Σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στα 50.126 κρούσματα της ημέρας Η αντικειμενική πραγματικότητα λέει ότι στις 6 Νοεμβρίου 2020 τόσα ήταν το σύνολο των κρουσμάτων από ενάρξεως της πανδημίας. Οπότε, σήμερα είχαμε μέσα σε μια μόνον ημέρα όσα σημειώθηκαν κατά τις πρώτες 254 ημέρες της πανδημίας, από την πρώτη εμφάνιση του κορωνοιού στην Θεσσαλονίκη (26/2).

Ads

Το γράφω αυτό γιατί σε λίγες ημέρες ίσως να φανούν στα κανάλια της κυβερνήσεως και γενικώς της καταστάσεως ολίγα τα 50.000 κρούσματα…

Κατά δεύτερο λόγο, κάποιοι θα εστιάσουν στο ότι υπερβήκαμε σήμερα τους 21.000 θανάτους, πράγμα που μας δίνει μια θέση μέσα στις τριάντα δύο πρώτες σε θνησιμότητα χώρες, παγκοσμίως. (2035 απώλειες ανά εκατομμύριο πληθυσμού).

Η 32η θέση οφείλεται στο ότι προσπεράσαμε σε θνησιμότητα από covid την Χιλή των 18.000.000 κατοίκων που έχει 2023 απώλειες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ποιο είναι τώρα το πολιτικά ενδιαφέρον σε αυτή την τρίτη και παραμελημένη είδηση; Η Χιλή είχε πέσει επίσης θύμα του τουριστικού τυχοδιωκτισμού της.

Ads

Αυτό είχε αποτελέσει αφορμή ενός άρθρου μου στις 11 Μαίου που προειδοποιούσε για τον κίνδυνο να έχει η Ελλάδα την ίδια τύχη Η προειδοποίηση μάλλον είχε την μεταχείριση που επιφύλασσαν ανέκαθεν οι Επιμηθείς στους Προμηθείς.

Όποιος ενδιαφερθεί να ξαναδιαβάσει κάτι τόσο μπαγιάτικο, όσο ένα άρθρο 8 μηνών,  θα πληροφορηθεί με λεπτομέρειες όχι μόνο το πάθημα της Χιλής και το πόσο μοιάζει με το δικό μας αλλά θα βεβαιωθεί και ότι η πολιτική ηγεσία γνώριζε πλήρως τον κίνδυνο κι όχι μόνον … γιατί διαβάζει επιμελώς TVXS.

Απλώς, αν και γνώριζε, συμπεριφέρθηκε με ήθος και ύφος παπατζή της Ομόνοιας και στον ίδιο τυχοδιωκτικό δρόμο συνεχίζει και σήμερα όσο κι αν παριστάνει ότι εκπροσωπεί νοικοκυραίους.Ενδιαφέρον έχει και η τύχη που επιφύλαξαν οι Χιλιανοί εκλογείς στην ένοχη κυβέρνηση Piñera. Ακολουθεί το άρθρο

Πανδημία: Σύνδρομο Χιλής εν όψει

Το 35% των ανθρώπων στην Χιλή εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση. Η τοπική κυβέρνηση αγόρασε πολλά εμβόλια και εμβολίασε τον πληθυσμό. Τι έγινε όμως;

Επικοινωνιακά δεν στήριξαν το μήνυμα. Υπήρξε τεράστια πτώση της συμμόρφωσης, έγινε άρση των μέτρων και, δυστυχώς, η Χιλή ζει ένα τεράστιο επιδημικό κύμα με πολλαπλές εισαγωγές στα νοσοκομεία και θανάτους».

