Συζητήσεις προκαλεί στη Θράκη και στους διπλωματικούς κύκλους η εντεινόμενη απουσία ή ενδεχόμενη υποβάθμιση, της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, που εδρεύει στην Ξάνθη.

Ads

Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θάνος Καφόπουλος είχε εντοπιστεί σε δύο εγγραφές για λογαριασμούς στα panama papers και έκτοτε δεν υπήρξε κάποια απάντηση ή αντίδραση του ΥΠΕΞ. Ο συγκεκριμένος διπλωμάτης φαίνεται πως μετατίθεται στη Γενεύη, κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως αναβάθμιση ή επιβράβευση ενώ στον ορίζοντα δεν υπάρχει κάποιος αντικαταστάτης.

Έκτοτε, φαίνεται να αποσύρθηκαν από το προσκήνιο τόσο ο προϊστάμενος όσο και η Υπηρεσία  που λειτουργεί, τυπικά, ως αντίβαρο στη δράση του Τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή. Το ίδιο διάστημα καταγράφονται σημαντικές απουσίες από δημόσιες και ιδιωτικές εκδηλώσεις και συναντήσεις με ξένες διπλωματικές αποστολές, στο υψηλότερο επίπεδο.

Έστω και σε επίπεδο συμβολικό, η απουσία τυπικών διπλωματικών επαφών για μια διπλωματική υπηρεσία είναι αξιοσημείωτη. Αλλά και σε επίπεδο ουσιαστικό, η ΥΠΥ , ως φορέας άσκησης κρατικής πολιτικής, φαίνεται πως δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την επιτήρηση συμφωνιών και Συνθηκών στη Θράκη. Την ίδια ώρα τα σοβαρά ζητήματα της Υπηρεσίας που σχετίζονται με τη μειονότητα, φέρονται να χειρίζονται «άτυποι» σύμβουλοι, που συχνά συνδέονται ευθέως με την περίοδο Σαμαρά και τα διάφορα «δίκτυα» του πρώην Πρωθυπουργού.

Ads

Η δράση ή η μη δράση της Υπηρεσίας αρχίζει να απασχολεί φιλοκυβερνητικούς όσο και αντιπολιτευόμενους παράγοντες. Ούτως ή άλλως, δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει έστω τυπικές σχέσεις με τους κυβερνητικούς της περιοχής ενώ για την επιρροή σε αυτήν ερίζουν πολλοί, αλλά σίγουρα όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η φαινομενική υποβάθμιση μια διπλωματικής αποστολής στη Θράκη –η χρησιμότητα ή οχι της οποίας είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα- αντιμετωπίζεται με προβληματισμό από πολλούς, σε όλο το φάσμα του πολιτικού τόξου, ο καθένας για τους δικούς του, εμφανώς διαφορετικούς, λόγους.