Είναι η Eurovision πεδίο άσκησης διπλωματίας; Συνδέεται η εξωτερική πολιτική με τον φημισμένο διαγωνισμό τραγουδιού;

Ads

Η αλήθεια είναι ότι αρκετές φορές οι φιλίες και καλές σχέσεις μεταξύ χωρών επηρεάζουν τη βαθμολογία και με αυτή την έννοια υπάρχει η διάσταση της συμπάθειας σε μια διοργάνωση που, κατά τα άλλα, χαρακτηρίζεται από ελαφρότητα.

Η πολυετής παράδοση της αλληλοϋποστήριξης Ελλάδας-Κύπρου με δωδεκάρια δεν έκανε ποτέ καμία εντύπωση, ως αυτονόητη μεροληψία, και γι αυτό ήταν έκπληξη το 4άρι της Ελλάδας στην Κύπρο.

Αναμενόμενο ήταν να γίνουν πολλά και διάφορα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ σοβαρού και αστείου. Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα που συνδέονται με το κυπριακό και τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο.

Ads

Όχι, η Eurovision δεν είναι σφαίρα σύγκρουσης γεωπολιτικών και γεωοικονομικών συμφερόντων. Δεν κινούν τα νήματα πολιτικές ηγεσίες ή παράγοντες της οικονομικής ελίτ. Δεν υπάρχει διαπλοκή συστημάτων εξουσίας με τους διοργανωτές και επιρροή των ελίτ στο αποτέλεσμα.

Είναι κάτι πολύ λιγότερο από αυτό. Καλά ή κακά τραγουδάκια, ωραία ή κιτς σκηνική παρουσία, καλλιτεχνικοί πειραματισμοί και φολκλόρ, η απόλαυση της instagramικής ρηχότητας  και μια βραδιά για ποπ-κορν.

Ας μην ψάχνουμε δράκους στο παραμυθάκι αυτό. Ας σοβαρευτούμε.

Διαβάστε σχετικά: Η Eurovision, το «τεσσάρι» της Ελλάδας στην Κύπρο και η … «ανάλυση» Κοτζιά