Το κύμα αλληλεγγύης υπέρ του Λίνεκερ, επειδή απομακρύνθηκε από την εκπομπή του στο BBC μετά από επικριτικό σχόλιό του για τη μεταναστευτική πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης είναι εντυπωσιακό. Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι το ίδιο το BBC καλύπτει με πληρότητα την κρίση που προκλήθηκε με αυτή την απόφαση της διοίκησής του.

Ads

Τι ακριβώς συνέβη;

Πρόκειται για επιλεκτική εφαρμογή κανόνων, γιατί τα στελέχη δεσμεύονται συμβατικά για αποφυγή εμπρηστικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά προφανώς δεν θα υπήρχε ανάλογη αντίδραση, αν είχε ασκηθεί κριτική στους Εργατικούς και όχι στους Τόρις που έχουν επιρροή μέσω του κυβερνητικού μηχανισμού στο BBC.

Πρόκειται επίσης για λογοκρισία, με πρόσχημα το “γράμμα” των περιορισμών που ισχύουν για όλους τους παρουσιαστές, με σκοπό την προστασία της κυβέρνησης στο πολύ ευαίσθητο τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής.

Ads

Αν αυτό συνέβαινε στην ΕΡΤ, αν ένας παρουσιαστής, μέσω Facebook, χαρακτήριζε βάρβαρη τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το πιθανότερο είναι ότι θα έπαυε να είναι παρουσιαστής στο πλαίσιο αλλαγής προγράμματος. Δηλαδή, απλά θα εξαφανιζόταν, με αποτέλεσμα να μη γίνει ανάλογος θόρυβος, να μην δημιουργηθεί πολιτικό γεγονός και, φυσικά, να μην καλυφθεί ούτε από τη δημόσια τηλεόραση ούτε από τα ιδιωτικά ΜΜΕ.

Αλλωστε, μάλλον δεν θα είχε γίνει καν παρουσιαστής, εφόσον ήταν ήδη γνωστές οι απόψεις του, ώστε να μην αναληφθεί κανέναν ρίσκο και να μην επιβραβευτεί ένας εχθρός της κυβέρνησης. Δηλαδή, πρόληψη, όχι μόνο καταστολή.