Δημοσιεύθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα Iefimerida ένα άρθρο το οποίο υποστηρίζει ότι σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης για την ελευθερία του τύπου η χώρα βρίσκεται στη μέση του πίνακα των ευρωπαϊκών χωρών.

Ads

Επομένως η έκθεση αυτή διαψεύδει την πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα».

Ας δούμε, λοιπόν, τι λέει αυτό το άρθρο και κατά πόσο οι ισχυρισμοί του είναι αληθείς.

1. «Σε πλήρη αντιδιαστολή με την έκθεση της ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», έρχεται η αντίστοιχη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία του Τύπου σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Ads

Εν αντιθέσει με όσα υποστηρίζει η ΜΚΟ, το Συμβούλιο της Ευρώπης φέρνει την Ελλάδα σε υψηλή θέση, πάνω από πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν περιλαμβάνει καμία κατάταξη των χωρών. Απλώς δεν υφίσταται κατάταξη, κάθε τέτοιος ισχυρισμός είναι ψευδής. Ο ισχυρισμός περί υψηλής θέση θα μπορούσε ενδεχομένως θα εξαχθεί εμμέσως από έναν πίνακα που παρατίθεται στην έκθεση και για τον οποίον θα μιλήσω παρακάτω.

Η Ελλάδα αναφέρεται ρητώς στο κείμενο μια φορά στο παρακάτω απόσπασμα:

«Η διαφάνεια ως προς την ιδιοκτησία των ΜΜΕ ήταν μια αιτία προβληματισμού για τη Σλοβενία, την Τσεχία και τη Βουλγαρία, αλλά ένας αριθμός χωρών έλαβε θετικά μέτρα: η Ελλάδα και η Φινλανδία υιοθέτησαν νομοθεσία που απαιτεί τη δημοσιοποίηση των ιδιοκτησιακών δομών των ΜΜΕ και η Ιρλανδία και η Λιθουανία κατέστησαν προσβάσιμες στο διαδίκτυο τις βάσεις δεδομένων ιδιοκτησίας των ΜΜΕ».

2. «Στην αναλυτική έκθεση παρουσιάζεται η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για να διεξαχθούν τα συμπεράσματα και να προκύψει η κατάταξη των χωρών».

Εδώ η ιστοσελίδα επιχειρεί να ισχυριστεί ότι η μεθοδολογία της έρευνας των «Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα» είναι άγνωστη και επομένως αυτό δημιουργεί υποψίες. Παρόμοια στάση εξέφρασε και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο ζήτησε από την οργάνωση να κοινοποιήσει στην Ελληνική Κυβέρνηση τη μεθοδολογία και τα κριτήρια.

Η μεθοδολογία της έρευνας είναι φυσικά διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της οργάνωσης και μπορεί να βρεθεί στον παρακάτω σύνδεσμο.

Επαναλαμβάνω, η έκθεση δεν περιλαμβάνει καμία κατάταξη χωρών.

3. «Τα αποτελέσματα της έκθεσης έρχονται να διαψεύσουν πανηγυρικά αντίστοιχη έκθεση που συντάχθηκε από ΜΚΟ, κι όχι από τον επίσημο φορέα της ΕΕ».

Το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν είναι επίσημος φορέας ή όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός διεθνής οργανισμός με τεράστιο κύρος, αλλά δεν είναι φορέας της ΕΕ, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η ιστοσελίδα.

Ακόμα χειρότερα για το Iefimerida, οι «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» είναι επίσημοι συνεργάτες του Συμβουλίου της Ευρώπης και μια από τις οργανώσεις που κατέχει ένα συμβουλευτικό καθεστώς στο πλαίσιο του οργανισμού.

4. Ο πίνακας συνοδευόμενος από το παρακάτω σχόλιο:

«Στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, λοιπόν, η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο επίπεδο όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως φαίνεται και στον σχετικό χάρτη».

image

Ας δούμε πόσα προβλήματα έχει η παρουσίαση του πίνακα από την ιστοσελίδα Iefimerida.

