Η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα απασχόλησε και τα διεθνή ΜΜΕ όπως ήταν αναμενόμενο, με τα περισσότερα να σημειώνουν πως ξεκινά μια νέα σελίδα στις σινοελληνικές σχέσεις η οποία στηρίζει επίσης και τη δοκιμαζόμενη ευρωοικονομία.

Ads

«Η ομιλία του πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Wen Jiabao, στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί σαφές μήνυμα για την ψήφο εμπιστοσύνης της Κίνας προς την Ελλάδα, και για το ότι η Κίνα προχωρεί σε έμπρακτη βοήθεια προς την Ελλάδα και την Ε.Ε.» σημειώνει ο τηλεοπτικός σταθμός CCTV ο οποίος μετέδωσε ζωντανά την ομιλία του Κινέζου πρωθυπουργού.

Στον ίδιο σταθμό παραχώρησε συνέντευξη ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, Hua Shiping, ο οποίος τονίζει ότι η χρήση του όρου «στρατηγική εταιρική σχέση» αναδεικνύει την απουσία πολιτικών προβλημάτων στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, και προσθέτει ότι είναι δυνατή η συνεργασία στους τομείς της Ναυτιλίας, της Εκπαίδευσης, της Τεχνολογίας και του Περιβάλλοντος.

Το κινεζικό πρακτορείο Xinhua
δημοσιεύει απόσπασμα της ομιλίας του κ. Τζιαμπάο και σημειώνει πως η «η Κίνα στηρίζει την Ελλάδα και είναι έτοιμη να επεκτείνει τη συνεργασία της με την Ελλάδα και να βοηθήσει τη χώρα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες» προσθέτοντας πως «χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης και της κρίσης χρέους. Στηρίζουμε τα μέτρα της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. προς αυτήν την κατεύθυνση».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο κ.Τζιαμπάο δήλωσε ότι η Κίνα διαθέτει ήδη ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, και θα συνεχίσει να έχει θετική στάση και να συμμετέχει και στο μέλλον στην αγορά ελληνικών ομολόγων, και τόνισε ότι «η Κίνα θα συνεργασθεί με την Ελλάδα για την αντιμετώπιση κάθε είδους προκλήσεων και για την ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης», σημειώνοντας ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει λάβει θετικά μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης χρέους.

Ads

Ο τηλεοπτικός σταθμός Phoenix TV παραθέτει δήλωση του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη θετική πορεία και στις θετικές προοπτικές των διμερών και των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, και εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του κ.Τζιαμπάο στην Ελλάδα.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο EFE και οι εφημερίδες ABC, Finanzas και El Pais, αναφέρονται στη διήμερη επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα. Γίνεται αναφορά στην εταιρεία COSCO που από πέρσι έχει αναλάβει τη διαχείριση του Λιμένα του Πειραιά και στις δηλώσεις των κινεζικών αρχών να καταστήσουν το λιμάνι, δίαυλο εμπορικής επικοινωνίας με την Κίνα. Για το λόγο αυτό ο Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τις κινεζικές επενδύσεις στη χώρα, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη του Κινέζου Πρωθυπουργού ανοίγει ευκαιρίες για την υλοποίηση πολλών επενδύσεων, ενώ ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε τα σχέδια των Κινέζων ως «θαύμα και ψήφο εμπιστοσύνης» για την ελληνική οικονομία.

Η ανταποκρίτρια της ABC Begona Castiella στην Ελλάδα, αναφέρει ότι ο κ. Jiabao κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Παπανδρέου, κατέστησε σαφή την πρόθεση της Κυβέρνησής του να καταστήσει την Ελλάδα χώρα εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη, διευκρινίζοντας ότι οι δύο χώρες θα προχωρήσουν σε μια στενή στρατηγική συνεργασία και ότι η Κίνα θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα όταν αυτά θα πωλούνται στις διεθνείς αγορές, όπως έκανε και στο παρελθόν.

Η ανακοίνωση αυτή, αναφέρει η κα Castiella, αποτελεί «φιάλη οξυγόνου» για την Ελλάδα η οποία έχει ανάγκη τις ξένες επενδύσεις για να εκπληρώσει τη συμφωνία που έχει συνάψει με το ΔΝΤ, ενώ ο κ. Jiabao δήλωσε με σαφήνεια ότι «όταν η Ελλάδα έχει προβλήματα, η Κίνα είναι έτοιμη να της παράσχει κάθε βοήθεια».

Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφησαν πολλές συμφωνίες (χωρίς να γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός, αλλά υπολογίζεται ότι ξεπερνούν σε αξία τα 300 εκατομμύρια δολάρια) για την προώθηση των κινεζικών επενδύσεων και την ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών, στους τομείς της ναυτιλίας, των ναυπηγείων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, του τουρισμού και των κατασκευών). Είναι πλέον γνωστό ότι η κινεζική COSCO θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για την μεταφορά των εμπορευμάτων, ενώ όπως αναφέρει και το EFE, ο κ. Jiabao ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ταμείου ύψους 5 δις δολαρίων ώστε οι Έλληνες εφοπλιστές να μπορούν να χρηματοδοτούν τις αγορές πλοίων που κατασκευάζονται στην Κίνα. Στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο η κινεζική HUAWEI θα αναλάβει την προμήθεια του ΟΤΕ με υλικό ευρυζωνικών συνδέσεων ενώ τέλος, πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι με τη βοήθεια του Κατάρ και της Κίνας η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να ενισχύσει το προφίλ της και να κερδίσει την εμπιστοσύνη επιχειρηματιών και επενδυτών.

