Μετά τη δημοσίευση του συνταρακτικού εισαγγελικού πορίσματος για τα στημένα ματς στο ποδόσφαιρο, το πρώτο θέμα που μπαίνει δεν είναι η ποινική κατάληξη αυτής της ιστορίας, που θα τραβήξει σε μάκρος, αλλά το τι θα κάνει (και πόσο γρήγορα…) η αθλητική Δικαιοσύνη, η οποία αποφασίζει με άλλα κριτήρια και άλλους κανόνες.

Ads

Και μόνο από την ανάγνωση των απίστευτων διαλόγων που κατέγραψε, με εισαγγελική άδεια, ο μεγάλος κοριός της ΕΥΠ, προκύπτει ότι καμιά δεκαριά ομάδες Α’ και Β’ Εθνικής μπορούν να θεωρηθούν υποψήφιες για υποβιβασμό, για τον ίδιο λόγο που ήδη καταδικάστηκε ο Ηρακλής: τη δυσφήμηση του ποδοσφαίρου. Δηλαδή το ελάχιστο που θα μπορούσε να τους προσάψει κανείς, με βάση τα όσα περιλαμβάνονται στα ηχητικά ντοκουμέντα.

Τα επόμενα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα θα στερούνται κάθε ίχνος αξιοπιστίας και ηθικής νομιμοποίησης, εάν και εφόσον η αθλητική Δικαιοσύνη δεν έχει βγάλει προηγουμένως τις αποφάσεις της και δεν έχει επιβάλει παραδειγματικές ποινές σε παράγοντες, ποδοσφαιριστές, διαιτητές και ομάδες.

Μπορεί να γίνει, όμως, αυτό και μάλιστα προς πάσαν κατεύθυνση; Εχει δηλαδή το ανάστημα η ΕΠΟ του Σοφ. Πιλάβιου να υποβιβάσει κατ’ αρχήν τον Ολυμπιακό Βόλου του Μπέου, την Καβάλα του Ψωμιάδη και τον Αστέρα Τρίπολης; Και κατόπιν, αν προκύπτει από τα στοιχεία, να μην εξαιρέσει τον πρωταθλητή Ολυμπιακό;

Ads

Μεγάλο βάρος στις πλάτες μικρού ανδρός! Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από ένα διάλογο Πιλάβιου-Μπέου που περιλαμβάνεται στο εισαγγελικό πόρισμα. Ιδού:

Πιλάβιος: Ναι.

Μπέος: Καλά, δεν σου είπα ότι τον Ζαχαριάδη δεν θέλω να μου τον ξαναβάλεις ούτε σε φιλικό παιχνίδι;

Π.: Οχι, δεν μου το είπες. Αμα μου το έλεγες…

Μ.: Εγώ δεν στο είπα;

Π.: Δεν μου το ‘πες. Αλήθεια στο λέω.

Μ.: Δεν στο είπα μετά τον προημιτελικό του Κυπέλλου, που μου έδωσε το πέναλτι και με έπαιξε 60-40 μέσα στο γήπεδό μου;

Π.: Δεν μου το ‘πες, αλήθεια στο λέω.

Μ.: Τι ορισμός είναι αυτός; Θα τρελαθώ! Παίζω στις Σέρρες και μου βάζεις από Κοζάνη και Θεσσαλονίκη, δίπλα ας πούμε, διαιτητές! Και μην μου πεις ότι είναι πεσμένοι και τι πρόβλημα έχεις! Δεν ισχύουν αυτά στο ποδόσφαιρο.

Π.: Εντάξει, έγινε. Θα τους πω εγώ. Εντάξει;

Μ.: Α, ρε πούστη…

Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, ύστερα απ’ αυτόν τον διάλογο, ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει κανένας Πιλάβιος.
Γιατί ακόμα και αν όσα εκστομίζει («άμα μου το έλεγες…», «θα τους πω εγώ…») προς τον άρχοντα της διαφθοράς, δεν τα εννοεί, από τη στιγμή που απλώς επιτρέπει στον Μπέο να του μιλάει για τέτοια ζητήματα και μάλιστα με αυτό τον τρόπο, έχει χάσει το παιχνίδι από τα χέρια του. Και ενδεχομένως να έχει καταστεί και ύποπτος. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί!

Το πιο τραγικό, όμως, είναι ότι ο Σοφοκλής Πιλάβιος, παρ’ ότι κάθεται και δίνει εξηγήσεις και υποσχέσεις στον Μπέο για θέματα διαιτησίας, περιγράφεται ως η καλύτερη περίπτωση διοικητικού στελέχους της ΕΠΟ, ή, για την ακρίβεια, ως «το μη χείρον βέλτιστον» μέσα στον εφιαλτικό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αλλωστε το μέτρο της ποιότητας των στελεχών της ΕΠΟ δίνει με τη συμπεριφορά του ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), Θ. Κανελλόπουλος, ο οποίος πολύ πρόσφατα εξελέγη και αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας!

Ο κύριος Κανελλόπουλος, λοιπόν, τον οποίο ο Μπέος προωθούσε, πέρυσι το καλοκαίρι, για πρόεδρο της Σούπερ Λιγκ, εμφανίζεται στους διαλόγους που κατέγραψε η ΕΥΠ, να συμπεριφέρεται ως ενδιάμεσος των Μαρινάκη-Μπέου και να διευκολύνει τον τελευταίο στην προσπάθειά του να προστατευθεί από κάθε πλευρά ο Καλόπουλος, μετά τη στημένη (όπως προκύπτει από τους διαλόγους) διαιτησία του στο ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού 2-1.

Και σε μια άλλη τηλεφωνική συνομιλία ψάχνει, μαζί με τον Μπέο, παρατηρητή «που θα ελέγχεται πλήρως» για τον αγώνα Λάρισας-Ολυμπιακού Βόλου, ενώ ταυτόχρονα προθυμοποιείται να μεσολαβήσει σε αστυνομία και εισαγγελείς για την προστασία του Μπέου στο παραπάνω παιχνίδι.

Ιδού το ντοκουμέντο:

Μπέος: Μας έδωσε δύο ονόματα.

Κανελλόπουλος: Ε, άμα σου έδωσε δύο ονόματα…

Μ.: Βάλε κι αυτό που είπες εσύ, ποιος είναι;

Κ.: Βάλε Σαραντέας Νίκος, σου λέω.

Μ.: Σαραντέας Νίκος, εντάξει.

Κ.: Δώσε έναν από τους τρεις. Οποιον και να φέρετε τον ελέγχουμε.

Μ.: Εντάξει. Κανόνισε να ρίξεις κανένα τηλέφωνο σε αστυνομίες και εισαγγελείς.

Κ.: Εντάξει, έχω μιλήσει και θα ξαναμιλήσουμε.

Είναι σαφές ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Κι όμως αυτό το… κεφάλι καλείται τώρα να καθαρίσει το ποδόσφαιρο από την μπόχα που αναδίνει… Είναι ποτέ δυνατόν;

Του Φίλιππου Συρίγου, δημοσιεύθηκε στην Ελευθεροτυπία στις 26/06/2011.