Η ιστοσελίδα θέλει ο αναγνώστης και η αναγνώστρια να πιστέψουν ότι εδώ έχουμε μια κατάταξη χωρών ως προς την ελευθερία του τύπου, κατάταξη που συνέταξε το Συμβούλιο της Ευρώπης και δείχνει τη χώρα μας στη μέση, υπονοώντας πως το low-medium-high που βλέπουμε στην πάνω αριστερή γωνία του πίνακα αφορά θέσεις κατάταξης.

Ο πίνακας παρατίθεται στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά προέρχεται από άλλη έκθεση και παρατίθεται εκεί ως δευτερογενές υλικό. Ο πίνακας προέρχεται από το Media Pluralism Monitor 2021.Όπως ήδη αναφέρθηκε, η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν έχει καμία κατάταξη.

Η iefimerida μας λέει ότι ο πίνακας δείχνει κατάταξη για την ελευθερία του τύπου. Το μέγεθος του ψέματος αρκεί για να επιβεβαιώσει την έκθεση των «Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα».

Οι δυο παρακάτω εικόνες δείχνουν πως παρουσιάστηκε ο πίνακας στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης και στην πρωτότυπη έκθεση του Media Pluralism Monitor.

image

Ο πίνακας, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Iefimerida, αναφέρεται στους κινδύνους που προκύπτουν από τον μιντιακό εγγραμματισμό και τις ψηφιακές ικανότητες των πολιτών. Δεν έχει να κάνει καθόλου με την ελευθερία του Τύπου.

Εάν βέβαια, οι υπεύθυνοι για τη συγγραφή αυτού του άρθρου στην Iefimerida ήθελαν να βρουν τους πραγματικούς πίνακες για την ελευθερία του τύπου από την πρωτότυπη έρευνα θα μπορούσαν πολύ εύκολα να το κάνουν. Ας δούμε παρακάτω μερικούς από αυτούς.

Επιρροή της ιδιοκτησίας στο περιεχόμενο

image

Πολιτική ανεξαρτησία των ΜΜΕ

image

Δημοσιογραφική/συντακτική αυτονομία

image

Διανομή κρατικής διαφήμισης

image

Αναρωτιέμαι που και πως μπορεί να δει κανείς την «πανηγυρική διάψευση» της έκθεσης των «Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα», όπως ισχυρίζεται η Iefimerida. Τόσο οι παραπάνω πίνακες όσο και το δημοσίευμα της ιστοσελίδας επιβεβαιώνουν την έκθεση των «Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα».

5. Καταληκτική παρατήρηση: Η Iefimerida εξήρε την έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης χρησιμοποιώντας έναν λανθασμένο πίνακα από την έκθεση Media Pluralism Monitor για να υποστηρίξει τη θέση της. Ξέρετε ποιος οργανισμός βρίσκεται πίσω από την πρωτότυπη έρευνα από την οποία προήλθε ο πίνακας που διαφημίζει η Iefimerida;

Από το περίφημο και δυσφημισμένο στην Ελλάδα «Ινστιτούτο της Φλωρεντίας». Από το Κέντρο για τον Πλουραλισμό των ΜΜΕ και την Ελευθερία του Τύπου του European University Institute που εδρεύει στη Φλωρεντία.

Ποιος είχε κάνει την έρευνα για τις τηλεοπτικές άδειες που λοιδορήθηκε τότε από δεκάδες σχολιαστές στα ΜΜΕ; Το Florence School of Regulation που ανήκει στο Κέντρο Προηγμένων Μελετών Robert Schuman του European University Institute που εδρεύει στη Φλωρεντία.

Το «άγνωστο Ινστιτούτο της Φλωρεντίας» είναι διεθνές ερευνητικό και ακαδημαϊκό ίδρυμα που δημιουργήθηκε από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας).

Κλείνοντας, το σημερινό επιβεβαιώνει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα mainstream ΜΜΕ στη χώρα και η εξόφθαλμα παραπλανητική παρουσίαση των στοιχείων στο άρθρο περισσότερο επιβεβαιώνει παρά διαψεύδει την έκθεση των «Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα». Η Iefimerida χρωστά άμεσα ένα συγγνώμη στους αναγνώστες της.

Πηγή: parallaximag.gr