Από τις καθυστερήσεις στο Ελευθέριο Βενιζέλος και τον γυναικολόγο για το έμφραγμα στην Κω, μέχρι τις ελλείψεις σε νερό και τις διακοπές του Ηλεκτρικού, το καλοκαίρι η Ελλάδα θυμίζει πόσο ανεπαρκείς είναι οι υποδομές της.

Ads

Σε ένα από τα τελευταία επεισόδια, ανήμερα Δεκαπενταύγουστο Ιος, Σίκινος και Φολέγανδρος βυθίστηκαν στο σκοτάδι για τουλάχιστον 8 ώρες, από τις 19.30 το βράδυ έως τις 3.30 τα ξημερώματα της 16ης Αυγούστου.

Τα προβλήματα συνεχίστηκαν ανά περιπτώσεις και την Παρασκευή, με επανειλημμένες μικρές διακοπές, για τις οποίες τα τρία κυκλαδίτικα νησιά κάθε άλλο παρά έχουν την αποκλειστικότητα: σε «ρομαντικό» περιβάλλον βρίσκονται ξαφνικά οι τουρίστες σε πολλές περιοχές και νησιά.

Διαβάστε: Reuters / Ελληνικά νησιά στερεύουν από νερό, ενώ κορυφώνεται η τουριστική περίοδος

Ads

Οι αιτίες του προβλήματος πρέπει να αναζητηθούν σε ένα συνδυασμό διαχειριστικής ανικανότητας και ανεπαρκών υποδομών. Οι γραμμές του δικτύου που ηλεκτροδοτούν πολλά νησιά κατασκευάστηκαν πριν από 40 χρόνια και δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τη ζήτηση, που αυξάνεται λόγω τουρισμού και την οποία οι αρμόδιοι δεν ασχολήθηκαν ποτέ να προβλέψουν.

Το θέμα όμως είναι ότι από τον τουρισμό ζει πλέον η μισή Ελλάδα. Και πέρα από τη γενικότερη ζημιά στην εικόνα της που προκαλεί η αναπηρία του »επιτελικού κράτους» στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, πλήττονται και οι τουριστικές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα οι μικρότερες που δεν έχουν τους πόρους για γεννήτριες έκτακτης ανάγκης και περιμένουν το καλοκαίρι για να «ρεφάρουν» για τον χειμώνα.

Πλήττονται επίσης και τα μεμονωμένα νοικοκυριά, αφού οι συνεχείς διακοπές καταστρέφουν τις ηλεκτρικές συσκευές.

Δείτε: Φωτιές / Ο Ατζαράκης σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου – «Η Ελλάδα καίγεται δυο μήνες το χρόνο, τους υπόλοιπους δέκα;»

Η βελτίωση των υποδομών θα έπρεπε να είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούσε τη μοναδική, ίσως τελευταία ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό της χώρας σε όλους τους τομείς, από τον σιδηρόδρομο μέχρι το ίντερνετ, που επίσης «σέρνεται» σε πολλές περιοχές- και τουριστικές.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να μοιράσει τα δις του Ταμείου σε 5-6 κολλητούς. Που να τρέχεις άλλωστε να παίρνεις μίζα 15% από κάθε ταβερνιάρη στη Φολέγανδρο;

Είναι όμως καιρός οι επιχειρηματίες σε όλη την Ελλάδα που υφίστανται ζημιές, όπως και τα νοικοκυριά, να αντιδράσουν. Ξεκινώντας αγωγές κατα της ΔΕΔΔΗΕ, του αρμόδιου υπουργού και του κ. Μητσοτάκη, που κατάφερε να ξεχαρβαλώσει και ότι ψιλοδούλευε στη χώρα.