Μεσημέρι Κυριακής, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δίνουν αυξημένη συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας και δικαιολογημένα: από τα αποτελέσματά τους, δεν κρίνεται μόνο η πορεία μιας μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας, αλλά συνολικά της ΕΕ.

Ads

Κρυμμένη πίσω από ένα νεανικό, «ανθρώπινο» πρόσωπο, η ευρωπαϊκή ακροδεξιά δεν έχει αλλάξει. Το είδαμε και από τη νεολαία της Μελόνι, της φίλης του κ. Μητσοτάκη, στην Ιταλία:
αντισημιτισμός, φυλετικό μίσος, ομοφοβία, ύμνοι στο Ventennio, τη φασιστική περίοδο της Ιταλίας και ναζί χαιρετισμοί, όταν σβήνουν τα φώτα και δεν υπάρχουν κάμερες.

Διαβάστε επίσης: Ιταλία / Η νεολαία του κόμματος της Μελόνι χαιρετάει με Sieg heil και νοσταλγεί τον Μουσολίνι – Τι έδειξε μεγάλη μυστική δημοσιογραφική έρευνα

Στη Γαλλία που μαζί με τη Γερμανία αποτελούν την ατμομηχανή της ΕΕ, οι επιπτώσεις από την πιθανή επικράτηση της Μαρίν Λεπέν θα είναι ακόμη πιο μεγάλες, τεκτονικές: όπως σε όλη την Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ (όπου ο Τραμπ απειλεί αποχώρηση από το ΝΑΤΟ) οι ακροδεξιοί επιθυμούν επιστροφή στα έθνη-κράτη.

Ads

Αναπόφευκτα, ακολουθεί ο εθνικισμός και οι συρράξεις, που για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, έμοιαζαν πριν μερικά χρόνια περασμένες-ξεχασμένες τραγωδίες του 20ου αιώνα.

Σε κοινωνικό επίπεδο, οι εξελίξεις θα είναι επίσης καταλυτικές: η γαλλική ακροδεξιά παριστάνει την υπερασπίστρια των φτωχών, αλλά στην πραγματικότητα έχει την υποστήριξη ισχυρών επιχειρηματικών κύκλων και των ΜΜΕ που ελέγχουν: όπως κάνει και η Μελόνι στην Ιταλία, ο στόχος είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και η διάλυση του κοινωνικού κράτους.

Διαβάστε επίσης: Γαλλικές εκλογές / Αριστερά εναντίον ακροδεξιάς και στο βάθος αβεβαιότητα – Η σημασία της κάλπης και τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Εκτός αν υπάρχουν εκπλήξεις, από τον σημερινό πρώτο γύρο δεν προβλέπεται να προκύψει καθαρή, απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Αλλά τα αποτελέσματα θα δείξουν τα όρια της ακροδεξιάς, το μέγεθος της ήττας του Μακρόν – δόκτωρ Φρανκεστάιν και τη δυναμική της Αριστεράς: όπως και το 1936 ενώθηκε σε ένα Λαϊκό Μέτωπο για να αντιμετωπίσει τον φασισμό.

Ποιος είπε ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται;