις 10.000.

(…) Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί σε έξι μήνες 50 απογευματινά χειρουργεία. Πως είναι δυνατόν να μιλάμε για επιτυχία αυτού του μέτρου;».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει να επιδείξει την παραμικρή επιτυχία σε κανένα τομέα του ΕΣΥ, τη βελτίωση του οποίου ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε προπαγανδιστικά διακηρύξει ως προσωπική του δέσμευση.

Δεν έχει εκπληρωθεί ούτε καν αυτή η με – ξένα κόλυβα – δέσμευση του για 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, χρηματοδοτούμενα από το ταμείο ανάκαμψης.

Για τους παραπάνω και δεκάδες παρόμοιους λόγους, ο κ. Μητσοτάκης είναι καλό να αποφύγει να πάει στα «καμένα» της δημόσιας υγείας. Γιατί αντίθετα με τις φρούδες υποσχέσεις προς τους κάθε φορά διαφορετικούς πυρόπληκτους, για το ΕΣΥ έχει πολλά υποσχεθεί σε όλους του πολίτες, και αντίθετα το καταστρέφει και το ιδιωτικοποιεί.

Και βέβεαι στην υγεία δεν μπορεί να επικαλεστεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την ανομβρία ή την κλιματική κρίση. Το ΕΣΥ καίγεται με αποκλειστικά δική του ευθύνη.