Σε λιγότερο από 220 μέρες θα ψηφίσουμε για τις ευρωεκλογές. Ενώ σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση και σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα γνωρίζουμε ήδη τα ψηφοδέλτια, δυστυχώς στη χώρα μας έχουμε καθυστερήσει να ανοίξουμε το φάκελο των ευρωεκλογών.

Ads

Θα προσπαθήσω να αναλύσω την κατάσταση που επικρατεί πανευρωπαϊκά κοιτάζοντας “με το μικροσκόπιο” τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα. Βέβαια σε με μια τόσο ρευστή επικαιρότητα και ιδιαίτερα σε μια περίοδο που καθημερινά έχουμε εξελίξεις σε εθνικά κόμμα ή ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, η ανάλυση πρέπει να γίνεται σε τακτικά διαστήματα.

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Ο Μανφρεντ Βεμπερ, Βαυαρός επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ και γνωστός πολέμιος της χώρας μας φαίνεται να είναι το φαβορί για την υποψηφιότητα του για την προεδρία της Κομισιόν. Οι περισσότερες, αν όχι όλες, κυβερνήσεις που στηρίζονται στο ΕΛΚ τον έχουν στηρίξει δημόσια. Η άλλη υποψηφιότητα του Φιλανδού Αλεξάντερ Στουμπ, παρά τις έξυπνες καμπάνιες του στο διαδίκτυο (without EU, i’m just Alx Stbb και NextGenerationEurope) δεν «τραβάει» και δεν αλλάζει τη σημερινή εικόνα του ΕΛΚ που φλερτάρει ολοένα και περισσότερο με την ακροδεξιά και τις λαϊκιστικές εθνικιστικές φωνές που ακούγονται στο εσωτερικό του. Να αναφερθεί ότι στη πρόσφατη συνεδρίαση των ηγετών του ΕΛΚ, ο Ούγγρος Βικτορ Ορμπαν είπε ξεκάθαρα πως “εγώ δεν αλλάζω, αν θέλετε διώξτε με”. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη στο θέμα αυτό.

Ads

Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές

Παρά την κρίση που διανύει η οικογένεια αυτή ως αποτέλεσμα της «πασοκοποίησης» πολλών κομμάτων της, στηρίζει τον Ολλανδό και νυν αντιπρόεδρο-επίτροπο της Κομισιόν Φραντς Τιμερμανς, ενω συνεχίζει να φλερτάρει με τον Μακρόν. Η ηγεσία του PES δείχνει ανίκανη να ξανασηκώσει το κόμμα στις “παλαιές δόξες” του ενώ δεν λαμβάνει τα μηνύματα από το Νότο (Ισπανία, Πορτογαλία) όπου οι Σοσιαλιστές σε συνεργασία με την Αριστερά δημιουργούν μια νέα δυναμική.
Ο δρόμος της πασοκοποίησης είναι ακόμη μακρύς…

Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι

Ο νυν επικεφαλής Γκι Φερχόφστατ φαίνεται να χάνει την ηγεσία από τις συμμαχίες της νέας γενιάς (Ρούτε-Μακρόν) που θέλει να αλλάξει την εικόνα των Φιλελεύθερων. Το στήριγμα του ΕΛΚ στη σημερινή πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέλει να συνεχίσει να παίζει κομβικό ρόλο στις εξελίξεις και τίποτε δεν αποκλείει τη συνέχεια αυτής της συμμαχίας, παρά τις διαφορετικές αναλύσεις του Μακρόν για το μέλλον της ΕΕ.

Ευρωπαϊκή Αριστερά

Η εικόνα φαίνεται πως θα ξεκαθαρίσει μεχρι το Δεκέμβριο, ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις τη δίνουν με αυξημένη δύναμη στο επόμενο ΕΚ, με διαρροές κυρίως από Σοσιαλιστές.
Το βάρος δίνεται σε συμμαχίες-άνοιγμα με οικολογικές δυνάμεις και σοσιαλιστές που δε δέχονται την συνεχιζόμενη ένταξη του κόμματος τους στη νεοφιλελεύθερη τροχιά. Το προσεχές Φόρουμ των Προοδευτικών δυνάμεων στο Μπιλμπάο το Νοέμβριο θα αποτελέσει την έναρξη αυτού του ανοίγματος.

Ευρωπαίοι Πράσινοι

Ψυχολογικά ανεβασμένοι μετά τις καλές εκλογικές αποδόσεις σε Γερμανία, Λουξεμβούργο και Βέλγιο οι Πράσινοι ήταν οι πρώτοι που ανακοίνωσαν την υποψηφιότητα της Σκα Κελλερ, συμπρόεδρο της Κ.Ο. που υπήρξε υποψήφια και το 2014.

Η Ακροδεξιά

Η Ακροδεξιά παρά την πολυδιάσπασή της στο ΕΚ, δείχνει σημάδια συνοχής μετά της συναντήσεις Σαλβινι-Λε Πεν και η ανακοίνωση του Σαλβινι για την υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν στέλνει πολλά μηνύματα στις Βρυξέλλες, την περίοδο μάλιστα που το κεντρικό θέμα στις συζητήσεις είναι τι θα συμβεί με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας έχουν 3 γεγονότα.

  • η «πόρτα» του Γιουνκερ στον Μητσοτάκη δε θεωρείται τυχαία, μιας και υπάρχει αρνητικό κλίμα για τη ΝΔ εντός του ΕΛΚ μετά τη θέση που πήρε για το Μακεδονικό αλλά και τη μυστική διπλωματία γύρω από το θέμα. Άλλος λόγος η συνεχιζόμενη επιχειρηματολογία περι «4ου μνημονίου» που δεν περνάει πλέον εντός ΕΛΚ.
  • η μικρή συμμετοχή ευρωβουλευτών στη συνεδρίαση του PES με τη Φώφη Γεννηματά έδειξε την πραγματική εικόνα και θέση που κατέχει το ΠΑΣΟΚ στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.
  • στις 27 Νοεμβρίου οι τρεις πολιτικές οικογένειες της Αριστεράς, Πρασίνων, Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο θα συμμετέχουν με τους προέδρους τους σε εκδήλωση που διοργανώνει το Progressive Caucus/Προοδευτική Συμμαχία. Η εκδήλωση αυτή συζητιέται αρκετά στους διαδρόμους των Βρυξελλών.

* Γιώργος Καρατσιουμπάνης, οικονομολόγος-διεθνολόγος