Η οικονομική επιτυχία μιας χώρας, εξαρτάται από την εκπαίδευση, τις δεξιότητες και την υγεία του πληθυσμού της, έγραφε πρόσφατα στο εξαιρετικό ηλεκτρονικό φόρουμ ιδεών και αναλύσεων «Project Syndicate», ο καθηγητής του Columbia, Jeffrey D. Sachs.

Ads

Όταν οι νέοι είναι υγιείς και καλά εκπαιδευμένοι, μπορούν να βρουν δουλειά για να διασφαλίσουν αξιοπρεπή ζωή, αλλά και να προσαρμόζονται στις αλλαγές της παγκόσμιας αγοράς εργασίας. Να γίνουν η καλύτερη επένδυση της χώρας. Κεφάλαιο και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, ταυτοχρόνως. “Χτίστε” πάνω στους νέους, λέει ο έγκριτος ακαδημαϊκός.

Θυμήθηκα το άρθρο του Sachs, με αφορμή την τραγική ιστορία της Λάρισας. Αν αφήσουμε στην άκρη την πολιτική καπηλεία του θανάτου δύο 20χρονων παιδιών -που ασφαλώς έχει αιτία και αφορμή- αλλά και τα κροκοδείλια “πολιτικά” δάκρυα ορισμένων της αντίπερα όχθης, πρέπει να ετοιμαστούμε για τα χειρότερα.

Η κρίση και η αναποτελεσματική διαχείρισή της -εντός και εκτός συνόρων- είναι ένα πελώριο μαγκάλι που παράγει το τοξικό αέριο της ανεργίας, των ανύπαρκτων προοπτικών για απασχόληση και αξιοπρεπή διαβίωση, της φτωχοποίησης μιας γενιάς με καλοζωισμένους γονείς. Η τάξη των πραγμάτων έχει διασαλευτεί και η νέα κατάσταση, φοβάμαι ότι δεν έχει πρόσημο ούτε αριστερό, ούτε δεξιό.

Ads

Ο Δεκέμβριος του 2008 -παρά τους ποταμούς των αναλύσεων- παραμένει αταξινόμητος. Ίσως ήταν ένα πρώιμο ελληνικό “basta” της εγχώριας νέας γενιάς, που ασφυκτιά από τη ζωή που της “έκλεψε” η παλαιά πολιτική φρουρά και αδυνατεί να της διασφαλίσει με πειστικό τρόπο η νεόκοπη, που φλερτάρει με την εξουσία. Εδώ δεν θα υπάρξουν “Grilli-σματα”. Εδώ, αν σπάσουν τα “φράγματα”, κανείς δεν θα τη βγάλει καθαρή.

Πηγή: Μεταρρύθμιση