Το σκάνδαλο της ΕΡΤ είναι διπλό. Η νομική «εξαφάνιση» της εταιρείας και το 20ημερο «μαύρο» στις οθόνες -που έγινε γκρίζο με την προβολή ανώδυνων ντοκιμαντέρ υπό τον ανύπαρκτο νομικά τίτλο ΕΔΤ- είναι η μία πλευρά της υπόθεσης. Το βαρύτερο σκάνδαλο αφορά την ολική απόλυση των 2.560 εργαζομένων της ΕΡΤ χωρίς καμιά επίσημη ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ έργου, θέσεων και ατόμων.

Ads

Ισχυρίζομαι σ’ αυτό το άρθρο ότι μια τέτοια αξιολόγηση μπορεί να γίνει μέσα σ’ ένα ΤΡΙΜΗΝΟ με την συνεργασία των εργαζομένων. Ισχυρίζομαι επίσης, με αποδείξεις και στοιχεία ότι αυτό δεν έγινε την τελευταία τριετία όχι γιατί όπως ισχυρίζονται οι αντίστοιχες κυβερνήσεις ήταν «κολοσσιαίο έργο» αλλά ιδίως -τον τελευταίο χρόνο- επειδή ήθελαν να έχουν το αποκλειστικό προνόμιο αναξιοκρατικών επιλογών με τη γνωστή λογική της κομματικοκρατικής (όχι απλά κομματικής) μεροληψίας.
 
 Ισχυρίζομαι τέλος, με την βοήθεια αριθμών, δεικτών παραγωγικότητας και έργου για τους τρεις τομείς αρμοδιότητάς μου στην ΕΡΤ ότι προσπάθησα μετ ‘ επιτάσεως να προωθήσω την επίσημη ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ της εταιρείας με απανωτές προτάσεις στους εκάστοτε Δ/ντες Συμβούλους, εις μάτην. Ενημέρωσα δύο κεντρικούς υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης για την κρισιμότητα προώθησης έργου της ΕΡΤ που η αναξιοκρατία κορυφής εμπόδιζε. Εις μάτην πάλι.
 
 Αφού εξάντλησα όλα τα εσωτερικά κανάλια της εταιρείας, αρθρογράφησα (βλ. άρθρο Μια νέα ΕΡΤ «κρυφός άσσος» για μια νέα Ελλάδα το 2020). Βεβαίως εις μάτην και πάλι. Είναι τόσο κλειστό και ολιγαρχικά αναξιοκρατικό το κεντρικό σύστημα εξουσίας στην Ελλάδα που δεν ακούει τίποτα. Το μόνο που μένει είναι να μιλήσουμε μεταξύ μας οι πολίτες και να επιβάλλουμε μία απαίτηση γενικευμένης ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ έργου και ατόμων πρώτα στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας (γιατί και εκεί συχνά επιβιώνουν αναξιοκρατικά οι κουμπάροι και οι ξαδέλφες). Το σύνθημα είναι απλό. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕ ΜΕ, ΚΡΙΝΕ ΜΕ και εάν η σωτηρία της χώρας το απαιτεί πραγματικά ΑΠΟΛΥΣΕ ΜΕ. Με αυτή την σειρά, όχι με την ανάποδη. Αν θέλουμε να είμαστε μία ευνομούμενη δημοκρατική χώρα και όχι μια «ζουγκλοειδής» κοινωνία της γενικευμένης ανασφάλειας δικαίου χωρίς κανόνες.
 
Τέρμα όμως τα λόγια και οι γενικόλογες εκτιμήσεις, ας μιλήσουμε για αριθμούς, ποιότητες και δείκτες.
Το Κέντρο Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Πολιτών (ΚΕΕΠ) της ΕΡΤ ιδρύθηκε το 2006 στο κτίριο Ρηγίλλης και Μουρούζη της ΕΡΤ με στόχο να γίνει ένα επικοινωνιακό κέντρο υποδοχής των παραπόνων των τηλεθεατών/ ακροατών, παροχής πληροφοριών κάθε μορφής για το πρόγραμμα όλης της εταιρείας, αξιοποίησης των προτάσεων με στόχο την βελτίωση της ΕΡΤ σε όλα τα επίπεδα.
 
Η λειτουργία του περιλαμβάνονταν ως πρώτο βήμα στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΡΤ που εισηγήθηκα τότε στο ΔΣ της ΕΡΤ και εγκρίθηκε στο σύνολό του. Επτά χρόνια μετά ο απολογισμός της Δράσης του ΚΕΕΠ, με τα αντίστοιχα επίπεδα παραγωγικότητας και κόστους, βρίσκεται πολύ πάνω από τον μέσο όρο των αντίστοιχων υπηρεσιών όλων των δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων στην Ευρώπη. 360 χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις που εξυπηρετήθηκαν, 16 χιλιάδες e-mail που απαντήθηκαν, 400 επισκέψεις πολιτών στα γραφεία, 3 χιλιάδες υποθέσεις που διεκπεραιώθηκαν εσωτερικά στην εταιρεία με συνεννόηση του ΚΕΕΠ με τις αντίστοιχες υπηρεσίες, 305 υποθέσεις συγκεκριμένης βελτίωσης της εταιρείας. 50 χιλιάδες κλήσεις αφορούσαν τις ρυθμίσεις των 1.600 πομπών και αναμεταδοτών σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια της ψηφιακής μετάβασης.
 
 Σε άψογη συνεργασία με τον υπεύθυνο Τεχνικής Ανάπτυξης Νίκο Μιχαλίτση και τους συνεργάτες του και τον Δημήτρη Γαζιδέλη στους πομπούς, το προσωπικό του ΚΕΕΠ (3 άτομα κατά μέσο όρο συν ο προϊστάμενος) κυριολεκτικά συνέτεινε στην ομαλή λειτουργία του πιο περίπλοκου πανεθνικού δικτύου που διαθέτει η χώρα. Συνέτεινε επίσης στις σχέσεις της εταιρείας με τις κοινωνικές και φιλανθρωπικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών και σε άμεση συνεργασία με το Τμήμα Χορηγιών όπου η υπεύθυνη Αρετή Καλεσάκη και οι συνεργάτιδές της διεκπεραιώνουν εκατοντάδες χορηγίες υποστήριξης σε πανεθνική κλίμακα συμβάλλοντας έτσι στην ενδυνάμωση του κοινωνικού προσώπου της ΕΡΤ (βλ. άρθρο Η «Κοινωνική» ΕΡΤ που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα).
 
Κάθε εβδομάδα ο εκάστοτε Δ/νων Σύμβουλος και τα κεντρικά στελέχη της εταιρείας είχαν στο γραφείο τους αναλυτικό συγκεντρωτικό σημείωμα με στατιστικές και αριθμούς ως μια «φωτογραφία ροής ολόκληρης της ΕΡΤ». 350 τέτοια σημειώματα με συμπληρωματικές δικές μου επεξηγήσεις βρίσκονται στον υπολογιστή του γραφείου Δ/ντος Συμβούλου της ΕΡΤ.
 
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και υπάρχουν. Μπορεί να σας κούρασα με τα στοιχεία- αν και δεν πρέπει γιατί στην έλλειψη τους στηρίζονται οι κομματικές αυθαιρεσίες και η πελατειακή λογική- αλλά είμαστε ακόμη στην αρχή της προτεινόμενης ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ έργου. Το 2008 μετά από ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία η ΕΡΤ διαμέσου του ΚΕΕΠ ανέλαβε την λειτουργία του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (Europe Direct) της ΕΡΤ και συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το διάστημα 2008-2012 ύψους 120 χιλιάδων ευρώ (Συμφωνία Πλαίσιο SI2.556109/2010) προσφέροντας έτσι καθαρό οικονομικό όφελος στην εταιρεία.
 
 Με την νέα Σύμβαση Πλαίσιο 2013-2017, θα απέφερε νέο όφελος το λιγότερο 150 χιλιάδων ευρώ που θα γίνονταν- αν δεν διαλύονταν ξαφνικά η ΕΡΤ- πιθανό όφελος 300 χιλ. ευρώ ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας και των Ευρωεκλογών του 2014. Το 2011 το Europe Direct/ ΚΕΕΠ της ΕΡΤ, σε άμεση συνεργασία με την ραδιοφωνική εκπομπή «ΑΣΚΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ στην Ευρώπη του Αύριο» κέρδισε ειδικό πανευρωπαϊκό έπαινο «Βέλτιστης Πρακτικής» από την επίτροπο Βιβιάν Ρέντινγκ ανάμεσα σε 475 άλλες πρωτοβουλίες. (Η ραδιοφωνική εκπομπή  αποτελεί την μοναδική και μακροβιότερη εκπομπή στο είδος της και στο σύνολο του ελληνικού ραδιοφώνου).
 
Το 2010 το ΚΕΕΠ ύστερα από διεθνή έρευνα πρότεινε στο ΔΣ της εταιρείας την υιοθέτηση του θεσμού του «Διαμεσολαβητή» και της αντίστοιχης Επιτροπής Δεοντολογίας που θα ασχολιόταν με τη επίλυση διαφορών και τα δικαιώματα των πολιτών που χρηματοδοτούν με το ανταποδοτικό τέλος την ΕΡΤ. Η πρόταση υιοθετήθηκε αυτούσια από την Επιτροπή Αλιβιζάτου/ Μόσιαλου αλλά και από το συζητούμενο τώρα Νομοσχέδιο περί ΝΕΡΙΤ όπως υπενθύμισε και ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος στις εργασίες της Βουλής των Ελλήνων στις 10/7, παρουσία του Υπουργού Επικρατείας και του Υφυπουργού για την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.
 
Μόνο και μόνο αυτή η υπενθύμιση αποδεικνύει εμμέσως αλλά πανηγυρικά ότι η σπασμωδική και ισοπεδωτική διάλυση της ΕΡΤ χωρίς την ελάχιστη ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ έργου, παρέσυρε σωρηδόν επιτυχημένες υπηρεσίες και πρωτοβουλίες της ΕΡΤ καταστρέφοντας ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΞΙΑ (Public Value). Συμβολική και σε χρήμα. Ποιος και πώς άραγε θα δώσει λόγο για τα πιθανά διαφυγόντα κέρδη 360 χιλ. ευρώ από το ΚΕΕΠ και πολύ περισσότερο από άλλες αδικαιολόγητες αιφνίδιες διακοπές Συμβάσεων; Ποιος θα δώσει ΛΟΓΟ για την άδικη και αιφνίδια καταστροφή ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ των ευσυνείδητων και επαγγελματικά επαρκών εργαζομένων της ΕΡΤ και σε οποιονδήποτε άλλο μελλοντικά υπό «τυφλή» διάλυση Δημόσιο Οργανισμο; Και εδώ μπαίνουμε σε ένα κρίσιμο και καίριο σημείο του άρθρου. Γιατί δίπλα από τους αριθμούς και την αξιολόγηση έργου και σε άμεση συνάφεια μαζί τους, υπάρχουν και οι άνθρωποι.
 
Η Λίτσα Καραδήμου, 48 ετών, απόφοιτη Λυκείου, εργαζόμενη στην ΕΡΤ από το 1988 – συγγνώμη Λίτσα το κάνω για καλό σκοπό- ήταν η βασική συνεργάτης μου στο ΚΕΕΠ από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του. Την διάλεξα μετά από συνεντεύξεις με 36 άλλους εργαζόμενους στο εσωτερικό της εταιρείας. Δούλευε ως τηλεφωνήτρια στο τηλεφωνικό κέντρο και δεν μετάνιωσα ποτέ γι’ αυτή μου την επιλογή. Χωρίς αυτήν ο προαναφερόμενος απολογισμός του ΚΕΕΠ δεν θα ήταν δυνατό να γίνει.
 
Αποτελεί αυτό που ερευνητές αποκαλούν «Παραδειγματική Περίπτωση» ευσυνείδητου υπαλλήλου, με επαγγελματική επάρκεια που θέλει παράλληλα να εξελίσσει τον εαυτό του έχοντας παράλληλα μια ισχυρή αίσθηση του δημοσίου συμφέροντος. Έκανε ειδική εκπαίδευση Υπολογιστών και Διαδικτύου, πήρε μαθήματα εξυπηρέτησης κοινού, μέχρι και τα πολυσύνθετα ευρωπαϊκά θέματα μπορούσε να προσεγγίζει ενώ η συμπεριφορά της ήταν όλα αυτά τα χρόνια άψογη.
 
