Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Εν μέσω του πρωτοφανούς, για ευρωπαϊκό κράτος, σκανδάλου των υποκλοπών με πολιτική και πιθανόν και με ποινική, όπως κορυφαίοι συνταγματολόγοι ανέδειξαν, ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού και ενώ ο διεθνής τύπος στηλιτεύει καθημερινά τον δημοκρατικό κατήφορο της Ελλάδας και τις ευθύνες του πρωθυπουργού της για τη δημοκρατική εκτροπή, η γραμμή άμυνας του Κυριάκου Μητσοτάκη εξακολουθεί να ακολουθεί παιδαριώδεις συνταγές ανευθυνότητας και αντιπερισπασμού.
Η πρώτη γραμμή άμυνας ενός πρωθυπουργού που ο ίδιος, με δική του πρωτοβουλία, ανέλαβε υπό την ευθύνη του την ΕΥΠ είναι τα «δεν είδα», «δεν ξέρω», «δεν άκουσα» και «δεν μου είπαν».
Μια στάση που συνιστά μνημείο είτε ανευθυνότητας, είτε χαμηλής αντιληπτικότητας, είτε όμως και κουτοπονηριάς και σκόπιμης παραπλάνησης.
Ένας πρωθυπουργός που με δική του πρωτοβουλία ανέλαβε την ευθύνη της ΕΥΠ, η οποία επί προηγούμενων κυβερνήσεων βρίσκονταν στην ευθύνη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κι ακόμη ένας πρωθυπουργός που με πρωτοβουλία της δικής του κυβέρνησης ψηφίστηκε νόμος που ακυρώνει το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να ενημερώνονται εκ των υστέρων για την παρακολούθησή τους, δεν δικαιούται να είναι ούτε ανεύθυνος, ούτε και να παραπλανά τον ελληνικό λαό σε ένα κορυφαίο ζήτημα που αγγίζει τον πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Η κυνική απάντηση που έδωσε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, τονίζοντας ότι ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων, αλλά και η δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν οφείλει να γνωρίζει τη δράση της μυστικής υπηρεσίας της οποία ο ίδιος έχει την πολιτική ευθύνη, ενισχύουν την άποψη περί ολοκληρωτικού και απολυταρχικού καθεστώτος που μας επιστρέφει σε σκοτεινές εποχές στο παρελθόν, όπως τα διεθνή ΜΜΕ επιμένουν.
Η δεύτερη γραμμή άμυνας ενός πρωθυπουργού που αρνείται να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να παραιτηθεί, έχοντας παραβιάσει στοιχειώδεις κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος που ο λαός του εμπιστεύθηκε, είναι θεωρίες συνωμοσίας με ξένους πράκτορες, σκοτεινές δυνάμεις και διεθνή συμφέροντα που δήθεν απεργάζονται την πτώση της ελληνικής κυβέρνησης.
Στην αρχή ήταν το Αζερμπαϊτζάν και η Ουκρανία, μέχρι που οι πρέσβεις των χωρών αυτών το διέψευσαν. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι Κινέζοι, οι οποίοι, ως γνωστόν, κοιμούνται και ξυπνούν με τον καημό να πέσει ο Μητσοτάκης. Στο τέλος, με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, οι ευθύνες στράφηκαν εναντίον της Ρωσίας και της Τουρκίας.
Όσον αφορά στις γελοίες θεωρίες συνωμοσίας, μάλλον διαφεύγει από αυτούς που τις επινόησαν και τις διαδίδουν ότι σήμερα η Ρωσία «παίζει» φανερό και όχι «κρυφό» παιχνίδι με το φυσικό αέριο σε βάρος σύσσωμης της Ευρώπης, σε αντίδραση των αντιποίνων που εκείνη αφελώς εφάρμοσε εναντίον της.
Κι ύστερα, δεν φταίει ούτε η Ρωσία, ούτε η Τουρκία που η ελληνική κυβέρνηση με δική της, άφρονα και άκαιρη πολιτική απόφαση απολιγνιτοποίησε πρόωρα και αιφνιδιαστικά τη χώρα, εξαρτώντας την ενεργειακά από το Ρωσικό φυσικό αέριο.
Δεν φταίει κανείς άλλος παρά μόνον η κυβέρνηση Μητσοτάκη που απομακρυνθήκαμε από τον δικό μας, απόλυτα ελεγχόμενο και φτηνό λιγνίτη, χωρίς μάλιστα να έχουμε υλοποιήσει ακόμη την πράσινη μετάβαση και να έχουμε αντικαταστήσει τον άνθρακα με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Κι όλα αυτά για να εξαρτηθούμε από το φυσικό αέριο του οποίου σήμερα η Ρωσία απειλεί να διακόψει την προσφορά, ανεβάζοντας στα ύψη την τιμή του.
Δεν μας φταίει καμία ξένη δύναμη και κανένας σκοτεινός πράκτορας που αποδυναμωθήκαμε ενεργειακά και γίναμε τα ιδανικά θύματα των διεθνών και των εγχώριων ολιγοπωλίων της ενεργειακής αγοράς.
