Σε μια φοβερή αποκάλυψη σχετικά με την κάνναβη προέβησαν δεκάδες Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης το τελευταίο διήμερο. Κι έτσι από… γνωστές για την εγκυρότητά τους εφημερίδες και ιστοσελίδες μάθαμε ότι η ταράτσα του Υπουργείου Οικονομικών είναι στρωμένη με κάνναβη.

Ads

Με τη διαφορά βέβαια ότι αυτό συνέβη πριν 11 χρόνια, το 2008! Και όχι εχθές ή προχθές. 

Κοινωνούς της φοβερής και τρομερής αυτής αποκάλυψης, μας έκαναν περισσότερα από 20 (είκοσι) Μέσα Ενημέρωσης, ανάμεσα σε άλλους Τα Νέα, Το Πρώτο Θέμα, Το News Bomb, το Protagon, o Ελεύθερος Τύπος, το Tribune και άλλοι πολλοί αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ορθή τη ρήση «άλλος πίνει, άλλος μεθάει».

Η Ελλάδα παραπαίει ακόμη ανάμεσα στη δαιμονολογία γύρω από το φυτό, τον εντυπωσιασμό, την απροσεξία και συχνά την ανοησία. Και τα «καλά πληροφορημένα και έγκυρα Μέσα Ενημέρωσής», μας βοηθούν κι αυτά όσο μπορούν.

Ads

Παρακάτω μερικές μόνο εικόνες από «τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα», ενώ ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο για το θέμα «της μαστουρωμένης ταράτσας» που πρωτο-δημοσιεύτηκε στο Tvxs.gr το Μάρτιο του 2016.

image

Ένας κήπος με μια… δόση κάνναβης στην ταράτσα του υπουργείου Οικονομικών!

Μπορεί να είναι ένα γκρίζο και άχαρο κτίριο, το σκηνικό όμως στην ταράτσα του υπουργείου Οικονομικών πολύ λίγο σου θυμίζει ότι βρίσκεσαι στην καρδιά της πλατείας Συντάγματος. Από το 2008 ένας κήπος με πολύχρωμα φυτά έχει στηθεί εκεί, ο οποίος πέραν της -κατά κυριολεξία- ανάσας που προσφέρει στο κέντρο, αποδίδει στο συγκρότημα ενεργειακό όφελος αξίας 5.630 ευρώ το χρόνο. Κι αν αυτό είναι σε κάποιους γνωστό, άγνωστο είναι ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η οικοστέγη του στρατηγείου της ελληνικής οικονομίας είναι στρωμένη πάνω σε κάνναβη!

Μην πάει ο νους σας εκεί που πάει. Όσο κι αν ψάξει κανείς στον κήπο του υπουργείου Οικονομικών δεν θα βρει το γνωστό επτάφυλλο φυτό. Είναι κρυμμένο. Και είναι κρυμμένο, όχι επειδή είναι παράνομο, διότι δεν μιλάμε βέβαια για μαριχουάνα.

image

Κάτω από τα όμορφα λουλούδια, η ταράτσα του υπουργείου έχει ως βάση ένα θερμομονωτικό εδαφοκάλυμμα, βασικό υλικό για την κατασκευή του οποίου είναι η βιομηχανική ή αλλιώς, κλωστική κάνναβη. Πρόκειται για μια ποικιλία του φυτού που όχι μόνο δεν έχει ψυχοτρόπες επιδράσεις, αλλά αντίθετα μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην οικονομία και το περιβάλλον.

image

Όπως λέει στο tvxs.gr ο Βαγγέλης Ματράκας, ο άνθρωπος που σε συνεργασία με τον  ιδρυτή της εταιρίας Οικοστέγες,  Άντριου Μάικλ Κλέμεντς, έστρωσαν το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών με κάνναβη, «η βιομηχανική κάνναβη αποτελεί γεωργικό προϊόν που καλλιεργείται για την παραγωγή ευρέος φάσματος προϊόντων, μεταξύ των οποίων τρόφιμα και ποτά, καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας, συμπληρώματα διατροφής, καθώς και υφάσματα, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, νήματα, χαρτί, αλλά και κατασκευαστικά και μονωτικά υλικά». «Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η παγκόσμια αγορά κάνναβης αποτελείται από περισσότερα από 25 000 προϊόντα», σημειώνει.

