Οι αγορές κινούνται στους ρυθμούς του αμερικανικού χρέους ελπίζοντας σε μία γρήγορη λύση στο πρόβλημα της αύξησης του ορίου του ώστε να αποφευχθεί η τεχνική πτώχευση αλλά και λαμβάνοντας μέτρα προστασίας για την περίπτωση που η επίτευξη συμφωνίας δεν καταστεί εφικτή.

Ads

Χθες Τρίτη, το δολάριο βούλιαξε έναντι των ανταγωνιστικών του νομισμάτων και καταγράφοντας νέο τοπικό χαμηλό έναντι του γεν, του ευρώ και του ελβετικού φράγκου. Το πρόβλημα από τη μεγάλη πτώση του δολαρίου είναι διφυές: από τη μία απειλείται ακόμη περισσότερο η αξιοπιστία του ως κύριου διεθνούς νομίσματος και από την άλλη προκαλείται ανατίμηση των ανταγωνιστικών του νομισμάτων διεθνώς. Μία από τις συνέπειες είναι η ανατίμηση του ευρώ, που αυτή στιγμή βρίσκεται πάνω από το 1,45 έναντι του δολαρίου. Ωστόσο η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη για την Ιαπωνία και την Ελβετία, των οποίων οι οικονομίες νιώθουν τη νομισματική πίεση σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Στην αγορά των αμερικανικών ομολόγων, τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώσαμε μία νέα τάση: όταν οι μετοχές κατέγραφαν πτώση, τα ομόλογα ακολουθούσαν σημειώνοντας απώλειες και όταν οι μετοχές κατέγραφαν άνοδο αυτά ενισχύονταν – με άλλα λόγια, μετοχές και ομόλογα απέκτησαν ξαφνικά θετική συσχέτιση, κάτι που παραδοσιακά δεν ισχύει. Η ερμηνεία που δόθηκε από του αναλυτές ήταν πως πρόκειται για πρόσκαιρο και παροδικό χρηματιστηριακό φαινόμενο, το οποίο, πιθανώς, να οφειλόταν στο ότι οι επενδυτές της αγοράς ομολόγων παρακολουθούσαν, όπως και αυτοί της αγοράς μετοχών, τις εξελίξεις σχετικά με την αύξηση ή όχι του ορίου του αμερικανικού χρέους.

Όσο παράξενη και αν ήταν, όμως, αυτή η νέα χρηματιστηριακή σχέση, σίγουρα είναι ακόμη πιο παράξενο να υπάρχει στροφή επενδυτικών κεφαλαίων προς τα αμερικανικά ομόλογα, ακριβώς επειδή δημιουργείται αστάθεια στην αγορά εξαιτίας της αδυναμίας εύρεσης λύσης στο πρόβλημα του αμερικανικού χρέους. Και όμως, την Τρίτη συνέβη ακριβώς αυτό και ενώ το ρολόι της πτώχευσης χτυπούσε αντίστροφα, τα αμερικανικά ομόλογα κατέγραφαν μεγάλη άνοδο.

Ads

Οι εξελίξεις αναφορικά με το χρέος των ΗΠΑ φαίνεται πως έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα την ψυχολογία των Αμερικανών, καθώς σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας γκάλοπ, ένα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 73% θεωρεί πως η οικονομία της χώρας οδεύει προς το χειρότερο. Πρόκειται για το αρνητικότερο ποσοστό από τις 12 Μαρτίου του 2009, όταν και έλαβε χώρα ο απόλυτος πυθμένας στη χρηματιστηριακή αγορά.

Η άνοδος στην απαισιοδοξία των Αμερικανών πολιτών στις τελευταίες 20 ημέρες είναι θεαματική καθώς ξεπερνά το 11% και σε αυτή τη φάση φαίνεται πως η ψυχολογία βρίσκεται στο ναδίρ, κάτι το οποίο, ίσως, δεν είναι απαραίτητα απόλυτα αρνητικό. Αυτό, γιατί μία τόσο αρνητική μέτρηση ίσως υποδεικνύει υπερβολική ανησυχία και πολύ αρνητικές προσδοκίες για το μέλλον, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά αν υπάρξουν θετικές εξελίξεις, στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα ως προς την κατεύθυνση της εύρεσης λύσης στο πρόβλημα της αύξησης του αμερικανικού χρέους και στο μεσοπρόθεσμο ως προς την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας. Από την άλλη πλευρά, αν επιβεβαιωθούν οι αρνητικές προσδοκίες τότε θα είναι πολύ δύσκολο για την αμερικανική κυβέρνηση να αποφύγει μία συρρίκνωση στην κατανάλωση.

XrimaNews.gr