Έχει μιλήσει με δεκάδες χιλιάδες τηλεθεατές, γνωρίζει απέξω και ανακατωτά τις δομές και την λειτουργία της ΕΡΤ- στα σίγουρα καλύτερα από τους εκάστοτε προσωρινά διοριζόμενους Δι/ντες Συμβούλους- και πάντοτε συμπεριφερόταν ευγενικά ακόμα και σε εκείνους τους φανατικούς οπαδούς της εκάστοτε κυβέρνησης που ΠΑΝΤΑ βλέπουν συνομωσίες εναντίον του κόμματος τους (καλή ώρα σαν τον κ. Πάγκαλο που ανακάλυψε κομμουνιστική κυριαρχία στην ΕΡΤ, BHMA FM 10/7).
 
Απλουστευτικά  μιλώντας ως προϊστάμενος της θα την βαθμολογούσα με 9 στην κλίμακα του 10 (δυστυχώς δεν υπήρχαν φύλλα αξιολόγησης εργαζομένων στην ΕΡΤ). Όταν μου τηλεφώνησε προχθές και μου είπε: «Μου λείπει η δουλειά, μου λείπει το ΚΕΕΠ και παρότι θα μπορούσα ενδεχομένως να φύγω, αισθάνομαι νέα και θέλω να προσφέρω», συγκινήθηκα, στεναχωρήθηκα βαθιά για την κωμικοτραγική κατάσταση που βρισκόμαστε ως χώρα και βρέθηκα σε μια από τις δύσκολες καταστάσεις της ζωής μου.
 
 Στεναχωρήθηκα βαθιά και συγκινήθηκα γιατί με την απλότητα ενός ισχυρού και δίκαιου λόγου, η Λίτσα Καραδήμου προσωποποίησε την πικρή κραυγή αγωνίας εκατοντάδων άλλων ευσυνείδητων εργαζομένων της ΕΡΤ και χιλιάδων εκτός, στοιχειοθετώντας τις διαστάσεις ενός βαθιά ΗΘΙΚΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ. Το αίτημά της είναι εξίσου απλό και θα έπρεπε να γίνει αίτημα όλων των ελλήνων πολιτών ΤΩΡΑ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕ με, ΚΡΙΝΕ με και αν η σωτηρία της χώρας το απαιτεί ΑΠΟΛΥΣΕ με. Αλλά μην αδιαφορείς για το έργο που έχω προσφέρει, οσοδήποτε μικρό και να είναι, μη με δυσφημείς, μη με ισοπεδώνεις.
 
 Συμφωνώ με την Λίτσα Καραδήμου σχεδόν σε όλα. Άλλωστε τα περισσότερα απ’ όσα ανέφερα, τα κάναμε μαζί. Ως δημοσιογράφος, ως ενεργός πολίτης και A/Δρος της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, που αγωνίζεται ως μη κερδοσκοπικό σωματείο πολιτών να προωθήσει την συναινετική Αξιοκρατία και τον ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό της χώρας από το 1995, ως προϊστάμενος υπηρεσιών της ΕΡΤ και κυρίως επειδή θεωρώ τον εαυτό μου αυτό που κοροϊδευτικά τα εκάστοτε κομματικά στελέχη περιγράφουν ως Δημόσιο Διανοούμενο που έχει ευθύνες πολύ πέραν της οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας οφείλω να κάνω πολύ περισσότερα και γι’ αυτό θα συνεχίσω σε επόμενο,  β’ μέρος του άρθρου με τις προτάσεις μου.
 
 Αφιερωμένες προσωπικά στον κ. Γιάννη Στουρνάρα μιας και είμαστε συμφοιτητές και γνωστοί από το Οικονομικό της Νομικής Αθηνών την περίοδο 1975-1979. Που με μία υπογραφή απέλυσε 2.560 εργαζόμενους χωρίς καμιά ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, καμιά προειδοποίηση, καμιά μέθοδο διόρθωσης των αδικιών, κανένα άμεσα εφαρμόσιμο εναλλακτικό σχέδιο και είναι Υπουργός Οικονομικών στην Ελληνική Δημοκρατία εν έτει 2013 και προς το παρόν τουλάχιστον κύριος εποπτεύων υπεύθυνος αυτού που ήταν η ΕΡΤ.
 
Ο Περικλής Βασιλόπουλος είναι υπεύθ. Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ΕΡΤ/ Συντονιστής ΚΕΕΠ/ Europe Direct ΕΡΤ και Αντιπρόεδρος της «Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»