Όπως δεν φταίει και κανένα τρίτο κράτος που δήθεν επιβουλεύεται την πολιτική μας σταθερότητα που η κυβέρνηση ΔΕΝ επενέβη ρυθμιστικά στην ενεργειακή αγορά, ΔΕΝ επέβαλε πλαφόν στις ανατιμήσεις, ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ και ΔΕΝ έλεγξε την κερδοσκοπία, ΔΕΝ φορολόγησε τα υπερκέρδη των παραγωγών και των παρόχων του ρεύματος, αλλά αντ΄ αυτού τους επιδότησε με δημόσιο χρήμα και με λεφτά των φορολογουμένων, περιμένοντας τον από μηχανής Θεό της αυτορρύθμισης.
Η αυτορρύθμιση των αγορών είναι ο σύγχρονος Θεός του νεοφιλελευθερισμού. Στον οποίο έμεινε μόνη στην Ευρώπη η κυβέρνηση Μητσοτάκη να τον πιστεύει και να τον ασπάζεται. Και ο οποίος μπορεί να παρομοιαστεί με τον Γκοντό του Μπέκετ, ο οποίος μέχρι το τέλος του έργου δεν εμφανίζεται ποτέ.
Και που εντωμεταξύ όμως, καθώς όλοι τον περιμένουν να έρθει, γεμίζουν τα ταμεία της ολιγοπωλιακής ελληνικής ενεργειακής αγοράς, κάνοντας την Ελλάδα μια από τις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης.
Δεν μας φταίει κανείς που η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε να υποστηρίξει τα συμφέροντα των κερδοσκοπικών καρτέλ και όχι το συμφέρον των καταναλωτών του ρεύματος και το δημόσιο συμφέρον.
Δεν φταίνε λοιπόν ούτε τρίτα κράτη, ούτε ξένοι πράκτορες, ούτε μυστικές δυνάμεις που εμείς οι ίδιοι «βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας» όσον αφορά στην ενεργειακή μας αυτοδυναμία, κινδυνεύοντας να πέσουμε σε βαριά ενεργειακή φτώχεια το χειμώνα.
Αν υπάρχει σήμερα κίνδυνος πολιτικής αποσταθεροποίησης στη χώρα, πίσω από τον οποίον προσπαθεί να κρυφτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια ύστατη προσπάθεια αντιπερισπασμού, δεν μας φταίει καμία τρίτη σκοτεινή ή φανερή δύναμη, παρά μονάχα η δική του καταστροφική για το λαό, για τη χώρα και για τα συμφέροντά της πολιτική.
Και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος, επιπλέον της δημοκρατικής εκτροπής, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να αναγνωρίσει τις πολιτικές του ευθύνες για το σκάνδαλο και να παραιτηθεί.
Αν υπάρχει δηλαδή σήμερα κίνδυνος αποσταθεροποίησης της Ελλάδας λόγω οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, ο υπεύθυνος γι’ αυτήν δεν είναι άλλος, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Που με τις πράξεις και τις παραλείψεις του αποδυνάμωσε οικονομικά και ενεργειακά την Ελλάδα και την έκανε έρμαιο των καρτέλ και των κερδοσκόπων της ενεργειακής αγοράς.
Οδηγώντας τη χώρα στο χειμώνα μιας διεθνούς ενεργειακής κρίσης που μαστίζει ολόκληρη την Ευρώπη. Με τη διαφορά ότι εμείς είμαστε ήδη αποδυναμωμένοι από τα κτυπήματα των καρτέλ και με τιμές ρεύματος που ήδη ίπτανται στα ύψη, επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ρύθμισε την αγορά και δεν έλεγξε την κερδοσκοπία.
Και αν υπάρχουν κάποιοι που σήμερα μπορούν να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης Δημοκρατίας και βαριάς ενεργειακής κρίσης και απειλής ενεργειακής φτώχειας το χειμώνα, αυτές είναι οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις πέραν της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς.
Που αφενός ευαγγελίζονται την πολιτική αλλαγή, με την αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής υπέρ των συμφερόντων της χώρας και του λαού της.
Και αφετέρου που εγγυώνται την επιστροφή στη Δημοκρατία που είναι αυτή που θα οδηγήσει και στην πολιτική σταθερότητα.
Την πολιτική σταθερότητα δεν μπορούν να την εγγυηθούν ούτε όσοι αποδυνάμωσαν την Ελλάδα, ούτε και όσοι αποδυνάμωσαν τη Δημοκρατία.
Γι’ αυτό και η τελευταία υπηρεσία που ο ολέθριος και μοιραίος σημερινός πρωθυπουργός, που έκανε τη χώρα έρμαιο των διεθνών και των εγχώριων οικονομικών συμφερόντων, μπορεί να προσφέρει είναι να παραιτηθεί και να προκηρύξει άμεσα εκλογές.
Με φαντάσματα δήθεν έξωθεν πολιτικής αποσταθεροποίησης και με θεωρίες συνωμοσίας για δήθεν εθνικούς κινδύνους και εικονικούς εχθρούς της πατρίδας, η χώρα δεν βγάζει το χειμώνα.
Ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >