Με το ελληνικό σχέδιο κατασκευής φράκτη στον Έβρο ασχολείται και ο Τουρκικός Τύπος, ο οποίος στην πλειοψηφία του εκτιμά ότι η κίνηση αυτή θα αποτελέσει ακόμα ένα τούβλο στο τείχος της Ε.Ε. για να κρατήσει την Τουρκία έξω από την Ένωση.

Ads

Σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή της εφημερίδας Der Tagesspiegel στην Κωνσταντινούπολη, ο πρώην Τούρκος πρέσβης στη Γερμανία και στέλεχος της τουρκικής αντιπολίτευσης Onur Öymen υποστηρίζει ότι η πρόθεση της Ελλάδας να αναγείρει τείχος στα ελληνοτουρκικά σύνορα «θα στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι η ΕΕ κλείνει την πόρτα της στην Τουρκία» και οι δηλώσεις της Ελλάδας ότι στηρίζει την τουρκική ένταξη θα αποδειχθούν κούφια λόγια».

Η επίσημη τουρκική πλευρά δεν έχει αντιδράσει ακόμα στην εξαγγελία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Είναι πιθανό να αναμένει την επίσκεψη Παπανδρέου αυτή την εβδομάδα στην Τουρκία, όπου και θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί προς συζήτηση το θέμα.

Hurriyet Daily News: Another brick in the wall

Πράγματι, κατανοούμε τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο κ. Παπουτσής, η χώρα του οποίου έχει υποδεχθεί 300.000 παράνομους μετανάστες, την ώρα που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ωστόσο, η κατασκευή τείχους δεν αποτελεί τον προσήκοντα τρόπο επίλυσης του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης.

Ads

Η Ελλάδα, ως το ανατολικότερο σύνορο της ΕΕ, αποτελεί τον πρώτο σταθμό εκείνων που τελικό προορισμό έχουν μια χώρα της ΕΕ, γεγονός που επιβαρύνει δυσανάλογα τις ελληνικές αρχές. Τα ελληνοτουρκικά σύνορα αποτελούν πέρασμα για τους αιτούντες άσυλο που προέρχονται από το Ιράκ, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Το 90% των παράνομων μεταναστών της ΕΕ διήλθαν από την Ελλάδα και ότι εντός του 2010 32.500 παράνομοι μετανάστες πέρασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό και υπαρκτό για την Ελλάδα. Ωστόσο, η κατασκευή του τείχους που εξήγγειλε ο κ. Παπουτσής δεν πρόκειται να προσφέρει λύση, αν ληφθεί υπόψη, πρώτον, ότι παρεμφερές τείχος το οποίο ανεγέρθη στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού δεν έφερε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, γι αυτό άλλωστε και ο αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να σταματήσει την επέκτασή του και δεύτερον, ότι ο ίδιος ο Javier Solana, το 2004 είχε επικρίνει έντονα την ιδέα ανέγερσης τείχους, υπο-στηρίζοντας ότι τα τείχη δεν αποτελούν λογικό τρόπο για να σταματήσει κανείς τη διέλευση από τη μια χώρα στην άλλη.

«Η ΕΕ πιστεύει ότι στους μετανάστες πρέπει κανείς να συμπεριφέρεται ως ανθρώπους και όχι ως εγκληματίες» είχε δηλώσει τότε ο Solana. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι έτοιμοι να διακινδυνεύσουν για μια καλύτερη ζωή. Η ανέγερση ενός τείχους μπορεί να αποτρέψει κάποιους, όχι όμως να λύσει και το πρόβλημα.

Cumhurrıyet Nılgun Cerrahoglu: Σύνορο στη σύγκρουση πολιτισμών

Η κατασκευή του τείχους 20 χρόνια μετά το γκρέμισμα του τείχους του Βερολίνου θα συνιστά ένα φυσικό σύνορο της ΕΕ από τον υπόλοιπο κόσμο, θα σηματοδοτεί το ανατολικό σύνορο της ΕΕ όπως είχε ζητήσει ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί, θα ορίσει το σύνορο στην σύγκρουση των πολιτισμών και ότι αυτό θα σημάνει το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-EE. Δεν είναι τυχαίο ότι η εξαγγελία της Ελλάδας για την κατασκευή του τείχους γίνεται σε μια περίοδο που έχουν ενταθεί οι πιέσεις της Τουρκίας προς την ΕΕ για την άρση των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες.

Η Zaman αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για το ελληνικό σχέδιο κατασκευής τείχους και παραθέτει δηλώσεις της Mıchele Cercone, εκπροσώπου της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Cecılıa Malmstrom, ενώ η Vatan αναφέρει ότι ο Νομάρχης της Αδριανούπολης Sozer τάχθηκε υπέρ του τείχους λέγοντας ότι αυτό θα μειώσει την παράνομη μετανάστευση.