Ένα ένα τα παλιά ή κακοσυντηρημένα κτίρια που μισθώνονται για να στεγάσουν μαθητές και εκπαιδευτικούς διαλύονται ● Μετά την παραλίγο τραγωδία στο Δημοτικό της Πυλαίας Θεσσαλονίκης, βροχή οι καταγγελίες για σοβάδες που πέφτουν σε σχολεία της Αττικής αλλά και της περιφέρειας ● Τι καταγγέλλουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, τι απαντούν οι δημοτικές αρχές.

Ads

Mια του κλέφτη, δυο του κλέφτη… Για πόσο ακόμη, άραγε, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα γλιτώνουν παρά τρίχα τον τραυματισμό εντός των σχολείων, τα οποία λόγω παλαιότητας, κακοτεχνιών ή κακοσυντήρησης φαίνεται να έχουν φτάσει σε οριακό πλέον σημείο;

■ Προ ημερών, σε Δημοτικό σχολείο της Πυλαίας Θεσσαλονίκης, ο σοβαρός τραυματισμός παιδιών αποφεύχθηκε μόνο χάρη στην παρατηρητικότητα της δασκάλας της τάξης, που εντόπισε εγκαίρως μια ρωγμή στο ταβάνι και έβγαλε τους μαθητές από την αίθουσα. Υστερα από λίγο ολόκληρη η ψευδοροφή κατέρρευσε πάνω σε άδεια εκείνη την ώρα θρανία και καρέκλες. Το συγκεκριμένο σχολείο χτίστηκε πριν από 65 χρόνια και μισθώνεται από ιδιώτη από την πρώην Νομαρχία, ενώ οι κακοτεχνίες στο πλαίσιο εργασιών ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης που έγιναν από τους ιδιοκτήτες του άφησαν το αποτύπωμά τους, πιάνοντας εξαπίνης τον δήμο που ζητά τώρα την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για να αποδοθούν ευθύνες.

image
Ανατριχιαστική εικόνα από την κατάρρευση ολόκληρης της ψευδοροφής στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας Θεσσαλονίκης

Ads

■ Στο 7ο Δημοτικό σχολείο Νέας Ιωνίας Αττικής, την περασμένη Δευτέρα, οι εκπαιδευτικοί είδαν σοβάδες στο πάτωμα της αίθουσας του Συλλόγου Διδασκόντων. «Ευτυχώς για άλλη μια φορά δεν είχαμε θύματα ή τραυματίες. Ομως, πόσο τυχεροί θα συνεχίσουμε να είμαστε εκπαιδευτικοί και μαθητές;» διερωτάται ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης», που σε ανακοίνωσή του επιρρίπτει ευθύνες στη δημοτική αρχή «που δεν διεκδικεί τους αναγκαίους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των αναγκών για σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια», αλλά και στην κυβέρνηση «που δεν διαθέτει επαρκή χρηματοδότηση για τη συντήρηση».

image
Φωτογραφία που συνοδεύει την ανακοίνωση-καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης» γα πτώση σοβάδων στην αίθουσα του Συλλόγου Διδασκόντων στο 7ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη δημοτική αρχή Νέας Ιωνίας, το περιστατικό στο 7ο Δημοτικό σχολείο «δεν είναι τόσο επιλήψιμο». Πηγές του δήμου λένε ότι επί τρέχουσας θητείας «έχουμε φτιάξει και φτιάχνουμε συνέχεια τα σχολεία που στεγάζονται σε κτίρια πολλών ετών», τονίζοντας ότι «οι συντηρήσεις γίνονται κανονικά» και επισημαίνοντας ότι οι κρατικοί πόροι είναι λίγοι και πρέπει να αυξηθούν.

■ Χθες, πάλι, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη» κατήγγειλε ότι στο 7ο Δημοτικό σχολείο Καισαριανής ένα μεγάλο κομμάτι της οροφής αποκολλήθηκε και έπεσε στη σκάλα που συνδέει την ταράτσα με τον πρώτο όροφο ελάχιστα λεπτά πριν από το διάλειμμα. «Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αλλά για μια γενικευμένη τραγική κατάσταση στην πλειοψηφία των σχολικών κτιρίων!» τονίζει ο Σύλλογος, ο οποίος κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση και εκείνες που προηγήθηκαν για «εγκληματική αδιαφορία».

image
Πτώση τμήματος της οροφής στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής

Από την πλευρά της η δημοτική αρχή Καισαριανής κάνει λόγο για «ένα κομμάτι σοβατεπί» που έπεσε «όχι σε αίθουσα, αλλά σε κλιμακοστάσιο» λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας «Μπάλλος». «Το συγκεκριμένο σχολείο στεγάζεται σε κτίριο 30 χρόνων», λέει ο δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, μας διαβεβαιώνει ότι στην πόλη του «τα σχολεία συντηρούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» και τονίζει ότι έχει προβλεφθεί αυξημένο κονδύλι για τη συντήρησή τους.

Προσθέτει ότι ο Δήμος Καισαριανής έχει μπει ήδη σε προγράμματα του «Αντώνης Τρίτσης» προκειμένου να εξασφαλίσει πόρους για την αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι απαιτείται αυξημένη χρηματοδότηση από το κράτος προς τους δήμους: «Δεν είναι παζάρι. Ειδικά για την Παιδεία. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πάσχει από πόρους και ειδικά οι δήμοι που δεν είναι εύποροι και εύρωστοι οικονομικά θέλουν στήριξη». Ανάλογες εικόνες έρχονται και από την Κέρκυρα, την Πρέβεζα και αλλού.

image

ΚΕΔΕ: Δεν αμφισβητούμε τα προβλήματα, χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα

Την ανάγκη για αύξηση της χρηματοδότησης μεταφέρει και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου. «Τα προβλήματα εντοπίζονται κατά βάση σε υδρορροές και στέγες σχολείων και έχουν να κάνουν κυρίως με τη μόνωση. Δεν ανεβαίνει εύκολα δημοτικός υπάλληλος στη στέγη να κάνει αυτοψία ή εργασίες. Γι’ αυτό, όσοι δήμοι έχουν τη δυνατότητα δίνουν τα έργα συντήρησης σε εργολάβους.

Η παλαιότητα των σχολικών κτιρίων δεν αμφισβητείται, ούτε και τα προβλήματα, τα οποία ειδικά φέτος λόγω και του ενεργειακού κόστους εντείνονται. Σαν ΚΕΔΕ έχουμε ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση για την κάλυψη αυτού του κόστους. Πάντως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και όντως πρέπει να δοθεί βάση στο κτιριακό σχολικό απόθεμα, το οποίο χρόνο με τον χρόνο παλιώνει» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Παπαστεργίου.

Τα σχολικά κτίρια λόγω παλαιότητας είναι ευάλωτα σε καιρικά και φυσικά φαινόμενα. Αρκεί να θυμηθεί κανείς τις πλημμυρισμένες αίθουσες και τα προαύλια-λίμνες που άφησε η κακοκαιρία «Μπάλλος» ή τα δεκάδες σχολεία που κρίθηκαν ακατάλληλα μετά τον πρόσφατο σεισμό στην Κρήτη. Το κράτος μπορεί να «πέταξε» στους δήμους την ευθύνη συντήρησης και επισκευής των σχολείων, αλλά δεν μπορεί να βγάλει από πάνω του την υποχρέωση να τους χρηματοδοτεί προς τούτο. Ούτε μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στην επιτακτική ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για τη σχολική στέγη, που τρίζει…

Πηγή: efsyn.gr