Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
«Από τη φούσκα της ευημερίας πέρασαν στον πανικό», ήταν η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον Standard & Poors’s. Αλλά και ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσαν επικρίνουν την απόφαση του οίκου αξιολόγησης. Στο θέμα αναφέρθηκε εκτενώς και ο διεθνής Τύπος, με τη Financial Times Deutschland να σχολιάζει χαρακτηριστικά πως η «η κίνηση βαθμολόγησης δεν προκαλεί σχεδόν καμιά εντύπωση στους επενδυτές».
Ads
Σε σχετικό ρεπορτάζ της Mareike Scheffer για τη γερμανική εφημερίδα, αναφέρεται πως οι επενδυτές αντέδρασαν σχετικά χαλαρά στη νέα υποβάθμιση της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου έκλεισε σχεδόν στα επίπεδα της προηγούμενης ημέρας. Τα spread των ομολόγων των δύο χωρών σκαρφάλωσαν μεν σε νέα επίπεδα-ρεκόρ, οι ειδικοί όμως αξιολόγησαν αυτή την αύξηση ως μη ιδιαίτερης βαρύνουσας σημασίας.
«Το γεγονός ότι οι παράγοντες της αγοράς αντιδρούν τόσο χαλαρά, προκαλεί αυτή τη στιγμή πραγματική έκπληξη», δήλωσε ο Mario Mattera, οικονομικός αναλυτής του τραπεζικού οίκου Metzler. Ίσως – πρόσθεσε – «συνηθίζουν» σιγά-σιγά στις κακές ειδήσεις. Ο Leef Dirks, αναλυτής της Morgan Stanley αιτιολόγησε τη μετριοπαθή αντίδραση των αγορών, λέγοντας ότι «ούτως ή άλλως, οι επενδυτές περίμεναν μια τέτοια εξέλιξη. Το πιθανότερο όμως είναι ότι δεν θα υπάρξουν μαζικές πωλήσεις ομολόγων».
Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πέρα από την υποβάθμιση της Πορτογαλίας, σχολιάζει και την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην υποβάθμισης, επικαλούμενο τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.
«Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αξιολογείται χειρότερα από αυτή της Αιγύπτου» είναι ο τίτλος άρθρου στη διαδικτυακή πύλη Euobserver. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για οργισμένη αντίδραση του Γ. Παπανδρέου, ενώ σημειώνει ακόμη πως η κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα συνεχίζεται, καθώς την Τρίτη ξέσπασαν νέες συγκρούσεις στην περιοχή της Κερατέας μεταξύ κατοίκων της περιοχής και δυνάμεων των ΜΑΤ. Ακόμα, διήμερη απεργία εξήγγειλαν οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό κατά των σχεδιαζόμενων περικοπών, αλλά και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι αντιδρούν στις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Επίσης, η κατάληψη του Δημαρχείου της Αθήνας από συμβασιούχους προκαλεί την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία την χαρακτηρίζει «ενδεικτική της ακυβερνησίας που επικρατεί στη χώρα».
Τέλος, εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Επιτροπής και της ΕΚΤ πρόκειται να μεταβούν στην ελληνική πρωτεύουσα την επόμενη εβδομάδα για την καθιερωμένη αξιολόγηση της πορείας των μέτρων λιτότητας.
Εκτενές είναι και το σχετικό δημοσίευμα της Handelsblatt, που παραθέτει αποσπάσματα από την αιτιολογική έκθεση του οίκου, εξιολόγησης σύμφωνα με τα οποία, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών – Ελλάδας και Πορτογαλίας – δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις αγορές για τα δύο επόμενα χρόνια, -κι αυτό ενώ η Πορτογαλία δεν έχει καν υποβάλλει ακόμη αίτημα προσφυγής στον Μηχανισμό Στήριξης. Ο οίκος εκτιμά ότι οι δυο χώρες θα αναγκαστούν να προσφύγουν από τα μέσα του 2013 στο νέο μόνιμο μηχανισμό στήριξης που θα αντικαταστήσει τον υπάρχοντα.
Κατά την International Herald Tribune, η υποβάθμιση «συσσωρεύει πρόσθετη πίεση σε Ελλάδα και Πορτογαλία», οι οποίες προσπαθούν ήδη να αντεπεξέλθουν στο υπέρογκο χρέος και την εξασθένιση της οικονομίας και των τραπεζών.
Οικονομικός αναλυτής της Rabobank σχολιάζει ότι η κίνηση της S&P συνάδει με την αντίληψη των επενδυτών ότι η Ελλάδα θα αναγκασθεί κάποια στιγμή να κηρύξει στάση πληρωμών για ένα μέρος του χρέους της και ότι μία παρόμοια εξέλιξη μοιάζει «όλο και περισσότερο πιθανή» για την Πορτογαλία. Ο ίδιος προσθέτει ότι χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα πρέπει είτε να χρεοκοπήσουν είτε «να προσεύχονται για ένα κύμα οικονομικής ανάπτυξης το οποίο θα έλθει να τις σώσει».
Άμεση συνέπεια» των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Μαρτίου σχετικά με τους όρους δανεισμού στο μελλοντικό μόνιμο Ταμείο χρηματοοικονομικής στήριξης χαρακτηρίζει την υποβάθμιση η Les Echos. Όπως σημειώνεται, ο οίκος αξιολόγησης κρίνει ότι οι όροι του μηχανισμού αυτού ενέχουν σημαντικά μειονεκτήματα στις περιπτώσεις της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.
Σε ρεπορτάζ με τίτλο: «Ο Standard & Poor’s υποβαθμίζει κι άλλο την Πορτογαλία και την Ελλάδα», η La Tribune επισημαίνει ότι η ανακοίνωση του οίκου δημιούργησε «νέες εντάσεις» με τα επιτόκια για τα 2ετή πορτογαλικά και ελληνικά ομόλογα να σημειώνουν νέα άνοδο κατά 30 και 42 μονάδες βάσης, αντίστοιχα.
Στην αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που χαρακτήρισε την υποβάθμιση «άδικη», αναφέρονται οι Financial Times, παραθέτοντας απόσπασμα από την ανακοίνωσή του στην οποία η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι η απόφαση της υποβάθμισης δεν αντανακλά ούτε τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ούτε τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, ούτε και τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.
Το BBC παραθέτει μεταξύ άλλων δήλωση του αναλυτή της S&P Frank Gill ο οποίος επισημαίνει αναφορικά με την ευρωπαϊκή απόφαση για δημιουργία του ESM ότι είναι ξεκάθαρα αρνητική για τους κατόχους κρατικού χρέους και αυτό θα επιβαρύνει την ικανότητα των χωρών να εξυπηρετήσουν το δημόσιο χρέος τους.
Οι Έλληνες και οι Πορτογάλοι μπορούν να ευχαριστούν τους εταίρους τους στην ευρωζώνη για τις χθεσινές υποβαθμίσεις, γράφει η Wall Street Journal, που αποδίδει την απόφαση για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των δύο χωρών στις αποφάσεις της ΕΕ, με την επιπλέον παρατήρηση ότι η S&P φαίνεται ότι αντιμετωπίζει «με νευρικότητα» τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης που θα αντικαταστήσει τον EFSF μετά το 2013.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >