Με μια ταραχώδη διαδικασία και το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη κοινοβουλευτική μάχη, η κυβέρνηση κέρδισε την πρώτη από τις δύο κρίσιμες αναμετρήσεις  παίρνοντας ψήφο εμπιστοσύνης. Όμως οι επόμενες εξελίξεις παραμένουν κρίσιμες για το πολιτικό σύστημα και τη χώρα.  

Ads

Στη Βουλή η ψήφος εμπιστοσύνης πέρασε με 151 βουλευτές με μοναδικό θέμα συζήτησης και αντιπαράθεσης τη Συμφωνία των Πρεσπών που εισάγεται σύντομα προς κύρωση στη Βουλή. Μάλιστα, η κατάσταση έχει περιπλακεί τόσο από την αναδίπλωση του Ποταμιού όσο και από την προσαρμογή της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στους τρέχοντες κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, πριν φτάσει στην ολομέλεια.

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε με  μεγάλη ικανοποίηση τις 151 ψήφους και απομένει μια δυσκολότερη μάχη στην οποία η ενδεχόμενη έλλειψη απόλυτης πλειοψηφίας θα μπορούσε να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα. Εκεί φαίνεται να ποντάρει και η αξιωματική αντιπολίτευση που θα ήθελε να περάσει η συμφωνία για να μην κινδυνέψει η ίδια να τη χειριστεί, πλην όμως με πληγωμένο γόητρο και πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Το ΚΙΝΑΛ συνέχισε τις άναρθρες αντικυβερνητικές κραυγές, εμφανώς απομονωμένο πολιτικά από τη στάση του και την ταύτιση με τη ΝΔ. Το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στο Ποτάμι που συνθλίβεται από το χειρισμό της υπόθεσης και την προσπάθεια να ισορροπήσει ανάμεσα στην προγραμματική σοβαρότητα και την ιδιοτέλεια των στελεχών του αφού παραπάνω από τους μισούς βουλευτές -αν όχι και η ηγεσία- είναι με το ένα πόδι στη ΝΔ. Αυτό δείχνουν και οι δημόσιοι όσο και κυνικοί εκβιασμοί της συντηρητικής παράταξης ότι δεν θα γίνουν αποδεκτοί αν υπερψηφίσουν τη συμφωνία όσο και η ανεξήγητη στάση του Θεοδωράκη, που κατηγορεί ΝΔ-ΚΙΝΑΛ αλλά συνεχίζει με γρίφους για τη θέση του. 

Αν κάτι ενδιαφέρον προέκυψε από τη συζήτηση στη Βουλή, είναι η πρόταση του Πρωθυπουργού προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ γύρω από το Μακεδονικό. Αυτό που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι να μιλήσει για τις θέσεις του κόμματός του, που είναι γνωστές και σταθερές για δεκαετίες αλλά να αναγκάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκθέσει τις δικές του. Η ΝΔ δεν βαρύνεται απλώς με τη δημιουργία του εθνικού προβλήματος αλλά και με τις παλινωδίες της που εμποδίζουν τη λύση διαχρονικά και υπονομεύουν τη θέση της χώρας.

Ads

Η προσχηματική κριτική στη συμφωνία, σήμερα, και η προσπάθεια να ισορροπήσει ανάμεσα στη δημαγωγία και στην εθνική γραμμή έχει οδηγήσει την αξιωματική αντιπολίτευση να δαιμονοποιεί τη Συμφωνία και να υπερβάλει στην εθνικιστική ρητορική αλλά αποφεύγει συστηματικά να εκφράσει τη δική της θέση. Γι’ αυτό και στη ΝΔ αρνήθηκαν άμεσα την πρόταση με δικαιολογημένο φόβο

Αν και η ΝΔ χρησιμοποιεί τους “βάρβαρους” ως “κάποια λύση”, είναι η ίδια που πρέπει να εξηγήσει τις οβιαδιακές της μεταμορφώσεις και τη θέση της, που παραμένει γρίφος. Για κάποιες δυνάμεις πάντως, το μυαλό δεν βρίσκεται στις κοινοβουλευτικές μάχες αλλά στην πιθανή κατάληξη της δικαστικής διερεύνησης των μεγάλων σκανδάλων.