Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Ads

«Σύμφωνο-πλαίσιο» για τον τρόπο λειτουργίας του διευρυμένου Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φέρεται να επεξεργάστηκε ο υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Handelsblatt.

Κώστας Συμεωνίδης στη Deutsche Welle (Handelsblatt / RTRD)

Πρόκειται για ‘κείμενο εργασίας’ 41 σελίδων το οποίο επεξεργάστηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τους Ευρωπαίους ομολόγους του και το οποίο απέστειλε την περασμένη Κυριακή σε πέντε κορυφαίους Γερμανούς πολιτικούς (σύμφωνα με το Reuters στους επικεφαλής των πέντε κ.ο. του γερμανικού κοινοβουλίου).

Ads

Με το απόρρητο αυτό έγγραφο η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου παίρνει μορφή νόμου, προκειμένου να νομιμοποιηθεί ο ρόλος του ταμείου ως «υπερ-αρχής» για τη διάσωση κρατών. Ουσιαστικά το EFSF εξελίσσεται σε έναν από τους ισχυρότερους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Τα νέα εργαλεία

Το ταμείο θα έχει στη διάθεσή του τρία νέα εργαλεία: 1. θα μπορεί να διασώζει τράπεζες. Η ανακεφαλαιοποίηση θα επιτυγχάνεται εμμέσως, μέσω της χορήγησης δανείου σε χώρα που πλήττεται από τραπεζική κρίση, 2. θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών, τόσο στην πρωτογενή, όσο και στη δευτερογενή αγορά και τα οποία θα μπορούν να διατηρούνται έως το τέλος της διάρκειάς τους ή να πωλούνται νωρίτερα και 3. σε περίπτωση που μια χώρα δέχεται πιέσεις στις χρηματαγορές, το ταμείο θα μπορεί να βοηθά με ένα «προληπτικό δάνειο».

Σημαντική καινοτομία: τα νέα εργαλεία του EFSF δεν συνδέονται πλέον με αυστηρούς οικονομικούς και δημοσιονομικούς όρους, σύμφωνα πάντα με την Handelsblatt.

Σημαντικές αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει το σημείο που ορίζει ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα κληθεί απλά να εγκρίνει το σύμφωνο-πλαίσιο, παρέχοντας, τρόπον τινά στον μηχανισμό μια «γενική εξουσιοδότηση».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μετά την έγκρισή του, η βουλή δεν μπορεί πλέον να επηρεάζει τις αποφάσεις του ταμείου, να εμποδίσει για παράδειγμα την αγορά κρατικών ομολόγων. Το EFSF θα είναι σε θέση να κάνει χρήση των νέων του εργαλείων χωρίς να χρειάζεται να ζητά κάθε φορά τη συγκατάθεση των κοινοβουλίων. Με τον τρόπο αυτό, σημειώνει η εφημερίδα, οι βουλευτές θα πρέπει να περιοριστούν στο ρόλο του θεατή.