Να έχεις περάσει από την παιδικότητα στην εφηβεία και την ενηλικίωση μέσα στη μνημονιακή πίεση, να έχεις βιώσει τη βίαιη ανατροπή που έφερε στη ζωή σου η πανδημία και στη συνέχεια έναν παράλογο πόλεμο στην Ευρώπη και να βρεθείς στη συνέχεια στην κόλαση, όταν το τρένο στο οποίο επέβαινες συγκρούστηκε με άλλο, στα Τέμπη.

Ads

Να είχες πάρει μέρος σε ένα τηλεπαιχνίδι μόδας γεμάτη χαρά, όνειρα και αισιοδοξία για να διακόψεις ξαφνικά τη συμμετοχή σου στην ελαφρότητα επειδή είδες δίπλα σου συνομηλίκους σου να ξεψυχούν ανακατεμένοι με λιωμένα σίδερα.

Και έναν περίπου μήνα μετά, να ακούς τον πρωθυπουργό, στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, να σου ζητά να βάλεις πλάτη για να αλλάξει η χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ο Σταύρος Θεοδωράκης του μετέφερε την ερώτηση της Ευδοκίας στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» της απευθύνθηκε χωρίς αναστολή για να της πει ότι δεν πρέπει να φύγει από την Ελλάδα, ούτε να το επιθυμεί, αλλά να μείνει εδώ για να παλέψει να βελτιωθούν τα πράγματα.

Ads

Κατά κάποιον τρόπο της θύμισε την ατομική της ευθύνη. Δεν έφταιγε για τη σιδηροδρομική τραγωδία, ούτε για το βαθύ κράτος, αλλά οφείλει να βάλει τα δυνατά της για να γυρίσει ο τροχός, βοηθώντας την κυβέρνηση που θα προσπαθήσει για τον εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ και για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση.

Δεν έφταιγε που ήταν ακατάλληλος ο σταθμάρχης, ούτε που οι συνάδελφοί του στην ίδια βάρδια δεν ήταν στη θέση τους ή που η τηλεδιοίκηση δεν λειτουργεί.

Πολύ περισσότερο δεν έφταιγε που συρρικνώθηκε δραματικά το προσωπικό του ΟΣΕ και που κατακερματίστηκε για να πουληθεί επειδή χρεοκόπησε, με το οποίο επίσης δεν έχει καμία σχέση.

Παρ’ όλα αυτά, κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρέπει να βάλει πλάτη. Αφού πρώτα συνέλθει – όσο γίνεται.