«Ελλάδα- Ιρλανδία 1-0, μετά την επιμήκυνση, αυτό ήταν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ευρώπης. Το Σάββατο, μιάμιση η ώρα το πρωί, τέσσερις ώρες αργότερα από την προγραμματισμένη ώρα, οι δεκαεπτά αρχηγοί των κυβερνήσεων των χωρών του ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, βγήκαν έξω», γράφει η ολλανδική εφημερίδα Trouw, σε δημοσίευμα με τίτλο «Όποιος θέλει ένα δυνατό ευρώ, πρέπει να καταπιεί ένα πικρότερο χάπι».

Ads

Μία δυνατή σύγκρουση μεταξύ του Γάλλου πρωθυπουργού Σαρκοζί και του καινούργιου πρωθυπουργού Enda Kenny έγιναν αιτία για την αργοπορία στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Ο Kenny ήρθε στις Βρυξέλλες με ένα απλό μήνυμα: ότι το επιτόκιο δανεισμού της Ιρλανδίας έπρεπε να μειωθεί.

Οι Ιρλανδοί πληρώνουν σχεδόν 6% για τα 67,5 δις ευρώ, τα οποία έχουν δανειστεί από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και από το ΔΝΤ. Πολλοί Ιρλανδοί το θεωρούν αυτό καθαρό εκβιασμό, διότι αυτές οι χώρες της ευρωζώνης δανείζονται με περίπου 3% και έτσι κερδίζουν αρκετά. Ο Kelly ήθελε να μειωθεί τουλάχιστον κατά μια ποσοστιαία μονάδα αυτό το επιτόκιο, αλλά λογάριασε χωρίς τον Σαρκοζί. Αυτός απαιτούσε μια αύξηση – πολύ μικρή – του ιρλανδικού φόρου επί των επιχειρήσεων, για να εξασφαλίσει ότι το Δουβλίνο θα έχει μια αύξηση των εισόδων του. Επιπλέον, ο Σαρκοζί ήθελε να δείξει ότι στην Ευρωζώνη δεν υπάρχει χώρος για πειραματισμούς με τους φόρους.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δεν είχε τίποτε επιπλέον να προσφέρει, σύμφωνα με τους διπλωμάτες. Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης, στις 24 και 25 Μαρτίου, θα πρέπει να εμφανιστεί με ένα σχέδιο Β.

Ads

Η Ελλάδα όμως είχε ένα σχέδιο: Την πώληση δημόσιας περιουσίας, ειδικά γης, αξίας 50 δις ευρώ. Αυτό πρόσφερε αρκετή σιγουριά στις άλλες χώρες-μέλη, ώστε να μειώσουν το επιτόκιο στα ελληνικά δάνεια κατά μια εκατοστιαία μονάδα και να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής στα 7,5 χρόνια. Αλλά οι τεράστιες ιδιωτικοποιήσεις δεν ήταν σχέδιο του πρωθυπουργού Παπανδρέου. Επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το ΔΝΤ. Η Ελλάδα στην πραγματικότητα τελεί υπό επιτήρηση.

Η εθνική κυριαρχία θρυμματίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χώρες που έχουν ανάγκη στήριξης, θα πρέπει να υπακούουν σε ό,τι υπαγορεύουν οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον. Αλλά και οι ισχυρές χώρες της ευρωζώνης δεν μπορούν να προβάλλουν αντίσταση στην ανάγκη της οικονομικής ολοκλήρωσης και του συνεπαγόμενου κόστους, καταλήγει το άρθρο.

Η διαδικτυακή πύλη Eurobserver, σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη από τη Σύνοδο, η Ιρλανδία φεύγει με άδεια χέρια» κάνει λόγο για ικανοποίηση των βασικών ελληνικών αιτημάτων, δηλαδή τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού κατά 100 μονάδες βάσης, και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου στα 7,5 έτη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε μια λίστα με τα προτεινόμενα στοιχεία προς πώληση, η οποία κρίθηκε «ικανοποιητική» και αφορά κυρίως ακίνητη περιουσία.

Από την πλευρά τους, οι Financial Times Deutschland γράφουν: ενώ η Ελλάδα, σε αντάλλαγμα εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων, λαμβάνει έκπτωση της τάξης του 1% στο επιτόκιο της δανειακής βοήθειας, κάτι ανάλογο δεν εγκρίθηκε για την Ιρλανδία, επειδή ο νέος Ιρλανδός πρωθυπουργός δεν δεσμεύτηκε για αύξηση του φόρου επιχειρήσεων.