Φυσικά και έπρεπε να παραιτηθεί η κ. Ράνια Αντωνοπούλου από την πρώτη στιγμή. Εννοώ ότι έπρεπε να παραιτηθεί, την πρώτη κιόλας στιγμή που ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα, από το δικαίωμα των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών στο επίδομα ενοικίου. Και το ίδιο ακριβώς έπρεπε να είχε πράξει ο επίσης υπουργός σύζυγός της, ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ads

Αν είχαν φερθεί έτσι εξαρχής, αρνούμενοι το μηνιαίο χιλιάρικο, ένα ποσό αστείο για την οικονομική τους επιφάνεια, για την περιουσία που δηλώνουν στο «πόθεν έσχες», δεν θα είχαν εκτεθεί και δεν θα είχαν εκθέσει. Και δεν θα είχαν βρεθεί σε θέση κατηγορούμενου, οπότε και αντέδρασαν μ’ έναν τρόπο που πιστοποίησε ότι η «δευτέρα πλάνη» είναι πάντα χειρότερη από την πρώτη. Η «πλάνη» της μη παραίτησης για την κ. Αντωνοπούλου (άφησε απλώς την πολιτική της μοίρα στη διάθεση του πρωθυπουργού), της αργοπορημένης παραίτησης για τον κ. Παπαδημητρίου. Οποιος ζυγίζει εφεξής την κυβερνητική πολιτεία τους, στο ένα τάσι (μάλλον το αριστερό) θα βάζει σίγουρα το επίδομα ενοικίου, ενώ στο άλλο τάσι μπορεί και να μη βάζει τίποτε, αν δεν είναι πεισμένος για τα υπουργικά άθλα στη μείωση της ανεργίας και στην προσέλκυση επενδύσεων. Φαίνεται άδικο, αλλά είναι μοιραίο.

Γιατί η αποπεμφθείσα υπουργός δεν είπε «μα τι μου λέτε τώρα, είστε με τα καλά σας;», χαμογελώντας μάλιστα ειρωνικά, στους καλοθελητές που την πληροφόρησαν ότι δικαιούται επίδομα ενοικίου; Υποθέτω για τους ίδιους ακριβώς λόγους που δεν αρνούνται το δικό τους επίδομα, από το 2013 και έπειτα, οι βουλευτές της περιφέρειας, όσο πλούσιοι κι αν είναι, μια και δεν προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγησή του. Δεν το αρνούνται επειδή το δικαίωμα τους το δίνει ο νόμος, η Βουλή. «Σκληρός νόμος αλλά νόμος» δεν λέμε; Ε, ισχύει φαίνεται και στην εκδοχή «ρουσφετολογικός νόμος αλλά νόμος». Το επίδομα ενοικίου σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς (μια πονηρή διάταξη μέσα στο τρίτο μνημόνιο) υπερψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015 από 221 βουλευτές: του ΣΥΡΙΖΑ (όχι όλους), των ΑΝΕΛ, της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού.

Τώρα η κυβέρνηση σκέφτεται να καταργήσει τη διάταξη περί επιδόματος ενοικίου στους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς. «Κάλλιο αργά παρά ποτέ» θα πει ο ένας, «στερνή μου γνώση» ο άλλος. Σκέφτομαι έναν τρίτο λαϊκό λόγο, «το πάθος, μάθος», αισχυλικής καταγωγής, επειδή τον περιφρονεί η συριζαϊκή ηγεσία: Κανένα λάθος της δεν της δίδαξε το παραμικρό. Και προχωρεί αγέρωχη στα επόμενα.

Ads

Πηγή: Η Καθημερινή