Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Τελικώς οι μάχες του Μανώλη Γλέζου για την ιστορική μνήμη και τα εγκλήματα των Ναζί δεν πήγαν χαμένες. Στο κυβερνητικό πρόγραμμα-συμφωνία των τριών κομμάτων της Γερμανίας περιλαμβάνεται ειδική αναφορά για την κατοχή στην Ελλάδα καθώς και άλλα πολύ ενδιαφέροντα σημεία, από την οικονομία και το κλίμα μέχρι τη νομιμοποίηση της κάνναβης, την Τουρκία και τους μετανάστες.
Η συμφωνία έχει αρκετές πινελιές κοινωνικού κράτους. Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ δεν είχε άδικο όταν έλεγε ότι η συμφωνία «συμφιλιώνει το κράτος πρόνοιας με την προστασία του περιβάλλοντος», καθώς προβλέπονται:
- Κατασκευή 400.000 νέων διαμερίσματων ετησίως για να καταπολεμηθεί η κρίση στέγασης.
- Το πλαφόν στα ενοίκια θα συνεχιστεί και θα γίνει πιο αυστηρό. Στις περιοχές που καταγράφεται έλλειψη προσφοράς στη στέγαση, τα ενοίκια θα επιτρέπεται να αυξάνονται έως 11% για μια τριετία, αντί για το 15% που ισχύει τώρα.
- Αύξηση του κατώτατου μισθού στα € 12 την ώρα.
- Μέτρα ελάφρυνσης για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Την 1η Ιανουαρίου 2023 θα καταργηθεί η εισφορά μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, για την «πράσινη ενέργεια». Λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας, ο φόρος διοξειδίου του άνθρακα στα καύσιμα, το πετρέλαιο θέρμανσης ή το φυσικό αέριο, δεν θα αυξηθεί.
Για την προστασία του περιβάλλοντος προβλέπεται:
- Nα καταργηθεί ιδανικά η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα έως το 2030 και δέσμευση για 80% ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Μέχρι στιγμής ο στόχος ήταν το 65% μέχρι το 2030.
Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι προβλέψεις για τους μετανάστες, τομέα όπου οι Γερμανοί αποδεικνύονται πιο πρακτικοί και έξυπνοι από τους δεξιούς Ευρωπαίους :
- Δημιουργία ενός συστήματος μετανάστευσης, για την προσέλκυση ειδικευμένων εργαζόμενων.
- Οι μετανάστες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ιθαγένεια μετά από πέντε χρόνια παραμονής και να διατηρούν διπλή υπηκοότητα.
- Περισσότεροι πρόσφυγες θα μπορούν να φέρνουν συγγενείς τους στη Γερμανία, με διευκόλυνση της επανένωσης των οικογενειών.
- Ο όρος «φυλή» θα διαγραφεί από το Σύνταγμα.
Στο θέμα των ατομικών ελευθεριών, των μειονοτήτων και της νεολαίας προβλέπονται επίσης αλλαγές;
- Στο άρθρο 3 του Συντάγματος θα προστεθεί η απαγόρευση των διακρίσεων με βάση τη σεξουαλική ταυτότητα. Ο νόμος για τους τρανσέξουαλ θα καταργηθεί. Θα αντικατασταθεί από νόμο περί αυτοδιάθεσης.
- Ελεγχόμενη διανομή κάνναβης σε ενήλικες μέσω ειδικά αδειοδοτημένων καταστημάτων. Ετσι θα ελέγχεται η ποιότητα, θα εμποδίζεται η επιμόλυνση με άλλες ουσίες και θα διασφαλίζεται η προστασία των ανηλίκων.
- Είναι επίσης σημαντικό ότι οι νέοι αποκτούν δικαίωμα ψήφου στα 16 τους.
Στο θέμα της Τουρκίας, υιοθετείται πιο σκληρή ρητορική απέναντι στην Άγκυρα. Τονίζεται ότι «παρά τις ανησυχητικές εξελίξεις στο εσωτερικό και τις εντάσεις στην εξωτερική πολιτική παραμένει ένα σημαντικός γείτονας της ΕΕ και εταίρος στο ΝΑΤΟ», αλλά επειδή «η Δημοκρατία, το κράτος δικαίου όπως και τα ανθρώπινα αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων έχουν σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί», δεν πρόκειται να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία».
Η διαφορά είναι δεν ήταν αυτό το ζητούμενο, αλλά το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για το οποίο δεν υπάρχει καμία αναφορά. Η Τουρκία παραμένει σημαντικός σύμμαχος για το Βερολίνο.
Μετά από επιμονή των Πρασίνων στο κείμενο της συμφωνίας των τριών κομμάτων υπάρχει αναφορά στις ελληνογερμανικές σχέσεις, αναφορικά με τη γερμανική κατοχή. «Στο σχετικό κεφάλαιο οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι δεσμεύονται να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη για ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος», γράφει η Ντόιτσε Βέλλε.
«Όπως ενδεικτικά δηλώνουν, την “κουλτούρα της μνήμης” την αντιλαμβάνονται “ως προσφορά στη Δημοκρατία και το κοινό μέλλον”. Τονίζεται ότι τα τρία κόμματα αισθάνονται “μια ιδιαίτερη ευθύνη για τους ευρωπαίους γείτονες. Αλλά και η σημερινή συζήτηση, για παράδειγμα στην Ελλάδα και στην Ουκρανία, δείχνει ότι η από κοινού αντιμετώπιση δεν έχει ολοκληρωθεί”».
Δεν γίνεται καμιά αναφορά σε αποζημιώσεις και επανορθώσεις και «αυτό δεν πρόκειται να συμβεί », σχολιάζει η Ντόιτσε Βέλλε. «Αλλά τουλάχιστον, αναγνωρίζεται ότι η γερμανική κατοχή παραμένει ένα ανοιχτό θέμα».
Στις 177 σελίδες του προγράμματος που κατέληξαν οι 3 εταίροι έπειτα από διαπραγματεύσεις δύο μηνών και στο μοίρασμα των υπουργείων, τα κακά νέα είναι η εμμονή στην επιστροφή, από το 2023, στο συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους», που επιβάλλει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και αναπόφευκτα λιτότητα.
Η ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τον Κρίστιαν Λίντνερ, τον αρχηγό του κόμματος των Φιλελεύθερων(FDP), που έβγαινε από τα δεξιά στον Σόιμπλε για την Ελλάδα, είναι το χειρότερο νέο που μας στέλνει η συμφωνία. Σε συνέντευξη τύπου ο κ. Λίντνερ, δήλωσε ότι η Γερμανία θα παραμείνει «συνήγορος υγιών δημοσιονομικών», οπότε θα συνεχιστεί η πολιτική του στενού κορσέ στην ευρωζώνη. Και αυτό για την Ελλάδα, με το αυξανόμενο χρέος, είναι καμπανάκι.
Δεν ξέρω αν, με Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο στη θέση της Μέρκελ, θα νοσταλγήσουμε τον Σόιμπλε. Προς το παρόν, ας νοσταλγήσουμε τον Μανώλη Γλέζο που διατήρησε το καντηλάκι αναμμένο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >