Ο επικεφαλής πολιτικών ερευνών Prorata, Άγγελος Σεριάτος, γράφει σχετικά με τα τελικά συμπεράσματα από τις απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες στα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν στη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία για λογαριασμό του tvxs.gr.

  • Συμφωνεί η κοινή γνώμη με την απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών; Ήταν ο κατάλληλος χρόνος για την ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας; Η κοινή γνώμη μοιάζει σχετικά διχασμένη, όχι όμως και ο κύριος όγκος των βέβαιων και δυνητικών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή όσοι αισθάνονται εγγύτερα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και  όσοι τοποθετούνται στα κεντροαριστερά και τα αριστερά του πολιτικού φάσματος. Πιο συγκεκριμένα, ενώ στη μεγάλη εικόνα το 51% διαφωνεί με την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και το 44% συμφωνεί (σσ. το 5% δεν έχει άποψη επί του θέματος), το αίτημα για παραίτηση του πρωθυπουργού και προκήρυξη νέων εκλογών αγκαλιάζεται από περίπου 3 στους 4 αριστερούς και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους. Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει και η στάση όσων αισθάνονται εγγύτερα στο Κίνημα Αλλαγής: περίπου 1 στους 5 εξ’ αυτών συμφωνεί με την πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ σχεδόν 4 στους 5 διαφωνεί. Ως εκ τούτου η τοποθέτηση όσων αισθάνονται κοντά στο Κίνημα Αλλαγής σαφώς διαφέρει σημαντικά από τη τοποθέτηση της μεγάλης πλειονότητας των κεντροαριστερών ψηφοφόρων.
  • Στο άλλο μεγάλο ζήτημα της περιόδου, δηλαδή την επιστημονική μελέτη των κκ. Τσιόδρα – Λύτρα και το κατά πόσο αυτή ήταν εις γνώση της κυβέρνησης και ελήφθη υπόψη στον σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας τα ευρήματα είναι αρκετά πιο σαφή: το 61% της κοινής γνώμης εκτιμάει ότι η κυβέρνηση γνώριζε τα αποτελέσματα της μελέτης και τα αγνόησε, το 25% ότι, είτε δεν τα γνώριζε, είτε τα γνώριζε και τα έλαβε υπόψη και το 14% δεν γνωρίζει την υπόθεση ή δεν έχει άποψη επ’ αυτής. Ενδεικτικό, δε, της μειωμένης πειστικότητας του κυβερνητικού αφηγήματος είναι το εύρημα, σύμφωνα με το οποίο μόλις το 40% όσων αισθάνονται εγγύτερα στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν είχαν γνωστοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία.
  • Ωστόσο, και παρά τη σχετική συζήτηση γύρω από την μελέτη των δύο καθηγητών, η εμπιστοσύνη απέναντι στο πρόσωπο του κ. Τσιόδρα παραμένει εξαιρετικά υψηλή, με το 60% της κοινής γνώμης να δηλώνει πως τον εμπιστεύεται αρκετά ή απόλυτα και μόλις το 35% ότι δεν τον εμπιστεύεται ιδιαίτερα ή καθόλου, με την εμπιστοσύνη να ανιχνεύεται ως ιδιαίτερα υψηλή (άνω του 70%) μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιών, των κεντροδεξιών ψηφοφόρων και αναπόφευκτα όσων αισθάνονται εγγύτερα στο κυβερνών κόμμα.
  • Ωστόσο, αποτελεί η πανδημία της Covid-19 τη μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών αυτές τις ημέρες; Τα ευρήματα της flash έρευνας που διενήργησε η Prorata για λογαριασμό του TVXS είναι αποκαλυπτικά. Φαίνεται πως παρά το σημαντικό άγχος που καταγράφεται σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας, η κοινή γνώμη ανησυχεί οριακά περισσότερο το τελευταίο διάστημα για το κύμα ακρίβειας που επιβαρύνει τα νοικοκυριά. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των δύο κορυφαίων ζητημάτων της περιόδου, το 54% των συμμετεχόντων δηλώνει πως η ακρίβεια είναι αυτή που τους αγχώνει περισσότερο, ενώ το 45% η πανδημία. Οι νεότερες, δε ηλικίες ανησυχούν σαφώς περισσότερο για την ακρίβεια, ενώ οι μεγαλύτερες (άνω των 55) για την πανδημία. Μια διαφοροποίηση που μοιάζει βέβαια αναμενόμενη αν αναλογιστεί κανείς την εργασιακή ανασφάλεια και τη μισθολογική κατάσταση των περισσότερων νέων και παράλληλα την εύλογη ανησυχία των πιο ευάλωτων στον ιό μεγαλύτερων ηλικιών. Άξιο μνείας είναι και ένα ακόμα ποιοτικό εύρημα, που αφορά στην «πολιτική προέλευση» των απαντήσεων στο σχετικό δίλημμα μεταξύ ακρίβειας και πανδημίας: οι πολίτες όλων των πολιτικών χώρων (αριστεροί, κεντροαριστεροί, κεντρώοι και δεξιοί) ανησυχούν περισσότερο για την ακρίβεια, με μόνη εξαίρεση τους αυτοτοποθετούμενους στα κεντροδεξιά, οι οποίοι προτεραιοποιούν το ζήτημα της πανδημίας.
  • Τέλος, η πλειονότητα των πολιτών αξιολογεί με αρνητικότερο πρόσημο τη σχέση μεταξύ εισοδήματος και αγοραστικής δύναμης συγκριτικά με το προηγούμενο έτος: λαμβάνοντας τους δύο παραπάνω παράγοντες υπόψη, το 64% εκτιμάει ότι τα πράγματα είναι χειρότερα εν συγκρίσει με το προηγούμενο έτος, το 13% ότι είναι το ίδιο άσχημα και μόλις το 22% ότι είναι, είτε το ίδιο καλά, είτε καλύτερα σε σχέση με πέρσι. Και φυσικά, ενδεικτική της διευρυμένης κοινωνικά αντίληψης ότι τα εισοδήματα δεν επαρκούν για την αγορά καθημερινών προϊόντων και υπηρεσιών είναι και η σχετική εκτίμηση όσων αισθάνονται εγγύτερα στο κυβερνών κόμμα, με μόλις το 50% αυτών να διατηρεί την άποψη πως τα πράγματα φέτος είναι είτε καλύτερα, είτε το ίδιο καλά συγκριτικά με τη προηγούμενη χρονιά.