Το γερμανικό Spiegel Online αναφέρει μεταξύ άλλων πως η Κίνα συμφώνησε να βοηθήσει την Ελλάδα με δάνειο μεγαλύτερο των 3,6 δις ευρώ υποσχόμενη να αγοράσει κρατικά ομόλογα. Ο πρωθυπουργός Wen Jiabao δήλωσε κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, ότι οι καλοί φίλοι «είναι εδώ για να βοηθάνε, όταν κανείς τους χρειάζεται».

Η Κίνα προσέφερε στην δοκιμαζόμενη οικονομικά Ελλάδα οικονομική τόνωση από τα γιγαντιαία συναλλαγματικά της αποθέματα. Ο κινέζος πρωθυπουργός Wen Jiabao δήλωσε στην αρχή της διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα, ότι η χώρα του έχει ήδη αγοράσει κρατικά ομόλογα και επεσήμανε, ότι θα κάνει κάτι ανάλογο και στο μέλλον, εφόσον η Ελλάδα θελήσει να δανειστεί στις χρηματαγορές.

«Η Κίνα θα αναλάβει μεγάλες προσπάθειες, για να υποστηρίξει τις χώρες της Ευρωζώνης και να επιτρέψει στην Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση», δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός. Πρόσφατα η Ελλάδα κάλυψε τις ανάγκες ρευστότητάς της με βραχυπρόθεσμα δάνεια. Η κυβέρνηση θέλει να εκδώσει πολυετή ομόλογα και πάλι του χρόνου. Το πακέτο διάσωσης άνω των 110 δις ευρώ από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επέτρεπε ωστόσο στη χώρα να περιμένει γι’ αυτό μέχρι το 2012.

Ελλάδα και Κίνα υπέγραψαν μια συμφωνία- πλαίσιο για μελλοντικές επενδύσεις. Επ’ ευκαιρία της επίσκεψης, ελληνικές και κινεζικές επιχειρήσεις συμφώνησαν για την από κοινού υλοποίηση έργων στους τομείς της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών, του τουρισμού και των κατασκευών. «Οι καλοί φίλοι είναι εδώ για να βοηθάνε, όταν κανείς τους χρειάζεται», όπως ελέχθη. Ο Παπανδρέου απάντησε: «Για μας, αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης».

Μέσα σε πέντε χρόνια αναμένεται να διπλασιαστεί ο ετήσιος όγκος εμπορικών συναλλαγών, ίσος περίπου με 5,8 δις ευρώ, δήλωσε ο κινέζος πρωθυπουργός Wen Jiabao μετά τις συνομιλίες του με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου. Εκτός αυτού προγραμματίζεται δάνειο ύψους 3,6 δις ευρώ για τους έλληνες εφοπλιστές, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την αγορά κινεζικών πλοίων.
Ο Wen εκτός διαβεβαίωσε εξάλλου την Αθήνα και για την αγορά κρατικών ομολόγων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Κίνα θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε κόμβο για τις εξαγωγές της στην ΝΑ Ευρώπη.

Και το πρακτορείο Reuters αναφέρεται στην υπόσχεση της Κίνας για αγορά ελληνικών ομολόγων. Ο Wen Jiabao, εξέφρασε καταρχάς την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να ανακάμπτει από την οικονομική κρίση, σε σημερινή του ομιλία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ παράλληλα δήλωσε σίγουρος για το μέλλον της χώρας δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα. «Όταν η Ελλάδα παρουσιάζει δυσκολίες, η Κίνα είναι έτοιμη να της παράσχει όση βοήθεια μπορεί», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου. Όσον αφορά την αγορά ελληνικού χρέους ο Κινέζος Πρωθυπουργός δήλωσε: «με το απόθεμα της χώρας σε ξένο συνάλλαγμα η Κίνα έχει ήδη αγοράσει και διατηρεί ελληνικά ομόλογα και θα συμμετέχει και θα αγοράσει ομόλογα που θα εκδώσει η Ελλάδα».Σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο, ο Κινέζος Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα μόνο όταν η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές ενώ δεν διευκρίνισε πόσο από το ελληνικό χρέος θα καλύψει η αγορά αυτή.

Αναφορικά με τις επενδύσεις, το Reuters επισημαίνει ότι υπογράφθηκε σχετικό μνημόνιο μεταξύ των δύο χωρών για την προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα ενώ κινεζικές και ελληνικές επιχειρήσεις υπέγραψαν συμφωνίες σε τομείς της οικονομίας όπως η ναυτιλία, οι τηλεπικοινωνίες, ο τουρισμός και οι κατασκευές.

Τέλος, ο Κινέζος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα γενικότερα προβλήματα που ταλανίζουν την ευρωπαϊκή οικονομία και συγκεκριμένα το ευρώ τονίζοντας ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ε.Ε. ώστε να ενδυναμωθεί το διεθνές οικονομικό σύστημα και να ενισχυθεί η επίβλεψή του ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση.