Εκτενής ανταπόκριση στην Süddeutsche Zeitung με τον τίτλο «Προς ενοικίαση» και τον υπότιτλο «70 ευρώ ανά ώρα για έναν αστυνομικό με περιπολικό» αναφέρεται στην αμφιλεγόμενη απόφαση του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την οποία χαρακτηρίζει «σχέδιο εξυγίανσης της Ελλάδας».

Ads

Και τί συμβουλές δεν έχουν δεχθεί οι Έλληνες με στόχο την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους:

«Πουλήστε τον ήλιο σας», είπε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας, «πουλήστε τα νησιά σας», πρότεινε η πίσω πτέρυγα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU). Η πρόταση για εκμίσθωση της Ακρόπολης ήταν πάντως ελληνική. Νέα και όχι λιγότερο αμφιλεγόμενη είναι η πρόταση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, γαι την οποία σε πολλές ιστοσελίδες γίνεται αναφορά κάτω από τον τίτλο «Το κράτος κρεμάει την πινακίδα “Προς ενοικίαση” μπροστά από τα αστυνομικά τμήματα».

Σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται ότι νέος νόμος επιτρέπει σε εταιρίες και ιδιώτες να ενοικιάζουν αστυνομικούς για μία σειρά παροχής υπηρεσιών. Χρήση της προσφοράς αυτής μπορούν να κάνουν και τηλεοπτικοί, καθώς και κινηματογραφικοί παραγωγοί.

Ads

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έσπευσε να απαντήσει στους επικριτές του, οι οποίοι αντέδρασαν αμέσως στην ως άνω είδηση. Προσωπικό και εξοπλισμός θα εκμισθώνεται μόνο υπό τον όρο ότι δεν επηρεάζεται η δυνατότητα δράσης της Αστυνομίας. Τέτοιου είδους υπηρεσίες παρέχονταν και παλιότερα, αλλά χωρίς αντίτιμο. Τα έσοδα από τις ενοικιάσεις θα διατίθενται για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και του εξοπλισμού της Αστυνομίας.

Προπάντων η Αριστερά δυσαρεστήθηκε με την ανακοίνωση αυτή. Ο Κώστας Ήσυχος από τον ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την επίμαχη Υπουργική Απόφαση ως «βαρύτατη και επικίνδυνη συνταγματική εκτροπή», εάν «ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμός της Αστυνομίας νοικιάζονται στην οικονομική ελίτ».

Η είδηση έρχεται σε μιά χρονική περίοδο, κατά την οποία οι Έλληνες καταγγέλλουν την αυξανόμενη εγκληματικότητα και την υποβάθμιση της δημόσιας ασφάλειας.

«Δεν αισθανόμαστε προστατευμένοι από την Αστυνομία», λέει μία καθηγήτρια στην Αθήνα. «Όταν τους χρειαζόμαστε, δεν είναι εδώ. Και όταν κατεβαίνουμε στους δρόμους, μας ξυλοφορτώνουν», συμπληρώνει.

Δημοσιογράφοι διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα κατά της αστυνομικής βίας με αφορμή τον βαρύ τραυματισμό ενός φωτογράφου από το κλομπ αστυνομικού.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι αστυνομικοί δεν έχουν λάβει καλή εκπαίδευση, ότι οι μισθοί τους είναι άθλιοι και ότι η ΕΛ.ΑΣ. τους αφήνει έκθετους.

«Είμαστε οι αποδιοπομπαίοι τράγοι», είπε ο Χρήστος Φωτόπουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων στη Süddeutsche Zeitung. «Υπάρχουν ελλείψεις στα πάντα: Σε μισθούς, σε εξοπλισμό, σε εκπαίδευση και σε προσωπικό».

Οι αστυνομικοί είναι υπερβολικά επιβαρυμένοι, η κοινωνία καταγγέλλει «κλίμα ανομίας», γράφει η Καθημερινή.

Θα βοηθήσει, εάν η Αστυνομία αντλήσει κάποια επιπλέον έσοδα; Ή θα αποτελέσει πλήγμα για τη δημόσια ασφάλεια η ενοικίαση υπηρεσιών ασφαλείας από εταιρίες και πλούσιους ιδιώτες; Κάθε συζήτηση που έχει να κάνει με την Αστυνομία συνοδεύεται από καχυποψία. Το ίδιο ισχύει και σε αυτή την περίπτωση.

Η ελληνική κοινωνία δεν έχει οικοδομήσει μία κανονική σχέση με την Αστυνομία από τον καιρό της δικτατορίας, υποστηρίζει ο Κώστας Καλφόπουλος, αρθρογράφος στην Καθημερινή. «Είναι η κλασική ελληνική σχιζοφρένεια: Η Αστυνομία επικρίνεται, όταν κάνει κάτι. Επικρίνεται, επίσης, και όταν δεν κάνει τίποτα».