Η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου. Την ώρα που η κυβέρνηση τρέχει να μαζέψει φόρους- διότι εάν δεν τους μαζέψει, το φθινόπωρο θα μπει κόφτης στις δαπάνες- την ώρα που οι πολίτες σκέφτονται πως θα γλυτώσουν φόρους και πως θα τη βγάλουν το καλοκαίρι, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση ταυτόχρονα συζητάνε για το Σύνταγμα!

Ads

Ακόμα και συνταγματολόγοι, όπως ο κ. Αλιβιζάτος, έχουν βγάλει ανακοινώσεις με προτάσεις, που επικεντρώνονται μάλιστα στην απάλειψη της αναφοράς «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος»!

Δηλαδή, εδώ καίγεται το σπίτι μας και αυτοί μας βάζουν να τρέχουμε καλοκαιριάτικα για τον συνταγματικό χάρτη; Αυτός μας μάρανε τώρα; Τι έχει το Σύνταγμα ξαφνικά; Έχει πρόβλημα; Εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα;

Πλην του Νόμου περί ευθύνης υπουργών, που χρησιμοποιείται για να γλυτώνουν οι φαύλοι υπουργοί, άλλο πρόβλημα σοβαρό και επείγον δεν υπάρχει. Ο Πρόεδρος είναι διακοσμητικός, οπότε είτε διορίζεται είτε εκλέγεται δεν έχει σημασία. Ο αριθμός των βουλευτών δεν έχει νόημα να αλλάξει, διότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να σωθεί εάν κόψει τους μισθούς 100 βουλευτών. Αντίθετα, η μείωση των βουλευτών θα γελοιοποιήσει κι άλλο το κοινοβούλιο, που θα γίνει κανονική δημόσια υπηρεσία, με διευθυντή και υπαλλήλους που εξαρτώνται απ’ αυτόν και σκύβουν το κεφάλι. Οι 200 ελέγχονται ευκολότερα.

Ads

Ο εκλογικός νόμος ποιο πρόβλημα ακριβώς δημιουργεί; Ότι δίνει μπόνους ή ότι βγάζει κυβέρνηση; Εάν αυτό είναι το πρόβλημα, τότε ας κάνουν απλή αναλογική. Αλλά δεν θα την κάνουν, διότι στην περίπτωση αυτή ο Συριζα θα εξαερωθεί. Ποιος θα τον επιλέξει, όταν όλοι θα γνωρίζουν πως δεν πρόκειται να κυβερνήσει και μάλιστα πως θα είναι και δεύτερος; Πολύ λίγοι, απελπιστικά λίγοι. Θα φεύγουν άλλοι προς τα δεξιά και άλλοι προς τα αριστερά.

Είναι πρόβλημα το 3%; Μα το όριο αυτό μπήκε για να προστατευθεί η χώρα από την δημιουργία μουσουλμανικής μειονότητας. Εκτός και ούτε αυτό ενδιαφέρει, ενόψει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που οφείλουμε να προστατεύουμε.

Αλλά, τι είναι τελικώς το Σύνταγμα; Κάτι το οποίον αποφασίζουν οι συνταγματολόγοι κατά το δοκούν ή μια συμφωνία του λαού με τους αντιπροσώπους του; Το Σύνταγμα εκφράζει το λαό, προστατεύει την ιδιοπροσωπία του, την πολιτική του παράδοση, τις πολιτισμικές του αξίες, την θρησκευτική του πεποίθηση, τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα και καθορίζει τις υποχρεώσεις της εκτελεστικής εξουσίας, της δικαστικής και της νομοθετικής, καθώς και τα όριά τους. Το Σύνταγμα δηλαδή δεν είναι χάρτης που αποτυπώνει τις ιδέες μιας κυβέρνησης, ούτε ενός συνταγματολόγου.  Αυτοί είναι υποχρεωμένοι με τους χάρτες τους να αποτυπώνουν την βούληση του έθνους.

Αυταπάτες

Η κυβέρνηση πιθανόν να νομίζει πως με ένα σμπάρο θα πιάσει δύο τρυγόνια: θα κάνει μια συζήτηση χωρίς κόστος και θα κερδίσει χρόνο και επιπλέον θα εμποδίσει τη ΝΔ να κυβερνήσει. Κλασικό λάθος. Καμιά αντιπολίτευση, ποτέ, δεν εμποδίστηκε από τον εκλογικό νόμο. Ακόμη και αν ισχύσει απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές, αυτό θα προκαλέσει μεγάλο κατακερματισμό και το πρώτο κόμμα, δηλαδή η ΝΔ, θα υποχρεωθεί να κάνει κυβέρνηση με άλλους 2 ή 3. Που είναι το πρόβλημα; Εφόσον με την απλή αναλογική μπουν στη Βουλή καμιά δεκαριά μικροί, εύκολα ο πρώτος, μέσα σε μια ωρίτσα περίπου, θα σχηματίσει κυβέρνηση.

Λένε, πως μια τέτοια κυβέρνηση δεν θάναι σταθερή. Μια χαρά σταθερή θα είναι, διότι ο πρώτος θα έχει τη δυνατότητα να αλλάζει παρτενέρ. Το μόνο σίγουρο που θα συμβεί στην περίπτωση αυτή θα είναι η μεγαλύτερη συρρίκνωση του Συριζα, ο οποίος με την απλή αναλογική θα δώσει αέρα σε όλους.

Ας αφήσουν λοιπόν το Σύνταγμα, για άλλες, πιο ευχάριστες εποχές και ας κοιτάξουν να μαζέψουν τα έσοδα, διότι εάν νομίζουν πως τελείωσαν με τους δανειστές κάνουν μεγάλο λάθος. Μόλις τελειώσουν με το brexit τα λουριά θα σφίξουν και εάν δουν ότι η κυβέρνηση δεν τα καταφέρνει, τότε θα βάλουν σε εφαρμογή το επόμενο σχέδιό τους.