Τη μικρή απόσταση από το κοινοβούλιο σε ένα καφέ στο κέντρο της Αθήνας που ο 51χρονος Ηλίας Μόσιαλος θα μπορούσε να την καλύψει πεζή, χρησιμοποιεί αυτοκίνητο, συνοδευόμενος από αστυνομική ασφάλεια. Κυβερνητικά στελέχη στην Ελλάδα έχουν λόγους αυτό το διάστημα να φοβούνται. Βουλευτές προπηλακίζονται και δέχονται επιθέσεις με γιαούρτια.

Ads

Ο Ηλίας Μόσιαλος είναι κατά κάποιο τρόπο ο αγγελιοφόρος των κακών ειδήσεων, αυτή είναι η δουλειά του.
Οταν πρόσφατα προειδοποίησε τους συναδέλφους του ότι μπορεί να χάσουν τα προνόμιά τους η Βουλή έγινε άνω κάτω.

Ο Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε πρόσφατα ότι η Ελλάδα δεν επιτυγχάνει τους στόχους δημοσιονομικής εξυγίανσης, ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού 2011 και 2012 δεν μπορούν να τηρηθούν. Ο πικρός απολογισμός δεν αφήνει περιθώρια για ωραία λόγια και ο κ. Μόσιαλος δεν ωραιοποιεί καταστάσεις.
Προτιμά να μιλάει για το δέον γενέσθαι όπως για παράδειγμα για τον διογκωμένο δημόσιο τομέα που χρειάζεται ανασυγκρότηση. Στον αντίποδα, τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων έχουν εδώ και εβδομάδες ξεσηκωθεί, η επόμενη απεργία είναι ήδη προγραμματισμένη. Ο κ. Μόσιαλος θεωρεί ότι η χώρα του δίνει έναν τιτάνιο αγώνα όπου συγκρούονται παλιές και νέες δυνάμεις.

Καταγγέλει ανοιχτά το αναποτελεσματικό κράτος, εμφανίζεται ως επικριτής του συστήματος και προσπαθεί να προχωρήσει δίνοντας το καλό παράδειγμα. Στην κρατική Ραδιοτηλεόραση ΕΡΤ επέβαλε ήδη πρόγραμμα συρρίκνωσης. Θέλει να την απαλλάξει από την κρατική επιρροή. Εάν το πετύχει θα είναι μια επανάσταση. Μέχρι τώρα κάθε κυβέρνηση χρησιμοποιούσε την ΕΡΤ ως φυτώριο ημετέρων.

Ads

Το πρότυπο του Ηλία  Μόσιαλου είναι το BBC. Ο καταγόμενος από τη Δράμα με πατέρα εκπαιδευτικό και μητέρα νομικό έχει περάσει τα τελευταία 20 χρόνια στην Αγγλία όπου στο LSE ίδρυσε ο Ινστιτούτο για την πολιτική της Υγείας. Η επιστημονική του κρίση ως εμπειρογνώμονα σε συγκριτικά συστήματα Υγείας ήταν διεθνώς περιζήτητη από τη Διοίκηση Ομπάμα μέχρι και τα ασφαλιστικά ταμεία της Αυστρίας.

Ο κ. Μόσιαλος ανήκε στο βρετανικό Εργατικό κόμμα. Το 2010 ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τον έφερε στην Αθήνα όπου του ανέθεσε το ΙΣΤΑΜΕ.
Ο γιατρός και πολιτικός επιστήμονας θα ήταν ο πλέον κατάλληλος να εξυγιάνει το ελλειμματικό, διεφθαρμένο κρατικό σύστημα υγείας της χώρας του. Ομως υπουργός Υγείας δεν έχει γίνει ακόμα επειδή υπήρχαν αντιδράσεις. Ο καθηγητής γνώριζε πολύ καλά το κύκλωμα των διαπλεκόμενων. Ο Παπανδρέου τον όρισε τελικά τον περασμένο Ιούλιο κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Τα ελληνικά ΜΜΕ τον αποκάλεσαν « Ταλιμπάν του Παπανδρέου» επειδή δεν χαρίζεται σε κανέναν, βλέπει τη χώρα του με την εμπειρία του εξωτερικού και διατηρεί την ανεξαρτησία του. «Πληρώνω ο ίδιος τους λογαριασμούς του κινητού μου» λέει . Και όταν πλέον οι υπηρεσίες του δεν θα ζητούνται θα αποχωρήσει. Η σύζυγος και η κόρη του παρέμειναν στο Λονδίνο.

Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει, λέει ο κ. Μόσιαλος και η φράση του ακούγεται σχεδόν σαν να ικετεύει…