image

Όσον αφορά την μόνωση, εξηγεί πως αποτελεί ένα υλικό πρώτης επιλογής, καθώς φιλτράρει τον αέρα που αναπνέουμε, δεν προκαλεί δερματικές παθήσεις και αλλεργίες, βοηθάει το κτίριο να αναπνέει, εξισορροπεί την υγρασία και θωρακίζει αντιπλημμυρικά,  αλλά έχει και τη δυνατότητα να ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό τη θερμοκρασία του κτίσματος στο οποίο έχει επενδυθεί, προσφέροντας δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη τον χειμώνα.

image

Κάπως έτσι προκύπτει και το ποσό των 5.630 ευρώ που όπως απεφάνθη μελέτη του Πολυτεχνείου, εξοικονομεί το υπουργείο Οικονομικών από επιπλέον ενεργειακές σπατάλες που θα είχε, αν δεν είχε το υπόστρωμα κάνναβης και τη φανταχτερή χλωρίδα στην οικοστέγη του. Πιο συγκεκριμένα, σε έρευνα που εκπόνησε το Μετσόβιο με επικεφαλής τον καθηγητή Εμμανουήλ Ρογδάκη, το εντυπωσιακό συμπέρασμα ήταν ότι η εγκατάσταση του ταρατσόκηπου απέφερε: 50% οικονομία για τον τελευταίο όροφο, 10% οικονομία στην συνολική ψύξη και 5% οικονομία στη συνολική θέρμανση του κτιρίου!

Οι περιπέτειες ενός ανθρώπου που ασχολήθηκε με την κάνναβη

Η πρώτη επαφή του Βαγγέλη Ματράκα με την κάνναβη δεν έγινε στο υπουργείο Οικονομικών ωστόσο. Αυτή ήταν μάλλον η τελευταία του επαφή, εφόσον πρώτα αναγκάστηκε να κλείσει το κατάστημα που διατηρούσε.

image

«Γίνε φίλος της φύσης – γίνε μέρος της λύσης», ήταν το σλόγκαν της διαφήμισης μιας εταιρείας που εμπορευόταν προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης το 1998, το οποίο του κίνησε το ενδιαφέρον και ξεκίνησε την έρευνα του για το φυτό. Λίγο μετά θα άνοιγε το Kannabishop στην Χαλκίδα, ένα εγχείρημα που τελικά θα τον έβαζε σε μεγάλες περιπέτειες.

image

Στο μαγαζί μπορούσε κανείς να βρει μια ευρεία γκάμα προϊόντων, από ρούχα και παπούτσια μέχρι καλλυντικά και μπύρες, τα οποία είχαν παραχθεί νόμιμα σε ευρωπαϊκές χώρες, από βιομηχανική κάνναβη. Σύντομα υπήρξε μεγάλη ζήτηση για τα προϊόντα του Kannabishop, αλλά και συζήτηση, καθώς ο κόσμος ήθελε να μάθει περισσότερες πληροφορίες.

image

Για να διαφημίσει μάλιστα την επιχείρηση του, αλλά και για να επικοινωνήσει τον οικολογικό προσανατολισμό της χρήσης του φυτού στη βιομηχανία, ο Βαγγέλης μοίραζε στους πελάτες του ένα φύλλο χαρτιού κατασκευασμένο από κάνναβη, εξηγώντας ότι για την παραγωγή του δεν έχει χρειαστεί να κοπεί κανένα δέντρο. Με αφορμή αυτό, τα τότε αρμόδια υπουργεία αλλά και μία αντι-ναρκωτική ΜΚΟ με επικεφαλής έναν γνωστό πανελίστα τρας εκπομπών που είχε αυτοχριστεί σερίφης κατά της κάνναβης, θα τον κατηγορούσαν για διαφήμιση ναρκωτικών ουσιών και θα τον έσερναν στα δικαστήρια, φορτώνοντας του κακουργηματικές πράξεις.

image

Όπως θυμάται ένα από τα τραγελαφικά επεισόδια των ημερών εκείνων, ήταν το γεγονός ότι οι επίσημες αρχές  είχαν πάει στο Χημείο του Κράτους για ανάλυση… παντελόνια και παπούτσια για να διαπιστώσουν αν περιέχουν ναρκωτικά, με το Χημείο να τους διώχνει και να τους λέει και μην ξαναφέρουν ρούχα σε αυτό.

image

Μετά από δύο χρόνια που ο Βαγγέλης υποχρεούνταν να πηγαίνει κάθε πρώτη του μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και να υπογράφει και με την αστυνομία να μπαινοβγαίνει στο μαγαζί, η επιχείρηση κατέρρευσε. Τουλάχιστον όμως, εκείνος αθωώθηκε πανηγυρικά.

image

Σχολιάζοντας σήμερα τα όσα έζησε, κάνει λόγο για «πολιτική δίωξη», καθώς όπως λέει βρέθηκε κατηγορούμενος λόγω μίας σύγκρουσης της πολιτικής της Ελλάδας για την κάνναβη με την ευρωπαϊκή πολιτική.

image

Την ίδια τύχη είχαν και όλοι όσοι επιχείρησαν να ανοίξουν κατάστημα της αλυσίδας Kannabishop στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες των 18 καταστημάτων που έκαναν το βήμα της κάνναβης, βρέθηκαν στα δικαστήρια κατηγορούμενοι για 200 αγορανομικές παραβάσεις, 50 πλημμελήματα και 28 κακουργήματα. Και οι αποφάσεις; Όλες αθωωτικές

Το  μόνο Kannabishop που καταφέρνει να επιβιώνει μέχρι σήμερα,  είναι αυτό των Εξαρχείων.

Η ώρα της απελευθέρωσης έφτασε

Η καλή είδηση ότι ελευθερώνεται η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα, ήρθε πριν λίγες μέρες από τις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα, από την ημερίδα που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Στέλιος Κούλογλου για την κλωστική και ιατρική κάνναβη και τον ρόλο που μπορούν να παίξουν στην ελληνική οικονομία. Πιο συγκεκριμένα η Άννα Φουλίδη, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοίνωσε ότι η σχετική υπουργική απόφαση βρίσκεται καθ’ οδόν και θα είναι πραγματικότητα εντός ολίγων ημερών.

Σημειώνεται, ότι τον Μάρτιο του 2013 ψηφίστηκε νόμος που αφαιρεί την βιομηχανική κάνναβη από τον πίνακα των απαγορευμένων – εξαρτησιογόνων ουσιών και επιτρέπει την επανακαλλιέργεια της στην Ελλάδα. Τρία  χρόνια μετά, η προαναγγελθείσα έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα συναρμόδια υπουργεία είναι το βήμα που απομένει για να φυτευτεί κυριολεκτικά ο σπόρος που ενδεχομένως θα κάνει την ελληνική οικονομία… να ανθίσει.

image

Ο Βαγγέλης Ματράκας που μοιράστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο την ιστορία του, περιμένει τώρα μαζί με μία μεγάλη  ομάδα βιοκαλλιεργητών το επίσημο πράσινο φως για να ξεκινήσει τη σπορά. «Σκεφτόμαστε να ασχοληθούμε και με την καλλιέργειά της, αλλά, και με την μεταποίηση της κάνναβης», λέει στο tvxs.gr. «Είναι μια εξαιρετική λύση για τον αγροτικό τομέα γιατί είναι ένα φυτό που έχει πάρα πολλές κατευθύνσεις», θα σχολιάσει.

Σημείωση, προς αποφυγή παρεξηγήσεων

Στην Ελλάδα, μαζί με την ινδική κάνναβη, που καλλιεργείται παράνομα σε ορισμένα μέρη της, έχει δαιμονοποιηθεί και η κλωστική, η καλλιέργεια της οποίας επίσης απαγορεύεται, την ίδια στιγμή που σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδοτείταιΠοιά είναι  η διαφορά της ινδικής  με την βιομηχανική κάνναβη, όμως;

image

Η μαριχουάνα και η κλωστική κάνναβη προέρχονται από το ίδιο είδος φυτού, την Cannabis sativa, αλλά από διαφορετικές ποικιλίες. Η κάνναβη διαφέρει από γενετική άποψη. Διακρίνεται από τη χρήση και τη χημική της σύσταση, καθώς και από τις διαφορετικές πρακτικές καλλιέργειας στην παραγωγή της.

image

Η μαριχουάνα ανήκει στις ποικιλίες ψυχοδραστικής κάνναβης με υψηλή περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC), η οποία συγκεντρώνεται κυρίως στις ανθοφόρες κορυφές. Αντίθετα, στη βιομηχανία χρησιμοποιούνται κυρίως οι ίνες του φυτού, κοινώς το άχυρό του. Τα επίπεδα THC της μαριχουάνας είναι υψηλότερα από αυτά της κάνναβης και ανέρχονται κατά μέσο όρο σε περίπου 10 %, την ίδια στιγμή που στην βιομηχανική μορφή του φυτού, το ποσοστό αυτό κινείται περίπου στο 0,3%.