Από τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στον Alpha, μια ερώτηση είχε σημασία. Ο πρωθυπουργός δεν ρωτήθηκε ούτε για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ούτε για την αποτυχία του πιο μακρόχρονου lockdown στην Ευρώπη, ούτε για τη δολοφονία Έλληνα δημοσιογράφου ή τη λογοκρισία στην ΕΡΤ.  Για πολλά  δηλαδή από τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινή γνώμη και τους Ευρωπαίους υποψήφιους τουρίστες ή τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
 
Η κρίσιμη ερώτηση αφορούσε τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη και ο κ. Μητσοτάκης, που προφανώς την περίμενε, απάντησε:
 
 «Η περίπτωση της Νέας Σμύρνης ήταν ένα λάθος. Ήταν μία αστοχία. Ήταν ένα γεγονός το οποίο δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να συμβεί. Η εμπειρία μας έδειξε ότι τα φαινόμενα αυτά δεν τα αντιμετωπίζεις με καταστολή. Με δική μου απόφαση, η οποία ελήφθη χωρίς, θα έλεγα, δεύτερη σκέψη και πρέπει να σας πω ότι αυτή ήταν και η γραμμή εξ αρχής ».
 
Φυσικά, όχι μόνο δεν ήταν αυτή «η γραμμή εξ αρχής» , αλλά ο κ. Μητσοτάκης το βράδυ της τρίτης μέρας των επεισοδίων είχε απευθύνει ένα ακόμη τηλεοπτικό διάγγελμα στο οποίο έριχνε τα βάρη στους νέους, δεν έπαιρνε καμία απόσταση από την αστυνομία και εμμέσως κατηγορούσε και τον ΣΥΡΙΖΑ:
 
 «Αυτές τις στιγμές πρέπει να επικρατήσει απ’ όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Και απευθύνομαι ειδικά στους νέους μας, που είναι προορισμένοι να δημιουργούν. Όχι να καταστρέφουν. Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά. Δυστυχώς, κάποιοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας. Και σε όσους επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και το διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο.. »
 
Ο πρωθυπουργός δεν ρωτήθηκε για αυτές τις κραυγαλέα αντιφατικές δηλώσεις του, αλλά αυτό δεν προκαλεί έκπληξη: οι περισσότεροι Έλληνες δημοσιογράφοι συναγωνίζονται τον απλό πληθυσμό στη μνήμη χρυσόψαρου. Η ουσία είναι ότι το « λάθος » και η «αστοχία» εφευρέθηκαν εκ των υστέρων μόνο και μόνο για τις δημοσκοπήσεις: γιατί δείχνουν ότι στην πρόθεση ψήφου, στις ηλικίες 18-34 τα νούμερα προκαλούν κατάθλιψη στο Μαξίμου και φέρνουν στην πρώτη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Διαβάστε επίσης. Μητσοτάκης: «Η περίπτωση της Νέας Σμύρνης ήταν λάθος, αστοχία»
 
Η λευκή απεργία της αστυνομίας και άλλα μαργαριτάρια
 
Από κει κει μετά, η συνέντευξη περιείχε αξιοσημείωτα μαργαριτάρια, πολλά στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, όπως το παρακάτω:
 
Αντώνης Σρόιτερ: Άρα αυτό το «κίνημα της πλατείας», να το ονομάσω εγώ έτσι, δεν σας ανησυχεί;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης:  Εγώ από την πρώτη στιγμή, και η κυβέρνησή μας και πιστεύω σε συνεννόηση με το ευρύτερο πολιτικό σύστημα ( ;;)  είπαμε ότι δεν θέλουμε εδώ να επιβάλλουμε την λογική της καταστολής.
 
..Μιλώντας με ειλικρίνεια, επειδή κι εγώ κυκλοφορώ στο δρόμο για τη δουλειά, δεν βλέπω Αστυνομία πλέον, δεν βλέπω τα μπλόκα που είχαμε με τους ελέγχους, δεν βλέπω αστυνομικούς να ελέγχουν αν κάποιος έχει στείλει το μήνυμά του. Σαν να υπάρχει μια λευκή απεργία -θα το πω εγώ έτσι, μου επιτρέπετε- από την Αστυνομία αυτή την στιγμή, με τους πολίτες να κυκλοφορούν κανονικότατα, χωρίς να ελέγχει κανείς.

 
Το άνοιγμα της εστίασης και οι εκκλησίες
 
«Προτιμώ κάποιος να βγει έξω και να φάει σε εξωτερικό χώρο με όλα τα μέτρα ασφάλειας τα οποία θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, παρά να μαζευτεί σε ένα σπίτι όπου κανείς δεν θα τον επιτηρεί, θα βγάλει τη μάσκα του και μπορεί να έχουμε και έναν συγχρωτισμό σε μεγαλύτερη έκταση και ένταση».
 
