Aνάμεσα σε όσα λέγονται με στόχο να αμβλυνθεί η σημασία του πυρηνικού ατυχήματος στην Ιαπωνία είναι και το ότι η επιστήμη και η έρευνα έχουν το κόστος τους, και σε ανθρώπινες ζωές, οπότε πρέπει να συμφιλιωθούμε με το «μοιραίο». Η ανθρωπότητα, λέει, πάντοτε κατέβαλλε σκληρό τίμημα για κάθε βήμα της προς τη γνώση, ιδίως την τεχνολογική, οπότε «καλύτερα να λείπουν τα μοιρολόγια και τα αναθέματα», γιατί αποκαλύπτουν ανωριμότητα. Ο ισχυρισμός αυτός έχει την αξία του όταν διατυπώνεται για περιπτώσεις, λ.χ., όπως η διερεύνηση του Διαστήματος. Αλλά για ποια πρόοδο της επιστήμης μπορούμε να μιλάμε σε συμβάντα όπως της Φουκουσίμα και πόσες απώλειες, άμεσες και σε βάθος χρόνου, είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε εν ονόματι του υποτιθέμενου καλού της επιστήμης; Πόσα σφάγια απαιτεί αυτός ο βωμός;

Ads

Τρεις εβδομάδες τώρα, η επιστήμη, τόσο προωθημένη, και η τεχνολογία, απίστευτα εξελιγμένη, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που υποτίθεται πως ήταν του χεριού τους δεκαετίες τώρα. Και τι προτείνεται; Να κατασκευαστεί μια ανάποδη κιβωτός, που δεν θα σώσει το γένος των ανθρώπων και το ζωικό βασίλειο εν γένει, αλλά θα φιλοξενήσει τα μολυσμένα με ραδιενέργεια νερά των αντιδραστήρων. Θα ελλιμενιστεί κάπου διά παντός η τοξική κιβωτός και πού; Θα διασχίζει αενάως τα πέλαγα, αντιμετωπίζοντας τον διαρκή κίνδυνο της τρικυμίας; Άγνωστο.

Ό,τι είναι γνωστό είναι το μέγα πρόβλημα της διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων.
Άλλες χώρες τα θάβουν, άλλες νοικιάζουν τη γη φτωχών κρατών για να τα παραπετάξουν εκεί, άλλες τα εξαφανίζουν με τις μεθόδους της παρανομίας. Η είδηση δεν είναι τόσο παλιά ώστε να έχει λησμονηθεί: Τον Σεπτέμβριο του 2009, οι ιταλικές αρχές εντόπισαν στα νερά της Καλαβρίας ένα πλοίο που το είχε βυθίσει η Μαφία. Ήταν φορτωμένο με βαρέλια γεμάτα πυρηνικά απόβλητα αγνώστου προελεύσεως. Όσοι τα πέταξαν πιστεύουν φαίνεται πως και η Γη ένα χαλί είναι και μπορούμε να κρύψουμε από κάτω τα σκουπίδια μας.

Το μυαλό του ανθρώπου, αυτό το ξέρουμε, είναι η γεννήτρια όλων των θαυμάτων, αλλά και η αιτία όλων των εγκλημάτων. Πώς θα κλείσει ο ισολογισμός, αυτό δεν το ξέρουμε.

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή στις 01/04/2011.

Ads