Όσο νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας και όσο συμπληρώνεται το παζλ του παρακράτους των παρακολουθήσεων, τόσο το αίτημα της κάθαρσης για ένα σκάνδαλο που παραβίασε το Κράτος Δικαίου και έπληξε τον πυρήνα της Δημοκρατίας στη χώρα μας γίνεται πιο επιτακτικό.
Οι τελευταίες αποκαλύψεις από την Εφημερίδα των Συντακτών για την είσοδο του Predator στη χώρα μας από ιδιωτικές εταιρείες – βιτρίνα και για την τιμολόγησή του με εικονικά τιμολόγια, επιβεβαιώνουν τα σενάρια για τη χρησιμοποίηση του κακόβουλου λογισμικού από το ελληνικό δημόσιο.
Τα δεδομένα του σκανδάλου που για την ώρα είναι αδιαμφισβήτητα είναι τα εξής:

Ads
  • Η ΕΥΠ παρακολουθούσε με «νόμιμες» επισυνδέσεις, ως μη όφειλε πάντως, μια και δεν επιβεβαιώθηκε η εμπλοκή των παρακολουθούμενων σε υποθέσεις εθνικού ενδιαφέροντος ή κατασκοπείας, μια σειρά από βουλευτές, ευρωβουλευτές, αρχηγούς κομμάτων, υπουργούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, δικαστικούς, μέχρι και αρχηγούς και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι «νόμιμες» ή νομιμοφανείς επισυνδέσεις επιβεβαιώθηκαν και από τον πρωθυπουργό, αλλά η επίκληση του απορρήτου λόγω του εθνικού ρόλου της ΕΥΠ εμπόδισε να έρθουν στο φως τα περαιτέρω στοιχεία των παρακολουθήσεων, (πως, πότε και γιατί).
  • Σύμφωνα με γνωμοδοτήσεις ειδικών νομικών και συνταγματολόγων δεν τίθεται ζήτημα απορρήτου όταν πρόκειται για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο πρωθυπουργός συνεπώς, επικαλούμενος το απόρρητο, υποπίπτει σε άλλο ένα ατόπημα, αυτό της συγκάλυψης αυτή τη φορά της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.
  • Παράλληλα με τις «νόμιμες» επισυνδέσεις υπήρχε ένα δίκτυο παρακολουθήσεων μέσω του παράνομου και κακόβουλου λογισμικού Predator από ιδιώτες, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν και συμπληρώνουν αυτή την εικόνα, καθώς πλέον αποκαλύπτεται μέσα από τα εικονικά τιμολόγια με τα οποία πληρώθηκε το λογισμικό, η συνεργασία ιδιωτών με το δημόσιο.
  • Οι παρακολουθήσεις γίνονταν συμπληρωματικά. Πρώτα δηλαδή γίνονταν «νόμιμες» επισυνδέσεις και μετά οι παρακολουθήσεις συνεχίζονταν μέσω του παράνομου λογισμικού. Η συνδυασμένη παρακολούθηση ενισχύει τη συμμετοχή της ΕΥΠ εκτός από τις «νόμιμες» επισυνδέσεις και στις παράνομες παρακολουθήσεις.
  • Από όσους διέρρευσε ότι παρακολουθούνταν, μόνον οι πολιτικοί και δημοσιογράφοι που δεν ανήκουν στο κυβερνητικό κλίμα κατέθεσαν μηνυτήριες αναφορές για την παρακολούθησή τους. Με την εισαγγελική έρευνα, όμως, να προχωρεί με ρυθμούς χελώνας.
  • Από τους κυβερνητικούς βουλευτές και υπουργούς, όπως και από τους φιλοκυβερνητικούς δημοσιογράφους και επιχειρηματίες, αλλά και τους δικαστικούς και τους στρατιωτικούς που κατέχουν θέσεις ευθύνης διορισμένοι από την κυβέρνηση και για τους οποίους διέρρευσε ότι ήταν υπό παρακολούθηση, ουδείς τόλμησε να αντιδράσει, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία.
  • Ενώ ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιμένουν να κατηγορούν σαν ψεύτες και φαντασιόπληκτους τον δημοσιογράφο Βαξεβάνη και τη δημοσιογραφική ομάδα της εφημερίδας Documento, η δημοσιογραφική έρευνα των οποίων αποκάλυψε πλούσια στοιχεία για το σκάνδαλο, ουδείς τόλμησε να περάσει την πόρτα της εισαγγελίας και να τους μηνύσει για αυτή την υποτιθέμενα ψευδή και συκοφαντική δραστηριότητα.
  • Αν πρωθυπουργός και κυβερνητικοί έλεγαν αλήθεια για το ψευδές και το συκοφαντικό των αποκαλύψεων, η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς εναντίον των συκοφαντών θα ήταν ο μόνιμος και οριστικός τρόπος να σταματήσει η δυσώδης σκανδαλολογία. Το ότι δεν το κάνουν είναι ένα εκ των κορυφαίων επιβαρυντικών στοιχείων σε βάρος τους, γιατί έτσι δείχνουν ότι φοβούνται την αλήθεια.
  • Ενώ αποκαλύψεις για την υπόθεση έκαναν και φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, όπως ΤΑ ΝΕΑ και ΤΟ ΒΗΜΑ, καθώς και ο δημοσιογράφος Τέλλογλου, ουδείς από την κυβέρνηση τους διέψευσε και ουδείς τους κατηγόρησε για ψεύδη και συκοφαντίες. Έχουμε δηλαδή δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις ίδιες αποκαλύψεις, ανάλογα με το μέσον που τις δημοσιεύει.
  • Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών, το παράνομο και κακόβουλο λογισμικό έχει αγοραστεί και χρησιμοποιηθεί από το ελληνικό δημόσιο. Παρόλα αυτά, τα επιβαρυντικά στοιχεία δεν έχουν ζητηθεί ακόμη από τη Δικαιοσύνη και οι εκπρόσωποι των εταιρειών που εισήγαγαν και εμπορεύονται το λογισμικό δεν έχουν κληθεί σε απολογία.
  • Υπεύθυνος για την ΕΥΠ είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο οποίος με πρωτοβουλία του και σε αντίθεση με την πρακτική των προκατόχων του, μετέφερε την ΕΥΠ στη δική του ευθύνη. Συνεπώς ο πρωθυπουργός φέρει ακέραιη την πολιτική ευθύνη για τις παράνομες και καταχρηστικές παρακολουθήσεις.
  • Οι πολιτικές ευθύνες δεν μεταφέρονται σε μετακλητούς υπαλλήλους. Ο πρωθυπουργός συνεπώς, ενώ αναγνώρισε τις ευθύνες για τις παράνομες και καταχρηστικές παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, απολύοντας τον γραμματέα του και ανιψιό του, από κοινού με τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ, δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, θεωρώντας εσφαλμένα ότι αυτή την ανέλαβαν οι διορισμένοι από τον ίδιο μετακλητοί υπάλληλοι.
  • Αν οι πολιτικές ευθύνες βαραίνουν εκ των προτέρων τον πρωθυπουργό, για τις όποιες ποινικές ευθύνες θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Δεν μπορούν συνεπώς, για την ώρα, να εξαχθούν συμπεράσματα για τις ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, μετακλητών υπαλλήλων της κυβέρνησης και ιδιωτών.

Όπως προκύπτει από την έκθεση των δεδομένων το σκάνδαλο είναι υπαρκτό και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως εκ της θέσης του να εποπτεύει την ΕΥΠ, φέρει ακέραιη την πολιτική ευθύνη γι’ αυτό.

Ο πρωθυπουργός, συνεπώς, οδηγεί τη χώρα σε εκλογές, επιβαρυμένος με τις πολιτικές ευθύνες ενός σκανδάλου που όπως συμφωνεί ο διεθνής τύπος υπονόμευσε το Κράτος Δικαίου, παραβίασε ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα και έπληξε την καρδιά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνάται από έναν πρωθυπουργό που κατηγορείται ότι παραβίασε δημοκρατικούς κανόνες και ο οποίος είναι όμηρος πολιτικών και πιθανόν και ποινικών ευθυνών.
Το αίτημα για κάθαρση είναι περισσότερο επιτακτικό και άμεσο παρά ποτέ.
Η δυσώδης κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ο βούρκος στον οποίο κυλιέται η πολιτική ζωή δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστούν άλλο.

Ads