Σωτ Τσιόδρας: «Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας», ομιλία στην Ακαδημία Αθηνών, 6 Απριλίου 2021

Τι ακριβώς έγινε στο κακό παράδειγμα της Χιλής; Νέο κύμα, νέο λοκντάουν, νέες εκατόμβες κι όλα αυτά  που τα ελληνικά ΜΜΕ συνηθίζουν να προβάλουν, γιατί οι ξένοι καυμοί αναδεικνύουν την ημετέρα ευτυχία. Πώς ακούστηκαν όμως αυτές οι προειδοποιήσεις στην Ελλάδα του Μωυσέως, όπου απευθύνθηκε ως Κασσάνδρα ο καθηγητής; Μάλλον εις ώτα μη ακουόντων …

Τα χαιρέκακα, σε άλλες περιπτώσεις, ΜΜΕ τι είπαν; Τι είπαν όταν έβλεπαν, μετά το όπως- όπως άτσαλο «άνοιγμα», τα κρούσματα να πέφτουν όλο και λιγότερο;

Τι είπαν έστω αργότερα που τα είδαν να σταθεροποιούνται ή και να ανεβαίνουν λίγο όπως την προηγούμενη εβδομάδα; Τι λέγανε ακόμη και χθες που είδαν να εκτινάσσονται κατά την χθεσινή μαύρη Δευτέρα της πανδημίας (την χειρότερη Δευτέρα όλης της περιόδου με 1904);

Συνέχισαν να εξυμνούν τις «νέες ανάσες ελευθερίας» που ετοιμάζει η κυβέρνηση! Καταλαβαίνουν άραγε ότι με τα «ποιηματάκια» τους παίρνουν ανθρώπους στο λαιμό τους;

Χιλή και Ισραήλ

Η μακρινή χώρα των 18 εκατομμυρίων έχει σήμερα 27.000 θύματα. Μήνες μετά από τις λάθος αποφάσεις, η Χιλή ακόμη παιδεύεται να ξεμπλέξει από ένα κύμα που την χτύπησε κατακαλόκαιρο. Ας σημειωθεί, ότι όταν πήρε την λάθος απόφαση – να τα ποντάρει όλα στον καιρό – η περίπου διπλάσια από εμάς Χιλή είχε μόλις 1300 κρούσματα ημερησίως (κι όχι 3000 στον μισό πληθυσμό!).

Αντιπαρέβαλε όμως ο κ Τσιόδρας σε αυτή την προ 35νθημέρου ομιλία του και το επιτυχημένο παράδειγμα του Ισραήλ. Ανέφερε ότι η κοντινή χώρα των 9 εκατομμυρίων κατοίκων και των 6000 θυμάτων, άνοιγε μόνον αφού είχε ήδη τότε χορηγήσει και τις δύο δόσεις Pfizer σε αρκετά πάνω από τους μισούς κατοίκους της.

Υποδείκνυε δηλαδή η «Κασσάνδρα» με σαφήνεια, ότι το ημέτερο ασφαλές άνοιγμα δεν θα έπρεπε να γίνει το Πάσχα αλλά πολύ αργότερα, αφού θα είχαμε περάσει το 50% εμβολιασμού Πράγμα, που ακόμη κι αν πιστέψουμε τον οπτιμισμό του ΕΟΔΥ, πάει για προχωρημένο καλοκαίρι. Αλλά εμείς μεταξύ Τσιόδρα Σωτήρη και Θεοχάρη Χάρη, διαλέγουμε πάντα Χάρη!

Το έκανε ακόμη πιο ταληράκια ο καθηγητής … Στο Ισραήλ κατά το «άνοιγμα», το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann ανέφερε ότι η χώρα έχει πτώση στα κρούσματα της τάξης του 96%, 90% στους σοβαρά ασθενείς και 85% στους θανάτους. Ήδη είχε και ημέρες με μηδέν θανάτους. Πως λέμε η Ελλάδα της Πρωτομαγιάς; Ε, καμία σχέση!

Κατά τις ημέρες της ομιλίας εκείνης, η χώρα βρισκόταν στην κορύφωση του τρίτου κύματος και καταλάβαινε κανείς ότι κατά τις επόμενες εβδομάδες θα αναπτυσσόταν πολιτική πίεση για την έναρξη της τουριστικής σαιζόν.

Μέσα όμως στο κλίμα αυτοεγκωμιασμού για το θαύμα Πιερρακάκη – Θεμιστοκλέους στον εμβολιασμό, κι αφού κατάπιαμε αμάσητο ακόμη και το σκάνδαλο της μαζικής κλοπής στην σειρά εμβολιασμών, σχετικά λίγοι επέμειναν στην προσεκτική γραμμή. Οι πολλοί αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και με χαρά κατάπιαν το δηλητηριώδες δόλωμα, που εξωθούσε σε πρόωρο άνοιγμα.

Τουριστική αμεριμνησία;

Η Χιλή όπως και το Ισραήλ, έσπευσε να προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες πριν από όλους, υλοποίησε ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα εμβολιασμού  και δημιούργησε μια αίσθηση ασφαλείας. Η κυβέρνηση Piñera επιδόθηκε τότε σε επίδειξη αλαζονικής θριαμβολογίας (triumphalism), όπως έγραψε το BBC. 

Αυτή η αίσθηση που αποδείχθηκε ψευδής, προκάλεσε πρόωρη χαλάρωση στους περιορισμούς χωρίς να ληφθούν υπ’ όψη οι υπαρκτοί κίνδυνοι του τουρισμού και των λοιπών δραστηριοτήτων που προυποθέτει.

Τον Ιανουάριο λοιπόν, έδωσε το πράσινο φως στους Χιλιανούς και στους τουρίστες να κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές (νότιο ημισφαίριο). Χωρίς αυστηρούς ελέγχους αφίχθηκαν μαζί και νέα πιο λοιμώδη στελέχη (βραζιλιάνικη μετάλλαξη).

Ο ιός διευκολύνθηκε πολύ να εξαπλωθεί όταν άνοιξαν σχολεία, εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα, τα καζίνο, τα γυμναστήρια και εκκλησίες. Τα ποσοστά μετάδοσης στη χώρα είναι πλέον τόσο υψηλά, όπως δείχνει το διάγραμμα, που τελικώς ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού θα χρειαστεί να εμβολιαστεί προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία.

Το μεγαλύτερο λάθος αποδείχθηκε ότι ήταν η προεξόφληση ανοσίας προτού να γίνει και η δεύτερη δόση. Στην δική μας περίπτωση προεξοφλούνται ακόμη και τα ραντεβού…

Ο αντίστοιχος προς τον κ Τσιόδρα Άγγλος καθηγητής, Κρις Γουίτι, είχε αναφερθεί λίγες μέρες πριν, κι αυτός στο κακό παράδειγμα της Χιλής ως προειδοποίηση: «Είναι απαραίτητο να μάθουμε από εκείνες τις χώρες που βρίσκονται πολύ μπροστά μας ή μαζί μας, όσον αφορά στη διάθεση των εμβολίων», είχε πει σε συνέντευξη Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι χώρες αυτές (Χιλή και Βρετανία) ακολουθούν το Ισραήλ με βραχεία κεφαλή στην γρήγορή κούρσα εμβολιασμών, οπότε εμφανίζουν και ομοιότητες. Εμείς αντιθέτως, μοιάζουμε στο Ισραήλ μόνο στον Μωυσή αλλά αυτό καθόλου δεν μας εμπόδισε από το να είμαστε εξίσου τολμηροί με τους Χιλιανούς, αν και γνωρίζαμε ήδη το πάθημα τους.

Τα κρούσματα των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι την ευεργετική συνέπεια του ήλιου αντιμάχεται η προχειρότητα και ο τυχοδιωκτισμός της πολιτείας που λειτουργεί με κριτήριο το να είναι ευχάριστη κι όχι χρήσιμη.

Όσο είναι καιρός, ας αφήσουν τις ωραιοποιήσεις και τους αυτό-εγκωμιασμούς. Ας δώσουν τη μπάλα στους επιδημιολόγους κι όχι στους δημοσκόπους.

ΥΓ: Σήμερα, το Ισραήλ έχει 62% εμβολιασμού, η Χιλή 48% και η Ελλάδα 23%