Οι περισσότεροι Γερμανοί, αν ερωτηθούν τι σημαίνει ο όρος Treuhand, θα σκεφτούν σίγουρα την υπόσχεση για την εξυγίανση των κρατικών επιχειρήσεων της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, την πώληση και την ανασυγκρότησή τους, που είχε αναλάβει η Treuhand. Και σίγουρο είναι επίσης ότι οι Γερμανοί δεν έχουν ξεχάσει και το τέλος που είχε ο φορέας: ξεπούλημα της ανατολικογερμανικής οικονομίας, δίκες κατά οικονομικών εγκλημάτων και αναζήτηση εξαφανισμένων επιδοτήσεων. Ακόμα και σήμερα οι φάκελοι Treuhand δεν έχουν κλείσει.

Ads

Από την Suddeutsche Zeitung

Με βάση αυτές τις εμπειρίες ακούγεται παράδοξο ότι ένας τέτοιος φορέας θα βοηθήσει τώρα για να ξεπεραστεί η ελληνική κρίση. Η Αθήνα υπέκυψε στην πίεση των δανειστών της και συγκατατέθηκε να παραδώσει τη δημόσια περιουσία της σε ‘έμπιστα χέρια’ . Ένας ανεξάρτητος φορέας πρόκειται να συσταθεί και θα κάνει ό,τι δεν κατάφερε η κυβέρνηση: θα πουλάει κρατική περιουσία, όπως επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας και μεταφορών, ταχυδρομεία, νοσοκομεία και ακατοίκητες βραχονησίδες.

Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί η ίδρυση του φορέα τύπου Treuhand και οι δανειστές βάζουν την επόμενη πρόταση στο τραπέζι: να ξεκινήσει προκαταβολικά μια διαδικασία εικονικών πωλήσεων ώστε να εισρεύσει γρήγορα χρήμα στα άδεια ταμεία. Το σχέδιο αυτό θα επιβεβαιώσει τις ανησυχίες των Ελλήνων ότι η περιουσία τους θα εκποιηθεί στις πλούσιες χώρες και στο ΔΝΤ. Και θα δώσει το έναυσμα για διαμαρτυρίες ενάντια στο πρόγραμμα λιτότητας. Είναι έτσι πιθανό το ενδεχόμενο η Βουλή να μην ψηφίσει τα σχέδια της κυβέρνησης για τη σύσταση φορέα ιδιωτικοποιήσεων.

Ads