Ίσως ακούγεται υπερβολικό το να επιχειρεί να συγκρίνει κανείς έναν κατά γενική ομολογία ευγενικό και ευπροσήγορο άνθρωπο όπως ο Κ.Μπακογιάννης, με τον χυδαίο, μάτσο, αγενή και βίαιο δήμαρχο του Βόλου. Κι όμως έχουν κάτι κοινό, κάτι που είναι απολύτως καθοριστικό για την πορεία τους στις δημοτικές εκλογές: οι ψηφοφόροι τους ισχυρίζονται, όχι άδικα, ότι κάνουν έργο, και μάλιστα ότι το κάνουν γρήγορα και αποτελεσματικά, παρακάμπτοντας την «γραφειοκρατία».

Ads

Ο όρος «γραφειοκρατία» στην περίπτωση αυτή περιλαμβάνει όλες τις νόμιμες διαδικασίες ανάθεσης έργων, διαγωνισμών, διαφάνειας και ελέγχου. Αυτά τα οποία οι ίδιοι πάνω κάτω ψηφοφόροι καλοδέχτηκαν από την Τρόικα, για «να μπει επιτέλους τάξη στην χρεωκοπημένη χώρα», όλα αυτά βαφτίζονται τώρα «γραφειοκρατία» και αντιμετωπίζονται ως τροχοπέδη στο μεγάλο ζητούμενο κάθε δημοτικής αρχής που, καθώς φαίνεται, είναι τα έργα βιτρίνας, αυτά που «ομορφαίνουν την πόλη, φέρνουν τουρίστες, παράγουν κέρδος».

Στην Αθήνα όπως και στο Βόλο, παρτέρια και στολίδια και πάρκα τσέπης, fast track και εντελώς ανεξέλεγκτα.

«Εσείς δεν θέλετε τα έργα;» μας ρωτούν όταν υπενθυμίζουμε ότι εμβληματικά έργα του δήμου της Αθήνας, όπως η Ανάπλαση της Ομόνοιας και της Πανεπιστημίου, έγιναν επί δημαρχίας Μπακογιάννη χωρίς αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, χωρίς να έχουν γνωστοποιηθεί στους πολίτες οι μελετητές και οι κατασκευαστές, ούτε καν ο Προϋπολογισμός, με fast-track διαδικασίες.

Ads

Ας απαντήσουμε λοιπόν σ’ αυτή την σημαντική ερώτηση: Θέλουμε τα έργα. Θέλουμε πάρκα, πλατείες, πεζοδρόμια και χώρους πράσινου σε κάθε γειτονιά της πόλης και ειδικά στις πιο υποβαθμισμένες. Θέλουμε σχολεία, δημοτικά ιατρεία, ξενώνες αστέγων. Θέλουμε μια πόλη φροντισμένη, καθαρή, φωτισμένη, ανθρώπινη. Αλλά τα θέλουμε όλα αυτά με ταυτόχρονη τήρηση όλων των διαδικασιών που διασφαλίζουν ότι τα έργα γίνονται ποιοτικά και μελετημένα, και δεν μοιράζονται σε ημέτερους. Θέλουμε την νομιμότητα, ουσιαστικά και όχι προσχηματικά, και θέλουμε και κάτι ακόμα: συνεργασία με τους πολίτες και τις συλλογικότητές τους ώστε τα έργα να γίνονται σύμφωνα με τις ανάγκες τους και όχι ενάντια σε αυτές.

Γιατί οι πολίτες της Αθήνας δεν έχουμε ανάγκη από μεγαλύτερα πεζοδρόμια στον δρόμο με τα μεγαλύτερα πεζοδρόμια, έχουμε ανάγκη από προσβάσιμα πεζοδρόμια σε όλους τους δρόμους και δρόμους που δεν πλημμυρίζουν σε κάθε μεγάλη βροχή. Και θέλουμε να μετράει η γνώμη μας και να ακούγεται η φωνή μας.

Κι αν όλα αυτά είναι χρονοβόρα, ας είναι. Σίγουρα απαιτείται κάποιος χρόνος για να γίνουν όλα σωστά. Πόσο περισσότερος χρόνος όμως θα χρειαζόταν για να γίνει ο Μεγάλος Περίπατος με τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, από τα σχεδόν τρία χρόνια που διήρκεσε το έργο, το οποίο μάλιστα εγκρίθηκε ως κατεπείγον μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας; Πως ανεχόμαστε όλοι, πολίτες και συλλογικότητες, αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων, έναν τέτοιον εμπαιγμό;

Είναι η ώρα να απαιτήσουμε και να επιβάλλουμε τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και τον έλεγχο, κάτι που η αντιπολιτευόμενες παρατάξεις δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα. Για να γίνει αυτό δεν αρκεί μόνο να ψηφίσουμε την Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα – κάτι που θα ήταν μια καλή αρχή- , αλλά χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας μαζί με όλα τα κινήματα πόλης, την επομένη των εκλογών και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά τους. Για την πόλη μας και τις ανάγκες μας και τα έργα που πραγματικά χρειαζόμαστε, «για να μη γίνουμε ντεκόρ στη βιτρίνα που φτιάχνουν».

*Η Γεωργία Βαλωμένου είναι Αρχιτέκτων – εκπαιδευτικός, υποψήφια με την «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα» με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη