Έχουν περάσει 6 χρόνια από τότε που το πανελλήνιο συγκλονίστηκε με την απίστευτη ιστορία ενός μικρού ξανθού κοριτσιού, που βρέθηκε να ζει με οικογένεια Ρομά στα Φάρσαλα. Η οικογένεια παρουσίαζε τη μικρή ως βιολογικό της παιδί για να λαμβάνει το επίδομα τέκνου, πράγμα που όπως αποκαλύφθηκε έκανε και με άλλα παιδιά, «αντικείμενα» «αγοραπωλησίας» μάλλον, παρά αρπαγής. Η υπόθεση αυτή έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα των παράνομων υιοθεσιών, αλλά και τις τεράστιες αδυναμίες στην οργάνωση του κράτους, που οδηγούν στην παντελή έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Ads

Σε αυτό το καθεστώς προσπάθησε να βάλει τέλος ένας νόμος ο  4538/2018, ώστε οι υιοθεσίες να διενεργούνται με ασφάλεια, διαφάνεια και εύλογη ταχύτητα. Έτσι τώρα η χώρα διαθέτει εθνικό μητρώο υιοθεσιών και αναδοχών, πάγιο αίτημα εδώ και χρόνια όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στο σχετικό πεδίο. Όλη η διαδικασία εκσυγχρονίζεται, αφού πια θα είναι ψηφιοποιημένη: Η αίτηση υποβάλλεται  διαδικτυακά και η επαφή των «θετών» γονέων με τα παιδιά θα γίνεται 8-12 μήνες από την υποβολή της. Όλοι δε οι «υποψήφιοι γονείς» θα περνούν από κατάλληλη εκπαίδευση και θα αξιολογείται εάν είναι κατάλληλοι ή όχι. Παράλληλα στον ίδιο νόμο προβλέφθηκαν ειδικοί θεσμοί για ουσιαστική και λειτουργική στήριξη της αναδοχής.

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και μέχρι σήμερα, σύμφωνα με δήλωση της αρμόδιας Υπουργού, έχουν υποβληθεί 739 αιτήσεις, με τις 606 να αφορούν την υιοθεσία και τις 133 την αναδοχή.  Η πιο ενδιαφέρουσα, όμως, δήλωση της αρμόδιας Υπουργού κας Θ. Φωτίου επικεντρώνεται στο ότι πριν το 2015, οπότε και ανέλαβε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, «δίνονταν 200 επιδόματα από 120 διαφορετικές πηγές, χωρίς ενιαία κριτήρια»  και δεν υπήρχε «καμία κοινή βάση δεδομένων για τη διασταύρωση των στοιχείων». Σήμερα αυτή η κατάσταση, που δικαίως θύμιζε ξέφραγο αμπέλι, είναι παρελθόν: Όλα τα επιδόματα χορηγούνται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και για πρώτη φορά διασταυρώνονται επτά βάσεις δεδομένων του κράτους! 

Δυστυχώς, ωστόσο, κατά τη συζήτηση του σχετικού νόμου η αντιπολίτευση επιδόθηκε σε επικοινωνιακούς «τακτικισμούς»: Επικέντρωσε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης μέσω των ΜΜΕ στο ζήτημα της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, καθώς υιοθεσία ούτως ή άλλως δεν προβλέπεται στο νόμο. Κεντρικό επιχείρημα αποτέλεσε μία υπόθεση: αφού επιτρέπεται η αναδοχή από τα ομόφυλα ζευγάρια τώρα, στο μέλλον θα επιτραπεί και η υιοθεσία. Έτσι χάθηκε άλλη μία ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο στη Βουλή και συνακόλουθα για επαρκή επικοινωνία με την κοινωνία χάθηκε.

Ads

Είχα τότε δηλώσει «Έχουν περάσει από τη Βουλή νόμοι για την αγροτική οικονομία, για την τρομοκρατία, ενσωματώσεις οδηγιών, θέματα που αφορούν τη διαφθορά, εθνικά θέματα, πολύ ήσυχα. Μην τυχόν και ένα νομοσχέδιο το οποίο συζητείται εδώ έχει την παραμικρή έμμεση σχέση με την ομοφυλοφιλία. Εκεί έχουμε ένταση, επιθετικότητα πολλών ρητόρων και μεγάλη διάρκεια των συζητήσεων». Η ίδια αίσθηση διακατέχει και σήμερα συχνά τα σημαντικά δίνουν τη θέση τους στα ασήμαντα για να  κυριαρχήσουν τα τελευταία στον πολιτικό λόγο. Ωστόσο, όσο οι κοινωνίες έχουν ανάγκη την εξασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης με μέτρα που αποσκοπούν στην μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και στη συστηματική προστασία των πολιτών από κινδύνους οικονομικούς, κοινωνικούς ή ακόμα και πολιτικούς, το κράτος πρόνοιας θα είναι ισχυρό. Σε αυτή την παλινόρθωση του κράτους πρόνοιας στοχεύει ο εξορθολογισμός του συστήματος της παιδικής προστασίας με εμβληματικές ρυθμίσεις αυτές της αναδοχής και της υιοθεσίας. Τότε τα σημαντικά παίρνουν τη θέση που τους αξίζει, όπως προκύπτει και από τις 739 αιτήσεις που κατατέθηκαν.

* Ο Νίκος Παρασκευόπουλος είναι υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης – Ομ. Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