Η αναμενόμενη αναθεώρηση των αξιολογήσεων των διεθνών οίκων, τον Ιανουάριο, και το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch απασχολούν εκ νέου τα διεθνή Μέσα. «Νέα χρονιά, νέες θυσίες», γράφει η εφημερίδα Frankfurter Rundschau, ενώ η Handelsblatt επικεντρώνεται στις δυσκολίες αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

Ads

Κατά την Frankfurter Rundschau, τo 2011, οι Έλληνες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και νέες περικοπές δαπανών στο δημόσιο, αλλά και αυξήσεις φόρων στον ιδιωτικό τομέα. Ωστοσο, και παρά το γεγονός ότι οι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαίρουν τις προσπάθειες εξυγίανσης που καταβάλλονται, οι οίκοι αξιολόγησης παραμένουν επιφυλακτικοί. Οι Moodys και Standard & Poors έχουν ήδη υποβαθμίσει τους ελληνικούς τίτλους και τώρα η Ελλάδα «απειλείται» και από την Fitch. Μια νέα υποβάθμιση και από την Fitch, θα υποβίβαζε την Ελλάδα και θα υπονόμευε τα σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές, εφόσον είναι δυνατόν, εντός του 2011.

«Το χρέος της χώρας θα διαμορφωθεί στο τέλος του έτους στο 141%, έναντι του 60% που προβλέπεται στη Συνθήκη και θα φθάσει το 2014 στο 154%, οπότε και θα αρχίσει να μειώνεται και πάλι. Ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν, την πορεία του πληθωρισμού και των επιτοκίων, το χρέος της χώρας θα μπορούσε να ανέλθει και στο 192%, ύψος στο οποίο, η επιβάρυνση από τους τόκους μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πτώχευση».

Η ωρολογιακή αυτή βόμβα, γράφει η εφημερίδα, θα μπορούσε να ωθήσει τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, σε νέα υποβάθμιση των ελληνικών κρατικών τίτλων, γεγονός που θα οδηγούσε σε νέα αύξηση του κόστους δανεισμού για τη χώρα.

Ads

«Πρόκειται για φαύλο κύκλο. Μπορεί η Ελλάδα να μην χρειάζεται να καταφύγει στις αγορές λόγω του Μηχανισμού Στήριξης, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους όμως εκδίδει κάθε μήνα έντοκα γραμμάτια διάρκειας 52 εβδομάδων. Μια νέα υποβάθμιση θα εκτίνασσε στα ύψη τις αποδόσεις και αυτών των τίτλων».

Την ίδια στιγμή, η Handelsblatt, σε δημοσίευμα με τίτλο «Νέες ανησυχίες για τις ελληνικές τράπεζες», τονίζει το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

«Πολιτικοί της Ε.Ε., η ΕΚΤ και το ΔΝΤ επαινούν τις προσπάθειες σταθεροποίησης της οικονομίας που καταβάλλει η Ελλάδα. Πλην όμως οι εταιρίες αξιολόγησης παραμένουν επιφυλακτικές. Και απειλούν την Ελλάδα με νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Κάτι τέτοιο θα δυσχέραινε την επιστροφή της χώρας στις χρηματαγορές, που σχεδιάζεται για το 2012 το αργότερο. Η απειλή της υποβάθμισης δημιουργεί πονοκέφαλο και στους τραπεζίτες της Αθήνας», σημειώνει το άρθρο και αναφέρεται στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Fitch, βάσει της οποίας σκοπεύει να προβεί σε επαναξιολόγηση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας τον Ιανουάριο, και στον κίνδυνο να υποβαθμιστεί η Ελλάδα στην τελευταία κατηγορία της κλίμακας.

«Η βαθμολογία της Ελλάδας βρίσκεται στο ΒΒΒ- και αποτελεί τη χαμηλότερη βαθμολογία για χώρα, τα ομόλογα της οποίας συστήνονται από τον οίκο για επένδυση. Μάλιστα, σε περίπτωση υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητα της χώρας, η Ελλάδα και τα ομόλογά της θα βρεθεί στην κατηγορία junk. Υποβάθμιση των τίτλων των ελληνικών ομολόγων θα δημιουργούσε άμεσα στις ελληνικές τράπεζες δυσκολίες αναχρηματοδότησης».

«Ένα τέτοιο ενδεχόμενο», επισημαίνεται, «θα κατέστρεφε την ελπίδα των τραπεζών να επανέλθουν στο διατραπεζική αγορά. Για τις “περιορισμένες δυνατότητες αναχρηματοδότησης” και τον “υψηλό βαθμό εξάρτησης” των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ εκφράζει ανησυχίες και ο οίκος Moody’s».

«Κάποιες ελληνικές τράπεζες προσπαθούν στο μεταξύ να ενισχυθούν με αύξηση του κεφαλαίου τους. Μετά την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία τον Οκτώβριο εξέδωσε νέες μετοχές ύψους 632 εκατ. ευρώ και μετατρέψιμο ομολογιακό δάνεια ύψους σχεδόν 1,2 δις και επιπλέον ελπίζει να εισπράξει περίπου ένα δισ. ευρώ από την πώληση ποσοστού 20% της τουρκικής θυγατρικής της Finansbank, τώρα και η Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίων κατά 800 εκατ. ευρώ και στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους μέχρι 250 εκατ. ευρώ», καταλήγει το δημοσίευμα.