Eδώ χρειαζόταν μια απλή ερώτηση: γιατί δεν μας το λέγατε τόσο καιρό να μην καταστραφεί τελείως η εστίαση;
 
«Tο 2021 δεν είναι 2020. Μπορεί να μην μπορούμε να μετακινηθούμε στα χωριά μας ή στα νησιά μας, πλην όμως οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν, έστω και με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες…Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος με πολύ μεγάλο θάρρος και με τόλμη δύο φορές είπε ότι πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι. Ο ίδιος έχει και την εμπειρία τι σημαίνει να παλεύεις με αυτή την ασθένεια».
 
Η όψιμη ανακάλυψη της χρησιμότητας των τεστ και τα εξαιρετικά self test:
 
«Όσο περισσότερα τεστ κάνουμε, τόσα περισσότερα βρίσκουμε, τόσο περισσότερους συμπολίτες μας μπορούμε να απομονώσουμε, να τους προστατεύσουμε αυτούς και τους συμπολίτες μας..
 
..διότι περνάει τη σκυτάλη της υπευθυνότητας στον πολίτη. Όπως και το εμβόλιο είναι μια ατομική πράξη υπευθυνότητας έτσι και το self-test είναι μια ατομική πράξη υπευθυνότητος, και το σύστημα δούλεψε πάρα πολύ καλά, δούλεψε πάρα πολύ καλά στα σχολεία, δουλεύει πολύ καλά στον κόσμο της εργασίας».
 
«Επειδή κάνουμε πολλά περισσότερα τεστ πια, η θετικότητα της Ελλάδος είναι πράσινη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, που στη μεγάλη της πλειοψηφία είναι πια κίτρινη. Διότι αυξήσαμε τον αριθμό των τεστ που κάνουμε ».

 
Λογικό, αφού τα self test ανιχνεύουν το 50% των κρουσμάτων
 
Από το Μπέργκαμο στην Πορτογαλία
 
«Θέλω να θυμίσω ότι όταν αποφασίσαμε να κλείσουμε στα τέλη Ιανουαρίου..πολλοί αμφισβήτησαν τότε την επιλογή μας. Αυτός είναι ο λόγος που δεν γίναμε Πορτογαλία και που το σύστημα υγείας, παρά την πίεση, εξακολουθεί και αντέχει».
 
Ας σημειωθεί εδώ ότι ο πρώην βουλευτής και υπουργός της ΝΔ Στέφανος Μάνος, σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», παρότρυνε τον κ. Μητσοτάκη:  «Πες μας την αλήθεια. .. Γιατί πεθαίνουν 15 φορές περισσότεροι εδώ από ό,τι στην Αγγλία και τη Δανία και τι πρόκειται να κάνεις για να περιορίσεις το κακό»  και σημείωνε ότι «την τελευταία εβδομάδα, αυτή που έληξε στις 15 Απριλίου, σημειώθηκαν περισσότεροι θάνατοι στην Ελλάδα ανά εκατομμύριο κατοίκους από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα».
 
Mάλλον στον δημοσιογράφο είχε διαφύγει η παρέμβαση Μάνου. Έτσι ο κ.Μητσοτάκης βρήκε ότι κάτι καλό βγαίνει από τους 10.000 θανάτους:
 
«Όμως εάν δει κανείς συνολικά τη διαχείριση της πανδημίας είναι πολύ άδικο να ισχυρίζεται κανείς ότι η Ελλάδα τα κατάφερε άσχημα. Τα κατάφερε καλά και .. είναι πολύ δύσκολο να το πει κανείς αυτό όταν πλησιάζουμε τους 10.000 νεκρούς. Αλλά γιατί η καλή διαχείριση της πανδημίας απελευθέρωσε υγιείς δυνάμεις μέσα στην ελληνική κοινωνία ».
 
Όταν σε ρωτάνε για τα οικονομικά μέτρα και το γυρίζεις στους νέους. Παραθέτω αυτούσια ερώτηση και απάντηση.
 
Σρόιτερ: Η πρώτη κριτική που άκουσα ήταν ότι είναι μέτρα που βοηθάνε περισσότερο τις επιχειρήσεις και όχι τόσο τους εργαζόμενους. Θέλω το σχόλιό σας σε αυτό.
 
Μητσοτάκης: « Οι νέοι έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται αδικημένοι, στεναχωρημένοι, ότι είναι θύματα της πανδημίας. Διότι τους βρήκε η κρίση και μετά τους βρήκε η πανδημία. Και θα έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα μας οι νέοι και φυσικά όταν μιλάμε για νέους το πρώτο το οποίο ενδιαφέρει σήμερα τη νεολαία είναι η σύνδεση των σπουδών τους με την εργασία και καλές θέσεις εργασίας ».

 
 Κάποιος πρέπει να πει στον κ. Μητσοτάκη, ότι οι νέοι δεν βλέπουν τηλεόραση.