Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Η αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S400, και επομένως η επιδείνωση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων, οι προκλήσεις του τουρκικού καθεστώτος στην ανατολική Μεσόγειο, η ήττα του Ερντογάν στις τοπικές εκλογές της 23ης Ιουνίου, η δημοσιονομική κρίση, και τέλος οι μεθοδεύσεις των αντιπάλων στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, είναι αυτά που απασχολούν πρωτίστως την τουρκική κοινωνία.
Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που συνεχάρη τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη. Τα κυβερνητικά ΜΜΕ ήταν εξίσου ικανοποιημένα από την επιστροφή της δεξιάς στην εξουσία στην Αθήνα. Ή για να το διατυπώσουμε αλλιώς, ικανοποιημένα από «την ήττα της αριστεράς».
«Ήταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιχσάν Σαμπρί Τσαγκλαγιανγκίλ, που βοήθησε τον νεαρό τότε Μητσοτάκη να φύγει από την χώρα και να πάει στην Ευρώπη την περίοδο του στρατιωτικού πραξικοπήματος», αφηγήθηκε ο κ. Σινάν Ουλγέν, γιος του διευθυντή του γραφείου του υπουργού. «Η οικογένεια Μητσοτάκη αγαπά την Τουρκία. Πρέπει πια να αξιοποιήσουμε αυτό το παρελθόν για να έχουμε καλές σχέσεις με την Ελλάδα», συνέχισε ο ίδιος.
Τα τουρκικά ΜΜΕ, κατ’ εξοχήν τουρκοκεντρικά, παρουσιάσαν λεπτομερώς τα προφίλ των μουσουλμάνων εκλεγμένων βουλευτών στην ανατολική Θράκη.
Η εφημερίδα της αριστεράς, Evrensel, σχολίασε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν που ώθησε την Νέα Δημοκρατία στην εξουσία».
Όσον αφορά, όμως, τους Τούρκους και Κούρδους φοιτητές, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς εξόριστους και επιχειρηματίες που ζουν στην Ελλάδα, αυτοί δεν είναι το ίδιο ευτυχείς όσο η τουρκική κυβέρνηση.
«Μπορεί η ελληνική δεξιά να τα βρει εύκολα με τον Ερντογάν; Το προσφυγικό πρόβλημα παραμένει σημαντικό. Οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους ξένους και τους πρόσφυγες ήταν πολύ καλύτερες», σχολιάζει ένας Τούρκος ακαδημαϊκός που ζει στην Αθήνα.
«Το Κυπριακό ζήτημα ενέχει ακόμη τον κίνδυνο να δηλητηριάσει τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία», εκτίμησε ένας Τούρκος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
«Τούρκοι και Έλληνες, όλοι τους είναι από την Μεσόγειο. Σίγουρα, λοιπόν, θα βρουν μια λύση για να συμφωνήσουν μεταξύ τους, παρά τις διαφωνίες των δυο κυβερνήσεων», δήλωσε μια Τουρκάλα μιας κάποιας ηλικίας, που ζει εδώ και τρια χρόνια στην Σάμο.
* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr, τις εξελίξεις στην Τουρκία. [Μετάφραση: Νίκος Μίχος]
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >