Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Οι Έλληνες παραδοσιακά μετά τις θερινές διακοπές εύχονται ο ένας στον άλλο καλό χειμώνα. Το ερώτημα είναι αν η ευχή αυτή φέτος θα έχει αντίκρισμα ή εάν θα υπάρξουν και πάλι απεργίες, μαζικές διαμαρτυρίες και επεισόδια όπως συνέβη τον περασμένο Μάιο.
Ads
Του Gerd Höhler από την Luxemburger Wort.
Ο ουρανός πάνω από την Ακρόπολη εξακολουθεί να είναι γαλανός, οι διαθέσεις όμως είναι «μαύρες» σημειώνει ο αρθρογράφος.
Κάθε βράδυ οι Έλληνες πολίτες ακούν στα δελτία ειδήσεων απογοητευτικά μηνύματα. Ένας στους τρεις νέους είναι άνεργος, ο πληθωρισμός βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, η οικονομική ύφεση θα ανέλθει φέτος στο 4%, ενώ για το επόμενο έτος το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση της τάξεως του 2,6%.
Μπορεί το ενδεχόμενο της δημοσιονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας να απεφεύχθη λόγω της υποστήριξης εκ μέρους του ΔΝΤ και της ΕΕ, όμως ο δρόμος μέχρι την υπερκέραση των δυσκολιών είναι μακρύς. Συγκεκριμένα στους πρώτους επτά μήνες του έτους το δημοσιονομικό έλλειμμα περιορίστηκε κατά 40%. Παρόλα αυτά η κρίση δεν έχει περάσει.
Οι Έλληνες δεν χρειάζονται τις εφημερίδες ή την τηλεόραση για να το αντιληφθούν αυτό. Το βλέπουν στην καθημερινότητά τους. Τα καταστήματα αναρτούν στις βιτρίνες τους πινακίδες ενοικίασης ή πώλησης ενώ στα εργοτάξια δεν υπάρχει κινητικότητα.
Τα καταστήματα είχαν 15% χαμηλότερα έσοδα κατά την διάρκεια των εκπτώσεων απ’ ό,τι το προηγούμενο έτος. Ο τομέας των κατασκευών υποχώρησε το πρώτο εξάμηνο του έτους κατά 22%. Οι πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων μειώθηκαν την περίοδο από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο κατά 31%. Την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι Έλληνες φοβούνται για την απώλεια της θέσης εργασίας τους. Το Ινστιτούτο εργασίας υπολογίζει ότι το ποσοστό της ανεργίας θα αυξηθεί το ερχόμενο έτος από το σημερινό 12% στο 20%.
Η Ελλάδα ευρίσκεται μόλις στην αρχή της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας. Το κλειδί για την αντιμετώπιση της κρίσεως ευρίσκεται στην αποπληρωμή του χρέους, το οποίο στα τέλη Ιουνίου ανήρχετο στα 316,9 δις ευρώ, δηλαδή στο 137% του φετινού ΑΕΠ. Ακόμη και αν μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, το δημόσιο χρέος θα εξακολουθήσει να αυξάνεται τουλάχιστον μέχρι το 2014, φθάνοντας ίσως και στο 150% του ΑΕΠ, πριν αρχίσει κατόπιν να μειώνεται σταδιακά. Η διαδικασία θα είναι μακροχρόνια και επίπονη.
Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρέπει να μειώσει φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέχρι το τέλος Ιουλίου είχε κατορθώσει να το μειώσει κατά 8 δισεκατομμύρια ευρώ χάρις στην δραστική περικοπή των δαπανών. Το ερχόμενο έτος θα πρέπει να σημειωθεί περαιτέρω μείωση 7,5 δις ευρώ και το μεθεπόμενο 9 δις ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος σταθερότητας. Εξάλλου μόνο υπό αυτούς τους όρους η ΕΕ και το ΔΝΤ θα χορηγήσουν πιστώσεις.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >