Επειδή κινδυνεύουμε να κατηγορηθούμε ότι έχουμε εμμονές θα ξεκινήσουμε με ένα απόσπασμα της ομιλίας του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τσιρώνη Δημήτρη κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ads

“Θα σας πω και κάτι άλλο σε ό,τι αφορά τις off shore εταιρείες, μια και είχα τη δυνατότητα ως πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής του Βατοπεδίου να ασχοληθώ με αυτό το θέμα. Το μυστικό της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα βρίσκεται στην Κύπρο. Σας το λέω ευθέως. Μέσα από τις off shore εταιρείες περνούν τα πάντα. Ακόμα και οι ελληνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν συστήσει δικές τους off shore εταιρείες, εμφανίζονται να εκμηδενίζουν τα κέρδη τους, πουλώντας στις δικές τους off shore εταιρείες. Υπάρχει στο δικαιϊκό σύστημα της Κύπρου, που είναι το αγγλοσαξονικό, ρύθμιση που άλλος φαίνεται μπροστά, δηλαδή ο εμπιστευματοδόχος, και άλλος είναι ο πραγματικός δικαιούχος. Έτσι, μπορούν αυτοί οι οποίοι φοροδιαφεύγουν να αποκρύπτονται και να εμφανίζονται μπροστά κάποιοι δικηγόροι της Κύπρου. Το μυστικό της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα βρίσκεται στα κυπριακά δικηγορικά γραφεία”.

Α πα πααα. Ακούτε λόγια για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα!
Δηλαδή, κύριε Παπακωνσταντίνου το μυστικό της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα δεν βρίσκεται στα μαγαζάκια που δεν κόβουν αποδείξεις; Δεν βρίσκεται στους μετανάστες που πουλάνε τσάντες στην Ερμού; Δεν βρίσκεται στους υδραυλικούς και στους περιπτεράδες; Στην αδελφή χώρα της Κύπρου βρίσκεται το μυστικό της φοροδιαφυγής;
Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε και ας φαίνεται κοινότοπο. Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Και η πολιτική βούληση πρέπει να είναι ισχυρή, πολυεπίπεδη και άμεση. Πώς κόβεις, ας πούμε τον μισθό ενός υπαλλήλου ή το επίδομα ανεργίας απ’ τον άνεργο; Ένα τέτοια πράγμα.

Όχι μεγάλα λόγια και σύσταση επιτροπών και τουφεκιές στον αέρα με κανα – δυο αρθράκια στα φορολογικά νομοσχέδια.
Τι έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ όμως για να περιορίσει την φοροδιαφυγή μέσω των κυπριακών off shore εταιρειών; Σχεδόν τίποτα. Το μόνο που έχει κάνει ώς τώρα είναι να αυξήσει στο 20% το πρόστιμο επί των παράνομων συναλλαγών με off shore εταιρίες. Δεν υπάρχει όμως καμία πρόβλεψη για αυστηρότερες ποινές σε περίπτωση που μια εταιρεία είναι υπότροπος (αν έχει πιαστεί π.χ. από δυο διαφορετικούς φορολογικούς ελέγχους να επαναλαμβάνει την ίδια τακτική σε διαφορετικά έτη). Επίσης δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το ύψος των παράνομων συναλλαγών (αν δηλαδή μια εταιρία διενεργεί συναλλαγές με off shore εταιρίες ώστε συστηματικά να μηδενίζει τα κέρδη της). Τέτοιες εταιρείες τις θέλουμε στην Ελλάδα; Γιατί; Για να αυξάνουν το ΑΕΠ της Ελλάδας, αλλά να μην πληρώνουν ποτέ φόρους; Μήπως αυτή είναι η κύρια αιτία που τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας είναι χαμηλότερα κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο; Η αυστηροποίηση των ποινών κατά της φοροδιαφυγής πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από όλα από τις κυπριακές off shore εταιρείες. Αυτού του είδους οι πράξεις είναι οι πρώτες που πρέπει να θεωρηθούν κακουργήματα, κύριε Παπακωνσταντίνου.

Πολιτική βούληση σημαίνει ότι, στο επίπεδο της διοικητικής συνδρομής η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει την συνδρομή, της Κύπρου και από την ίδια, αλλά και μέσω των οργάνων της Ε.Ε. Και πρέπει να καταγγέλλει την Κύπρο στα όργανα της Ε.Ε. αλλά και να προβλέψει ποινές για τις περιπτώσεις μη παροχής στοιχείων ή ηθελημένων καθυστερήσεων. Δεν νομίζουμε να μην είναι γνωστή στο υπουργείο Οικονομικών η εμπειρία ελεγκτών του ΣΔΟΕ που όταν ζητάνε στοιχεία από τράπεζες της Κύπρου σπανίως λαμβάνουν απάντηση. Τι κάνει η Ελλάδα για αυτό; Ποια είναι η ποινή των τραπεζών της Κύπρου;

Πολιτική βούληση σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να συστήσει μόνιμο κλιμάκιο στην Κύπρο με αποκλειστικό σκοπό την καταγραφή και συνεχή ενημέρωση των off shore εταιρειών που υπάρχουν εκεί. Η Κύπρος πρέπει να υποχρεωθεί να βοηθήσει αυτό το έργο. Αλλιώς η φιλία μεταξύ των δυο κρατών είναι λόγια του αέρα.

Ads

Πολιτική βούληση σημαίνει ότι στο επίπεδο των κεντρικών διασταυρώσεων των στοιχείων το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα στην Κύπρο. Ποια είναι τα αποτελέσματα του ειδικού γραφείου για τις off shore εταιρείες που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών; Πότε περιμένει ο υπουργός να παράξουν αποτελέσματα; Όταν θα έχει φθάσει η ανεργία στο 30%;

Πολιτική βούληση σημαίνει ότι οι συναλλαγές με κυπριακές εταιρίες πρέπει να παρακολουθούνται ξεχωριστά από τις υπόλοιπες και μάλιστα σε επίπεδο υπουργείου Οικονομικών.
Στις τριγωνικές συναλλαγές με off shore εταιρείες το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει πραγματική μεταφορά εμπορευμάτων αλλά μόνο έκδοση τιμολογίων. Τα φορτωτικά έγγραφα των εμπορευμάτων λοιπόν πρέπει να εκδίδονται και με ηλεκτρονικό τρόπο και να γίνεται άμεση διασταύρωση τιμολογίων και φορτωτικών εγγράφων και μόνο τότε να γίνονται δεκτά τα τιμολόγια. Στις περιπτώσεις λήψης υπηρεσιών από κυπριακές εταιρείες πρέπει να είναι απαραίτητο το τραπεζικό παραστατικό πληρωμής της υπηρεσίας.

Τρόποι υπάρχουν πολλοί, αρκεί η “σοσιαλιστική” μας κυβέρνηση να το θελήσει και να φέρει το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ζητήσει πρώτα από όλα την απαγόρευση των off shore εταιρειών στην Ε.Ε και την πανευρωπαϊκή εφαρμογή εξοντωτικών ποινών σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύσταση τέτοιας εταιρείας (δικηγόροι, διαχειριστές, επιχειρηματίες, λήπτες υπηρεσιών από off shore εταιρείες). Ποια είναι η διεθνής δραστηριοποίηση της χώρας γι’ αυτό το θέμα; Δεν γνωρίζει ο κύριος Παπανδρέου ότι το μυστικό της φοροδιαφυγής βρίσκεται στην Κύπρο; Ας του τα πει λοιπόν ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής του Βατοπεδίου γιατί στο επίπεδο του πολιτικού παραλογισμού που έχουμε φτάσει, ο κ. Πάγκαλος είναι ικανός να μας πει ότι πίσω από τις off shore εταιρίες κρύβεται… ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιεύθηκε στην Αυγή, στις 19/03/2011.